Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη για τα «μπλακ-άουτ» στη Δωδεκάνησο

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, κατάθεσε ερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Να παρθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν τα «μπλακ-άουτ» στη Δωδεκάνησο. Η επάρκεια ισχύος και η ευστάθεια του δικτύου είναι η βάση για την ανάπτυξη στη νησιωτική χώρα». Την ερώτηση συνυπογράφει ο υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αθανάσιος Πετράκος.

Τα φαινόμενα των μπλακ-άουτ στη Δωδεκάνησο, είναι συνέπεια της εγκατάλειψης των 10ετων προγραμμάτων της ΔΕΗ, που σε συνδυασμό με την τεράστια έλλειψη προσωπικού, του ρόλου των εργολάβων και του κόστους των εργολαβιών, καθώς και με τη μη προγραμματισμένη συντήρηση και τις συχνές κακοτεχνίες των εργασιών, συμβάλλουν στην προβληματική κατάσταση και στην ενεργειακή υστέρηση στη Δωδεκάνησο.

Μια διασυνδεμένη Δωδεκάνησος, χρειάζεται επάρκεια ισχύος και ευστάθεια του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Μόνο έτσι, θα αρθεί η ενεργειακή – συνεπώς και η οικονομική – απομόνωση, θα έχουμε τη σιγουριά ότι δεν θα βιώσουμε μπλακ–άουτ παρόμοια με τα περσινά σε Σαντορίνη και Ρόδο και θα διασφαλίσουμε τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των νησιών τους καλοκαιρινούς μήνες.

<Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσης ερώτησης>

Αθήνα,  5 Νοεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣH

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

  • Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
  • Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
  • Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων  

Θέμα: «Να παρθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν τα «μπλακ-άουτ» στη Δωδεκάνησο. Η επάρκεια ισχύος και η ευστάθεια του δικτύου είναι η βάση για την ανάπτυξη στη νησιωτική χώρα»

Οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την ενεργειακή κάλυψη του νομού μετά και από τη νέα σειρά «μπλακ-άουτ» που συνέβησαν μέσα σε ένα μήνα στα συστήματα ηλεκτροδότησης των νησιών. Τα προβλήματα ξεκίνησαν την 04.10.14 που είχαμε πολύωρες διακοπές ρεύματος στη Ρόδο (από σοβαρή βλάβη που σημειώθηκε σε μια μονάδα του ΑΗΣ Σορωνής), ενώ η πιο πρόσφατη γενική διακοπή ρεύματος, συνέβη την 01.11.14 και έπληξε την Κω, την Κάλυμνο, τη Λέρο, τη Τήλο, τη Νίσυρο και τους Λειψούς.

Στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» τον Ιούλιο 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογραμμίσει την ανάγκη εκπόνησης συγκεκριμένων έργων υποδομής και τεχνολογικής αναβάθμισης του ενεργειακού δικτύου στη Δωδεκάνησο, που θα διασφαλίσουν τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και τη φθηνή ενέργεια για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής την 09.07.14 είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «… (αυτό) που χρειάζεται η εθνική μας οικονομία, δεν είναι η δήθεν «απελευθέρωση» της αγοράς, αλλά μακροπρόθεσμος ενεργειακός σχεδιασμός με κύριο πυλώνα τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ ώστε να παρέχει φτηνή και αδιάλειπτη ενέργεια στις επιχειρήσεις και την οικιακή κατανάλωση».

Παρά τις συνεχείς υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων για τη διασύνδεση του δικτύου και τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν την επάρκεια ισχύος στη νησιωτική χώρα, τα προβλήματα συνεχίζονται. Οι Δωδεκανήσιοι δεν αρκούνται στις επικοινωνιακές εξαγγελίες, ούτε αποδέχονται τις μνημονιακές αντιαναπτυξιακές ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα και τη σταθερότητα στο νησιωτικό δίκτυο. Τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους αγορητές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή τον Ιούλιο, είναι το ίδιο επίκαιρα και σήμερα. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του Νοτίου Αιγαίου απαιτούν έναν αξιόπιστο κυβερνητικό σχεδιασμό για να υπάρξει επιτέλους ποιότητα ισχύος και ευστάθεια στο δίκτυο, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των νησιών τους καλοκαιρινούς μήνες και τη διασφάλιση της δυνατότητας της ΔΕΗ και του Κράτους στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στην ενέργεια στην πολυνησιακή μας περιφέρεια.

Επειδή, η επάρκεια ισχύος και η ευστάθεια του δικτύου, είναι η βάση για την ανάπτυξη της χώρας και η διασυνδεσιμότητα του δικτύου των νησιών της Δωδεκανήσου η λύση για να καλυφθούν πλήρως οι ενεργειακές, συνεπώς και οι αναπτυξιακές ανάγκες της νησιωτικής περιφέρειας.

Επειδή, στα συμπεράσματα και στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Γνωμοδότηση πρωτοβουλίας με θέμα «Ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά», 2012/C 181/03), σημειώνεται ότι: «…Λόγω της υψηλής εξάρτησης των νησιών από τις εισαγωγές καυσίμων, οι μεταβολές του ενεργειακού κόστους πλήττουν περισσότερο τις νησιωτικές περιοχές. Όσον αφορά τις νησιωτικές περιοχές, η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια του εφοδιασμού των νησιών, στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και στην υλοποίηση έργων για την παραγωγή ενέργειας με τη χρήση νέων τεχνολογιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στην προώθηση της αποδοτικής χρήσης της ενέργειας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και τη φύση».

Στη βάση όλων των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να δώσουν εξηγήσεις για τα πρόσφατα «μπλακ-άουτ» στη Ρόδο, στην Κω, στην Κάλυμνο, στη Λέρο, στη Τήλο, στη Νίσυρο και στους Λειψούς; Ποιά ήταν, με αναλυτικά στοιχεία, η κατάσταση του δικτύου και η ποιότητα ισχύος, τις προηγούμενες ώρες από τις διακοπές; Υπήρχε υπερφόρτωση του δικτύου; Υπήρχε επάρκεια ισχύος και ευστάθεια του συστήματος;
  2. Ποιές είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης των νησιών και για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης του δικτύου για την προστασία του συστήματος και την αποφυγή πιθανών μελλοντικών «μπλακ–άουτ»;
  3. Ποιός είναι ο σχεδιασμός και σε ποιές διεργασίες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για τη διασυνδεσιμότητα του δικτύου των νησιών της Δωδεκανήσου ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ενεργειακές, συνεπώς και οι αναπτυξιακές ανάγκες της νησιωτικής περιφέρειας; Ποιά είναι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στην κατεύθυνση της εξάλειψης της υστέρησης στην επάρκεια ισχύος των συστημάτων στα νησιά;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Δημήτριος Γάκης

Αθανάσιος Πετράκος

-.-

Pin It on Pinterest