Γάκης για την υγεία στα νησιά μας “Κάτω είναι η Ρόδος, ιδού είναι το πήδημα. Θα το κάνετε κύριε Υπουργέ;”

Δημήτρης Γάκης στη Βουλή: “Κάτω είναι η Ρόδος, ιδού είναι το πήδημα. Θα το κάνετε κύριε Υπουργέ;

Λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλίας Νεογνών. Αυτή είναι η πολιτική ευθύνη που έχετε.”

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, μιλώντας σήμερα 22-12-2014 στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί Νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, ζήτησε την άμεση στελέχωση και τον εφοδιασμό με τον αναγκαίο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και να λειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών που έχει συσταθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Ο Δημήτρης Γάκης, αρχικά τοποθετήθηκε για το κρίσιμο ζήτημα της αποκατάστασης των εργαζομένων της υπό εκκαθάρισης Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, ζητώντας την αξιοποίηση όλων των εργαζομένων από την Alpha Bank.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε στο Κοινοβούλιο τις αγωνίες αλλά και τις ελπίδες των Δωδεκανήσιων ζητώντας το αυτονόητο: τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και την ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στις νησιωτικές περιοχές σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

«Τα προβλήματα και οι προκλήσεις στον τομέα Υγείας στη Δωδεκάνησο δεν θέλουν επικοινωνιακή διαχείριση και υπεκφυγές. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, πόροι, προτεραιότητες και πολιτικό θάρρος. Τη λύση για τα προβλήματα του τομέα υγείας στη νησιωτική χώρα, θα δοθεί μέσα στο συνολικό πλαίσιο της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, με το σχέδιο για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση, το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και η προσφυγή στις κάλπες θα γίνει σύντομα. Οι εκλογές είναι κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Είναι η έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας», υπογράμμισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ.

***

 Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ:

«Φαίνεται ότι η υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων μπορεί να βρει πεδίο συνεργασίας και συνεννόησης ανάμεσα στις πτέρυγες της Βουλής. Ο κ. Κουτσογιαννακόπουλος τοποθετήθηκε στη τροπολογία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, αλλά και τη δική μας, για την πρόσληψη των υπαλλήλων των συνεταιριστικών τραπεζών οι οποίοι έμειναν στην ανεργία, παρ’ ότι υπάρχει δέσμευση από τις τράπεζες (στις οποίες μεταβιβάστηκε το υγιές χαρτοφυλάκιο των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών τραπεζών) να προσληφθούν σε αυτές (που έχουν αναλάβει το κόστος της λειτουργίας αλλά και τα αποθέματα των τραπεζών). Στη Ρόδο υπάρχουν εκατό εργαζόμενοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, με κατανομή του προσωπικού σε όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου. Οι εργαζόμενοι περιμένουν αυτή τη ρύθμιση. Νομίζω, ότι είναι δίκαιο το αίτημα να μην προχωρήσει η ALPHA BANK, η οποία είναι επί της ουσίας η συνέχεια της Τράπεζας Δωδεκανήσου, σε προσλήψεις αν δεν καλύψει τα κενά που δημιουργεί η εθελούσια έξοδος από τους εργαζομένους στην Τράπεζα Δωδεκανήσου. <….>. Αναφερόμενος, στην παρέμβαση της κυρίας υφυπουργού, θέλω να πω ότι οι εκλογές δεν είναι θεσμική εκτροπή. Είναι κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Είναι η έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. Η παραίτηση μιας Κυβέρνησης, η οποία κινείται (θεσμικά) σε ένα πρωτόγνωρο πλαίσιο πολιτικών συνθηκών, είναι επίσης ένδειξη δημοκρατικής ευαισθησίας και υπευθυνότητας. Θεσμική εκτροπή είναι η παραμονή μιας Κυβέρνησης στην οποία το πρωθυπουργικό περιβάλλον το συναντάει κανείς στις πιο περίεργες υποθέσεις…

Τώρα, πάνω στα άρθρα του νομοσχεδίου. Είναι βασική υποχρέωση της πολιτείας, κύριε Υπουργέ, η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, της προστασίας ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, της εργασίας και της Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας αναδεικνύει κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα νησιά μας, τις λιγότερο ευνοημένες περιοχές της χώρας. Οι Εισηγητές μας, αναφέρθηκαν διεξοδικά στη λογική της προνομιακής μεταχείρισης του ιδιωτικού τομέα υγείας σε σχέση με το δημόσιο και για την προχειρότητα των ρυθμίσεων, τόσο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όσο και στη δευτεροβάθμια, στην πρόληψη και την αποκατάσταση.

Στην παρέμβαση μου, θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε ένα σημαντικό και επίκαιρο ζήτημα που αφορά τη Δωδεκάνησο. Για να μπορούν επιτέλους να επιτελέσουν τα νοσοκομεία της Ρόδου, της Κω, της Καλύμνου, της Λέρου και της Καρπάθου αποτελεσματικά τον ρόλο τους στο σύστημα υγείας. Με σύγχρονες υποδομές και ειδικευμένα στελέχη η πολιτική υγείας στο Αιγαίο θέλει και απαιτεί αντιμετώπιση που να λαμβάνει υπόψη τις γεωγραφικές, οικονομικές και νησιωτικές ιδιαιτερότητες. Ειδικά η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, όπως προβλέπεται εξάλλου στον Οργανισμό του, είναι άκρως απαραίτητη για τη Δωδεκάνησο. Τόσο λόγω των ειδικών γεωγραφικών συνθηκών της νησιωτικής μας περιφέρειας, όσο και για την εξάλειψη της έντονης ανησυχίας των πολιτών για την ασφάλεια της ζωής των νεογνών και βρεφών, ανησυχία που ενισχύει – δυστυχώς – τη τάση εγκατάλειψης των νησιών μας. Η αγωνιώδης αναζήτηση γιατρών για σοβαρά περιστατικά νεογνών και μικρών παιδιών, οι ελλείψεις στο σύστημα του ΕΚΑΒ, η ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφοράς σε κατάλληλη μονάδα που να σώζει ζωές, είναι προβλήματα που οι συνέπειές τους στην υγεία των πολιτών θα μπορούσαν να είχαν περιοριστεί, αν λειτουργούσε η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (στη Ρόδο).

