Τέλος οι ουρές στον ΟΑΕΔ – Ηλεκτρονικά η ανανέωση της κάρτας ανεργίας

Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι, θα μπορούν από τον ερχόμενο Ιούνιο να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας μέσω του διαδικτύου, είτε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας είτε όχι, με τροπολογία που κατέθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Η τροπολογία προβλέπει τη διασύνδεση των συστημάτων του ΟΑΕΔ με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, το οποίο καταγράφει τις ροές της μισθωτής εργασίας. Έτσι αναμένεται να είναι άμεση η ενημέρωση του ΟΑΕΔ για κάθε μεταβολή της εργασιακής κατάστασης των εγγεγραμμένων ανέργων του Οργανισμού.

Με το τρόπο αυτό δεν θα απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και η προσκόμιση δικαιολογητικών.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο, η κατάργηση της αποστολής βεβαιώσεων συντάξιμων αποδοχών.

«Η προτεινόμενη διάταξη αποτελεί ένα ακόμη βήμα οργανωτικού εκσυγχρονισμού, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στη νέα ψηφιακή εποχή για το υπουργείο Εργασίας και τους εποπτευόμενους φορείς», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας προσθέτοντας ότι «περιορίζεται η γραφειοκρατία, ενισχύεται η διαφάνεια και η παρέμβαση του ΟΑΕΔ στην αγορά εργασίας, και διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον».

Η αξιοποίηση του διαδικτύου για τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, αναμένεται σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης του και του υπουργείου, να επιτύχει τη μείωση των επισκέψεων των ανέργων και άλλων συναλλασσόμενων με τον Οργανισμό, σε αριθμό μέχρι και 4.250.000 ετησίως.

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο νέος τρόπος συναλλαγής των δικαιούχων με τον ΟΑΕΔ απελευθερώνει περίπου 800 εργασιακούς συμβούλους και 1.200 διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν στην εξατομικευμένη προσέγγιση των ανέργων.

Εξάλλου, υποστηρίζεται ότι η διασταύρωση των στοιχείων των συναλλασσομένων με τα πληροφοριακά συστήματα των συναρμοδίων φορέων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΡΓΑΝΗ, ΟΑΕΔ, ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) επιτρέπει τον άμεσο εντοπισμό καταχρηστικής λήψης επιδομάτων ανεργίας, ή άλλες παραβατικές συμπεριφορές των συναλλασσομένων με τον ΟΑΕΔ.

Πηγή : tanea.gr

Pin It on Pinterest