Γιατί Κόβουν αιωνόβια πεύκα στην Ρόδο;

Του Ηλία Παπαηλία

Με μεγάλη έκπληξη και απορία παρακολουθεί η τοπική κοινωνία τους τελευταίους μήνες τα τεκταινόμενα σχετικά με τις αλόγιστες κοπές δέντρων από δενδροστοιχίες της Ρόδου.

Όσον αφορά τις τελευταίες μυστηριώδεις κατά τα άλλα πτώσεις δέντρων στην οδό Στεφάνου Καζούλη, φανερή είναι η συσχέτιση με το εκτελούμενο έργο της ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ καθώς γίνεται εκσκαφή στο εσωτερικό κομμάτι των πεζοδρομίων και αποψιλώνεται μεγάλο μέρος του ριζικού συστήματος σε κάθε χαντάκι εκσκαφής προκαλώντας την κάμψη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο κάτω εικονιζόμενο Δέντρο με τους 104 δακτυλίους δεν είχε αλλάξει η κλίση δραματικά και θα μπορούσε να αντιστηριχτεί, έγινε καυσόξυλα άδικα!!


 

Ιταλική Κολώνα εξωτερικής αντιστήριξης στην πλατεία Γ. Χαρίτου, δεκαετία 1930:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όμως δεν είναι μόνο τα δέντρα στην Στεφάνου Καζούλη καθώς η συγκεκριμένη εργολαβία στην περιοχή παρουσιάζει σωρεία κακοτεχνιών και κακών πρακτικών, χωρίς όμως κανένας .

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 έγιναν τομές 28 δέντρων πικροδάφνης στην οδό Λεμεσού από κάποιον άλλο φορέα που δεν μου είναι γνωστός χωρίς να ενδιαφερθεί κανένας από τις αρχές και χωρίς μέχρι σήμερα να αντικατασταθούν με νέα.

 

 

 

 

Η  σημερινή οδός Στεφάνου Καζούλη αποτελεί το αστικό τμήμα του δρόμου των Πηγών Καλλιθέας ( Via di Thermae) που ξεκινούσε από τη Νέα Αγορά στο Μανδράκι και κατέληγε μπροστά στις Πηγές

Οι δενδροστοιχίες δημιουργήθηκαν  το 1924 από τον πραγματικά διορατικό διοικητή Δωδεκανήσου Μάριο Λάγκο θέλοντας να δημιουργήσει ένα κατάφυτο οδικό τούνελ προς το δρόμο για την Καλλιθέα δωρίζοντας μάλιστα και δικά του προσωπικά κεφάλαια  για το σκοπό αυτό.

Το 1961 σε μία μνημειώδη συνεδρίαση οι Δήμοι της Ευρώπης στις Βρυξέλλες ανακηρύσσουν τη Ρόδο ως τον καλύτερο Δήμο της Ευρώπης για το 1961 όταν μάλιστα η χώρα μας δεν ήταν καν μέλος της ΕΟΚ με Δήμαρχο τον καινοτόμο και εξωστρεφή Δρ. Μιχαήλ Πετρίδη και την οδό Ρόδου Καλλιθέας (και με το αστικό της κομμάτι) ως το καλύτερα συντηρημένο και ομορφότερο oδικό δίκτυο στην Ευρώπη για εκείνο το έτος.

Έντεκα χρόνια αργότερα η Χούντα των Αθηνών με τα εδώ ανδρείκελα της αποφασίζει την αδικαιολόγητη κοπή των δέντρων για την διαπλάτυνση του οδικού άξονα προς την Καλλιθέα έργο το οποίο έμεινε ημιτελές μέχρι σήμερα ενώ απλά θα μπορούσε να γίνει παράλληλη χάραξη δίπλα στην υπάρχουσα οδική αρτηρία.

Ο αείμνηστος σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης μη φοβούμενος τη λογοκρισία και τις συνέπειες που θα είχε για τον ίδιο, δημοσιεύει σκίτσο στον Αθηναϊκό τύπο με την εικόνα της οδού Καλλιθέας στο μακρινό για την τότε εποχή 1999 ως κρανίου τόπο, όχι και το τόσο μακριά από την σημερινή πραγματικότητα δυστυχώς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχεδιασμό  του έργου επέβαλε την κοπή και όχι την παράλληλη χάραξη, Λοχαγός Πεζικού που μετέπειτα πούλησε ως ναυπηγική ξυλεία τα δέντρα και με τα έσοδα  απέκτησε δύο οικόπεδα στην περιοχή της Ανάληψης πράγμα για το οποίο υπερηφανεύεται ακόμα και σήμερα.

Καμία φύτευση δεν έγινε εδώ και 40 χρόνια προκειμένου να αναπληρωθεί το κενό.

Με την πλήρη ανομία που επικρατεί στο νησί το καλοκαίρι του 2018 κόπηκαν άλλα δυο αιωνόβια πεύκα  αδικαιολόγητα, χωρίς πραγματικός λόγος να το απαιτεί, μπροστά στην είσοδο του καταστήματος My Market επί της οδού Καλλιθέας για έργο ιδιωτικού κόμβου που παραμένει ακόμα ημιτελής. Η ξυλεία κατέληξε σε ιδιωτικό χώρο χωρίς ο δήμος να μεσολαβήσει.


