“Μπαράζ” της Αντιπολίτευσης κατά του Δημάρχου – “Μόνος” εναντίον όλων ο Γ. Γαλουζής

Άρχισαν τα “όργανα” στο ΔΣ της Καλύμνου, ενώ ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της νέας δημοτικής περιόδου, αφού μόλις συμπληρώθηκε ένας μήνας από την ανάληψη της Δημαρχίας από τον Γιάννη Γαλουζή.

 

Έτσι στο στόχο των “πυρών”  σύσσωμης της αντιπολίτευσης βρέθηκε ο Δήμαρχος και η ομάδα του,  στο πρόσφατο ΔΣ, όπου μεταξύ των άλλων συζητήθηκε  και η πρόταση για “Διενέργεια Οικονομικού και Διαχειριστικού Ελέγχου”,  για την περίοδο 2011-2014, δηλαδή την περίοδο της Δημαρχίας Διακομιχάλη.

Άλλος λίγο άλλος πολύ, οι επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αλλά και οι δ.σ. που μίλησαν, κινήθηκαν στην ίδια γραμμή, παρουσιάζοντας την πρόταση για την διενέργεια ελέγχου, πως κινείται στα πλαίσια του “ρεβανσισμού”, του πισωγυρίσματος σε άλλες εποχές, της συντήρησης της αντιπαλότητας και της πόλωσης, ενώ επέκριναν την ΔΑ για αστοχία και λανθασμένη πολιτική επιλογή.

Μαστροκούκος, Διακομιχάλης και Μαύρος, σε πλήρη “ταύτιση” απόψεων και επιχειρημάτων, στήριξαν την αντίθεσή τους και  αίσθηση προκάλεσαν και  οι τοποθετήσεις των Μανώλη Μουσελλή, Γιάννη Μαγκάκη  αλλά και του Σάκη Ζερβού, ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σάκης Χούλης, συμφώνησε με τις υπόλοιπες αντιπολιτεύσεις και επικεντρώθηκε περισσότερο στο γεγονός πως αποτελεί μια ενέργεια που κυρίως θέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους στον Δήμο, ενώ παρουσίασε την πρόταση ως προσπάθεια του Γ. Γαλουζή, να αποκόψει “τον ομφάλιο λώρο” από τον Δ. Διακομιχάλη.

Παρόλο που εισηγητής της πρότασης ήταν ο αντιδήμαρχος επί των οικονομικών Γιάννης Γαλιμιτάκης, τα “πυρά” των αντιπολιτεύσεων συγκέντρωσε ο Δήμαρχος, ο οποίος και ανέλαβε να υπερασπιστεί τις επιλογές του, με χαμηλούς τόνους και τεκμηριώνοντας την πρότασή του. Αν και   προσπάθησε να αιτιολογήσει την πρότασή-πρόθεσή του, λέγοντας πως στοχεύει στο να δώσει στην νέα Δημοτική Αρχή μια πλήρη εικόνα της κατάστασης στον Δήμο και κυρίως στον οικονομικό τομέα, οι αντιπολιτεύσεις επέμεναν στις θέσεις τους.

Τελικά η πρόταση που ψηφίστηκε αφορούσε μόνο  την απόφαση για διενέργεια ελέγχου, ενώ δεν υπήρχε η αναφορά για προσφυγή σε ορκωτούς λογιστές. Όπως ήταν αναμενόμενο την πρόταση υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αλλά και ο Δημήτρης Διακομιχάλης, με την επιπλέον επισήμανση πως ο έλεγχος πρέπει να έχει “κατασταλτικό” χαρακτήρα.

Το τελευταίο αποτελεί ένα από τα άξια προσοχής χαρακτηριστικά της πρόσφατης συνεδρίασης του ΔΣ, το γεγονός δηλαδή της ψήφου  του αρχηγού της ελάσσονος αντιπολίτευσης,  αλλά και της γενικότερης τοποθέτησής του, που ήταν μια επιτυχημένη  επικοινωνιακή “τρίπλα“, αλλά και μια κίνηση αυτοάμυνας, αφού η πρόταση της πλειοψηφίας στρέφεται ουσιαστικά εναντίον του. Δεν είδαμε την συνήθη τακτική του Δ. Διακομιχάλη, που κινείται στα πλαίσια της έντασης και του “σκληρού” πολιτικού λόγου, αντίθετα χρησιμοποίησε χαμηλούς τόνους και ζήτησε από την ΔΑ να αποσύρει την πρόταση ενώ αντιπρότεινε την διενέργεια εσωτερικού ελέγχου στον Δήμο. Ο πρώην Δήμαρχος, δεν έδειξε (φανερά τουλάχιστον) ενοχλημένος για την πρόταση αυτή της  ΔΑ, αντίθετα έδειξε θιγμένος από την τακτική του Γ. Γαλουζή, τον οποίο, όπως επανέλαβε πολλές φορές στην συνεδρίαση, στήριξε στις πρόσφατες εκλογές.

Το άλλο χαρακτηριστικό αυτής της συνεδρίασης και ιδιαίτερα του εν λόγω θέματος, ήταν πως ο Δήμαρχος βρέθηκε στο στόχαστρο των αντιπολιτεύσεων και τους αντιμετώπισε μόνος του, αφού ουσιαστικά οι σύμβουλοί του, απλώς … παρακολουθούσαν. Δεν ξέρουμε αν αυτό αποτελούσε προαποφασισμένη τακτική της ομάδας της πλειοψηφίας, αλλά είναι ένα γεγονός που χρήζει επισήμανσης.

Επίσης ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να τονιστεί, αφορά την τοποθέτηση του Γιάννη Μαστροκούκου. Ανάμεσα στ’ άλλα ο σημερινός επικεφαλής της μειζ. αντιπολίτευσης, τόνισε πως παρόμοιοι έλεγχοι δεν οδηγούν σε κανένα αποτέλεσμα και θύμισε την εποχή που η παράταξή του, επί αρχηγίας Ρούσσου και μόλις ανέλαβε τα ηνία του Δήμου το 2003, παρήγγειλε διαχειριστικό έλεγχο, αναθέτοντάς τον σε εταιρεία ορκωτών λογιστών, την γνωστή από εκείνη την εποχή Gran Thorton.

Το συμπέρασμα από την συνεδρίαση αυτή είναι πως η νέα Δημοτική Αρχή θα έχει απέναντί της τις αντιπολιτεύσεις, που η κάθε μια για τους δικούς της λόγους,  δεν θα προσφέρουν στον Γ. Γαλουζή μιαν ήρεμη πενταετή θητεία, αλλά θα είναι συνεχώς με “το όπλο παρά πόδα”. Η πραγματικότητα αυτή, δείχνει πως η νέα Δημαρχία οφείλει να κινείται με την μέγιστη προσοχή, αφού οι “έμπειροι” σύμβουλοι των αντιπολιτεύσεων, θα είναι σε κάθε στιγμή έτοιμοι να βάλλουν εναντίον της. 

“Παλμός της Καλύμνου”

Pin It on Pinterest