Το γέλιο δρα όπως ο διαλογισμός στον εγκέφαλο

Το γέλιο προκαλεί στον εγκέφαλο κύματα αντίστοιχα με αυτά που συνδέονται με το διαλογισμό, υποστηρίζει μια νέα μικρή έρευνα.

Στα ευρήματα της ίδιας έρευνας συμπεριλαμβάνεται και η ανακάλυψη ότι άλλες μορφές διέγερσης προκαλούν διαφορετικά είδη εγκεφαλικών κυμάτων.

Για την ακρίβεια, η έρευνα περιέλαβε 31 ανθρώπους των οποίων τα εγκεφαλικά κύματα παρακολουθήθηκαν καθώς αυτοί έβλεπαν χιουμοριστικά, επιμορφωτικά ή αγχωτικά βίντεο.

Κατά τη διάρκεια του χιουμοριστικού βίντεο. ο εγκέφαλος των εθελοντών είχε υψηλά επίπεδα κυμάτων γάμμα, που είναι τα ίδια που παράγονται κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Κατά τη διάρκεια των επιμορφωτικών βίντεο, ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων έδειξε υψηλότερα επίπεδα κυμάτων άλφα, παρόμοια με αυτά ενός ανθρώπου που αναπαύεται.

Τα αγχωτικά βίντεο προκάλεσαν επίπεδα κύματα, παρόμοια με αυτά που έχει κάποιος που αισθάνεται απάθεια ή που δεν επιθυμεί να βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Lee Berk, του School of Allied Health Professions, η έρευνα ανακάλυψε πως το χιούμορ που συνδέεται με γέλιο διατηρεί υψηλού εύρους ταλαντώσεις γάμμα. Τα κύματα γάμμα βρίσκονται σε κάθε περιοχή του εγκεφάλου, δήλωσε ο Berk.

Ο Berk τόνισε ότι η έρευνα αποκάλυψε ότι το χιούμορ εμπλέκει όλο τον εγκέφαλο- πρόκειται για ολοκληρωτική εμπειρία του εγκεφάλου, με τη συχνότητα γάμμα κυμάτων και το χιούμορ να είναι παρόμοια με το διαλογισμό.

Με το γέλιο είναι σαν να ασκείται ο εγκέφαλος. Η επίδραση είναι σημαντική, επειδή επιτρέπει την πιο διαυγή και ολοκληρωμένη σκέψη. Αυτό έχει μεγάλη αξία για ανθρώπους που χρειάζονται να αναδιοργανώσουν διάφορους τομείς της ζωής τους και τους δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι πιο εστιασμένοι.

Η έρευνα, αναμένεται παρουσιαστεί στο συνέδριο Experimental Biology, στο Σαν Ντιέγκο. Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα οφείλουν να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Πηγ’ή : ygeianews.gr

Pin It on Pinterest