Όσον αφορά τα υπόλοιπα ευτράπελα που μυστηριωδώς σχετίζονται με την εργολαβία  στην περιοχή της Μητρόπολης και Αγίας Αναστασίας πόλεως Ρόδου, αξίζει να αναφέρουμε  εκτός από την πτώση των τριών δέντρων , την πτώση ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού στη Μητρόπολη
το ντεραπάρισμα ενός αυτοκινήτου στην περιοχή των έργων στη Στ. Καζούλη,
την κλοπή των πλακών τύπου Λάρδου από το πλακόστρωτο της Αγίας Αναστασίας και το μπάλωμα των κενών με τσιμέντο,
τις ημιτελείς λακκούβες στα πλακόστρωτα των γύρω δρόμων μπαλωμένων με χώμα,
την έλλειψη δημοτικού φωτισμού για όλη την περίοδο των Χριστουγέννων στην περιοχή,
τις λίμνες που έχουν δημιουργηθεί στη βάση κάποιων κολώνων της ΔΕΗ,
σωρεία άλλων κακοτεχνιών που μόνο αγανάκτηση μπορούν να προκαλέσουν στο φορολογούμενο πολίτη που καλείται να τις πληρώσει και να τις επωμιστεί.

 

Λεπτοδουλειές στα μάρμαρα των πεζοδρόμιων που μόλις πριν μερικά χρόνια τοποθετήθηκαν, ενδεικτικά κάθε λεύκη λωρίδας στοιχίζει 10 ΕΥΡΩ και κάθε κόκκινο κομμάτι 25 ΕΥΡΩ:

 

Υδροβιότοπος στην βάση κολόνας ΔΕΗ στην περιοχή Αγ. Ιωάννη πόλεως Ρόδου στις 14/12/18:

 

 

 

 

Μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί η τοποθέτηση αιρετών σχετικά με την ανάγκη άμεσης κοπής και ανανέωσης με νέα δενδρύλλια, άποψη η οποία δεν έχει ξαναειπωθεί ποτέ έως σήμερα καθώς τα συγκεκριμένα δέντρα (Κουκουναριές Pinus Pinea) ενδείκνυται πλήρως για δενδροστοιχίες ενώ χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό από το 400π.Χ. καθώς αποτελούν ήμερο Πεύκο με εδωδίμους καρπούς, εύκολο στην κλάδευση, χωρίς ταχεία ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα οι Φίκοι και οι Ακακίες που επιλέχτηκαν κακώς τα τελευταία  40 χρόνια σε δημοτικές φυτεύσεις.

Με αυτήν την λογική θα έπρεπε να κοπεί και ο 2.500 ετών πλάτανος του Ιπποκράτη στην Κω σύριζα για ανανέωση και στην θέση του να μπει νέος.

Δενδροστοιχία Κουκουναριάς 105 ετών στην Σλοβενία, κάπως έτσι θα ήταν η οδός Ρόδου – Καλλιθέας σήμερα:

 

 

 

 

 

 

Δενδροστοιχία Pinus Pinea – Κουκουναριάς στην Ρώμη 170 ετών χωρίς την <<ανανέωση>> δήμου και εργολάβων , καλό θα ήταν ο δήμος Ρόδου να διδάξει στην ατυχή ιταλική πρωτεύουσα πως να αντιμετωπίζει τα δέντρα της.

 

 

 

 

 

Πολίτες τοποθετούν ξανά στην θέση του με δικά τους έξοδα γιγάντιο δέντρο που ξεριζώθηκε από τυφώνα, στην Ινδία που η ξυλεία αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δέντρα Κουκουναριάς δεκαετίας σε φυτώριο του εξωτερικού με κόστος 2-3.000 ΕΥΡΩ το τεμάχιο, δέντρα σε μέγεθος σαν αυτά που κοπήκαν στην Ρόδο πωλούνταν σε άλλες χώρες για ειδική μηχανική μεταφύτευση και μπορούν να ξεπεράσουν τα 55-70.000 ΕΥΡΩ .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ερωτηματικά λοιπόν προκαλεί το πώς είναι δυνατόν πρακτικές και αντιλήψεις της απεχθούς χούντας των Αθηνών και της επταετίας να μιμούνται ακόμα και σήμερα ιδιώτες, κατασκευαστές και αιρετοί στη Ρόδο προβάλλοντας σαν μονόδρομο την κοπή των δένδρων και δογματικά να μην εξετάζουν άλλες εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές λύσεις θέτοντας θέμα ασφάλειας εκ των ύστερων λόγω μιας απαράδεκτης τεχνικά εργολαβίας που οι ίδιοι δημιούργησαν με την συνεχή αμέλεια τους και μάλιστα σε περίοδο μια ανάσα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ζητούντος ξανά την εμπιστοσύνη του φορολογούμενου Δημότη.

ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ
ΡΟΔΟΣ

Pin It on Pinterest