Στις 21-10-2014, κύριε Υπουργέ, καταθέσαμε σχετική ερώτηση, η οποία ακόμα δεν έχει απαντηθεί. Περιμένουμε την απάντησή σας και θα την επανακαταθέσουμε (για να είναι επικαιροποιημένος ο κοινοβουλευτικός έλεγχος). Την καταθέτω και στα Πρακτικά για να υπάρχει στη συζήτησή μας.

Κύριοι συνάδελφοι, θα πρέπει να προβληματίσει έντονα την Κυβέρνηση η αύξηση των δεικτών θνησιμότητας νεογνών και βρεφών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Γιατί το λέτε αυτό; Δεν υπάρχει αυτό.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ: Υπάρχει. Ο κ. Δρίτσας στην προηγούμενη συζήτηση είχε καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία. Ο θάνατος της μικρής Εύης στη Ρόδο, έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια και μαζική διαμαρτυρία. Ήδη, κύριε Υπουργέ, δώδεκα χιλιάδες εξακόσιες εξήντα μία υπογραφές υποστήριξης του αιτήματος της λειτουργίας της μονάδας στη Ρόδο έχουν συγκεντρωθεί και σας έχουν σταλεί. Καταθέτω το κείμενο της διαμαρτυρίας και καλώ όλους τους Δωδεκανήσιους να υπογράψουν αυτήν την πρόσκληση και αυτήν τη διαμαρτυρία.

Κύριε Υπουργέ, ανταποκριθείτε στη βασική σας υποχρέωση. Τοποθετήστε παιδίατρους στα Νοσοκομεία της Κω και της Ρόδου. Στελεχώστε με εξειδικευμένο προσωπικό, εφοδιάστε με τον αναγκαίο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών που έχει συσταθεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου. Διασφαλίστε το δημόσιο χαρακτήρα και την ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στις νησιωτικές περιοχές, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

Τα προβλήματα, οι προκλήσεις και οι προσκλήσεις στον τομέα υγείας της Δωδεκανήσου δεν θέλουν επικοινωνιακή διαχείριση και υπεκφυγές. Χρειάζονται αποφασιστικότητα, πόροι, προτεραιότητες και πολιτικό θάρρος. Το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στην υγεία είναι η προτεραιότητα των κατοίκων των νησιών. Επιπλέον, σε τουριστικές περιοχές αποτελεί τον καθρέφτη σεβασμού των επισκεπτών μας και την εξασφάλιση της απαιτούμενης υγειονομικής ασφάλειας. Είναι καθοριστικό στοιχείο αναβάθμισης και ενίσχυσης του τουριστικού μας προϊόντος.

Τι συμβαίνει, όμως, σήμερα; Με την πολιτική σας οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του δημόσιου τομέα της υγείας. Δίνετε χώρο και δημιουργείτε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ιδιωτικής υγείας και περίθαλψης σε βάρος της κοινωνίας και της δημόσιας υποδομής. Στα νησιά αυτό που χρειάζεται, λόγω των αυξημένων αναγκών κατά τη θερινή περίοδο και των υποχρεώσεων για την εξασφάλιση της διασυνοριακής υγείας, δεν είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία με υποδομές δημοσίου, αλλά η επιπλέον χρηματοδότηση για τις επιπλέον υπηρεσίες που έχει αναλάβει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Κάτω είναι η Ρόδος, κύριε Υπουργέ, ιδού είναι το πήδημα. Θα το κάνετε; Είναι η πολιτική ευθύνη που έχετε.

Κύριοι συνάδελφοι, η επίλυση των προβλημάτων και της υγείας στη νησιωτική χώρα θα γίνει με την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας. Είναι η μόνη επιλογή διεξόδου για το λαό μας, αλλά και για τους λαούς της Νότιας Ευρώπης. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μίας μάχης για αλλαγή στην Ευρώπη και πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο λαός της. Το πρώτο βήμα έγινε. Αύριο θα γίνει το δεύτερο και το 2015 ξημερώνει. Καμία επικοινωνιακή πρωτοβουλία δεν θα σας βγάλει από τον βάλτο των αδιεξόδων που εσείς δημιουργήσατε. Μόνο ο ελληνικός λαός έχει την αρμοδιότητα, για να δώσει τη λύση σε αυτό το αδιέξοδο, σε αυτήν την κατάπτωση της πολιτικής και των αξιών. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ θα επανεκκινήσει την οικονομία, τη δημοκρατία, την κοινωνική αλληλεγγύη, τις παραγωγικές δυνάμεις και την πρωτοβουλία των πολιτών, των ανθρώπων, του λαού μας γενικότερα.

Το πρόγραμμά μας περιγράφει με ρεαλιστικές γραμμές αυτή τη διαδικασία ανάπτυξης και σωτηρίας της χώρας και καταδεικνύει ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη για τη σωτηρία της κοινωνίας και των ανθρώπων μας. Είναι πρόταση ευθύνης και χρέος για το μέλλον της χώρας. Είναι πρόταση ευθυγραμμισμένη με τη λαϊκή απαίτηση να κυβερνηθεί αυτή η χώρα με αναπτυξιακό όραμα και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.»

Δείτε σε video ολόκληρη την ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=N15TNDjgOZ8&feature=youtu.be

 

Pin It on Pinterest