Παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη για την άμεση στελέχωση των Δασονομείων της Δωδεκανήσου

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης κατέθεσε γραπτή ερώτηση για την υποστελέχωση των Δασονομείων στη Δωδεκάνησο.

Στην ερώτηση του με θέμα: «Άμεση στελέχωση των Δασονομείων της Δωδεκανήσου», ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητάει από την κυβέρνηση να σεβαστεί το περιβάλλον, τις ειδικές γεωμορφολογικές συνθήκες της Δ/νήσου, καθώς και τη ρήτρα νησιωτικότητας, τα οποία επιβάλλουν την ενίσχυση των κρίσιμων δομών προστασίας της υπαίθρου και διαχείρισης του φυσικού πλούτου των νησιών, όπως είναι τα Δασονομεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

  • Οικονομικών

  • Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

  • Εσωτερικών

Θέμα: «Άμεση στελέχωση των Δασονομείων της Δωδεκανήσου »

Τα Δασονομεία της Δωδεκανήσου είναι αποκεντρωμένες υπομονάδες, υπαγόμενες απ΄ ευθείας στη Δ/νση Δασών Δωδ/σου, με έδρα τη Ρόδο, με δική τους χωρική ευθύνη και αρμοδιότητες κυρίως αστυνόμευσης των δασικών οικοσυστημάτων, οικοτόπων, ειδών (φυτά – ζώα), ενδιαιτημάτων, της άσκησης της θήρας και την αγροτική ασφάλεια. Πρόκειται για γραφεία με μεγάλο φόρτο εργασίας και πλήθος αρμοδιοτήτων αλλά ταυτόχρονα και με σοβαρές ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού (Δασοπόνοι).

Συγκεκριμένα το Δασονομείο της Καλύμνου παρόλο που έχει στην δικαιοδοσία του τις περιφέρειες των Δήμων Καλύμνου, Λέρου, Λειψών, Πάτμου, Αγαθονησίου, και Αστυπάλαιας καθώς και μικρότερα κατοικημένα νησιά, πολλά από αυτά χαρακτηρισμένα ως περιοχές NATURA, δεν έχει προϊστάμενο από το 2007!

Tο Δασονομείο της Καρπάθου που έχει στην δικαιοδοσία του τις περιφέρειες των Δήμων Καρπάθου και  Κάσου, δεν έχει προϊστάμενο από το 2010!

Το Δασονομείο της Κω, που έχει στην δικαιοδοσία του τις περιφέρειες των Δήμων Κω και  Νισύρου δεν έχει πλέον προϊστάμενο, λόγω πρόσφατης συνταξιοδότησης του Δασονόμου αλλά ούτε και Δασοφύλακες στο νησί της Κω ενώ υπηρετούν μόνον δύο πρώην αγροφύλακες στην Νίσυρο.

Οι πολίτες των περιοχών αυτών για να εξυπηρετηθούν είναι υποχρεωμένοι να απευθυνθούν στην Διεύθυνση Δασών Δωδ/σου, με έδρα τη Ρόδο, που αδυνατεί  να ανταποκριθεί στον επιπλέον φόρτο εργασίας, στην άμεση επέμβαση και τη φύλαξη των περιοχών λόγω της νησιωτικότητας αλλά και τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει για τους ελάχιστους υπαλλήλους της Ρόδου.

Οι ελάχιστοι υπηρετούντες στη Δ/νση Δασών Δωδ/σου Δασολόγοι, με πολλές αρμοδιότητες – καθήκοντα – υποχρεώσεις, σε ένα συγκεχυμένο και ασαφές νομικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής περιοχής, δυσκολεύονται να επιτελέσουν το έργο τους και να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Επειδή η συγκεκριμένη  υπηρεσία απευθύνεται σε μια μεγάλη πληθυσμιακά επαρχία της χώρας με διάσπαρτα νησιά, εκ των οποίων πολλά είναι χαρακτηρισμένα ως περιοχές NATURA.

Επειδή τα έξι Δασονομεία της Δωδεκανήσου είναι αποκεντρωμένες υπομονάδες της Δ/νσης Δασών Δωδ/σου, με δική τους χωρική ευθύνη και συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε όλο το φάσμα των δασικών δραστηριοτήτων της Δασικής Υπηρεσίας

Επειδή τα Δασονομεία, της Καλύμνου και της Καρπάθου παραμένουν χωρίς Δασοπόνο για έβδομη και τέταρτη συνεχή χρονιά αντίστοιχα, ενώ το Δασονομείο της Κω πρόσφατα έμεινε κενό και τα Δασονομεία της Ρόδου είναι υποστελεχωμένα

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Γιατί παραμένουν υποστελεχωμένα τα Δασονομεία της Ρόδου; Σε ποιες άμεσες ενέργειες στελέχωσης προτίθενται να προβούν ώστε να μπορέσουν οι υπηρεσίες να ανταποκριθούν στο έργο τους απέναντι στους πολίτες;

  2. Προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα στην στελέχωση των Δασονομείων της Κω, της Καλύμνου και της Καρπάθου με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό ;

  3. Σε τι ενέργειες θα προβούν ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των Δασονομείων στην Δωδεκάνησο για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών;

Ο ερωτών Βουλευτής:

Δημήτριος Γάκης

Pin It on Pinterest