Να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να λειτουργήσουν όλες οι απαραίτητες Υγειονομικές Επιτροπές και να σταματήσει η ταλαιπωρία των ΑμεΑ στη Δωδεκάνησο

«Παρέμβαση Δημήτρη Γάκη: Να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να λειτουργήσουν όλες οι απαραίτητες Υγειονομικές Επιτροπές και να σταματήσει η ταλαιπωρία των ΑμεΑ στη Δωδεκάνησο»

Ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υγείας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης και Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το θέμα της αναλγησίας που δείχνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων σχετικά με την ορθή συγκρότηση και λειτουργία των απαραίτητων Υγειονομικών Επιτροπών. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να ταλαιπωρούνται ακόμα και για χρόνια συνάνθρωποί μας. Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξυπηρέτησης όσων εκκρεμεί η εξέτασή τους από Υγειονομικές Επιτροπές, και ειδικότερα του Φ.Π., χρόνια πάσχοντα, ο οποίος ταλαιπωρείται πάνω από τέσσερα χρόνια. Επιπλέον, καλεί τους Υπουργούς να ασχοληθούν επιτέλους με ανθρώπινη οπτική και να λύσουν ένα χρόνιο πρόβλημα για τη Δωδεκάνησο, το οποίο καθ’ όλη τη μνημονιακή περίοδο έχει γίνει ο κανόνας, και ταλαιπωρεί αχρείαστα συμπολίτες μας.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-.-
<Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσης ερώτησης>
Αθήνα, 16 Ιουλίου 2014
ΕΡΩΤΗΣH
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
– Υγείας
Θέμα: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να λειτουργήσουν όλες οι απαραίτητες Υγειονομικές Επιτροπές και να σταματήσει η ταλαιπωρία των ΑμεΑ στη Δωδεκάνησο»
H ισοπεδωτική και αντικοινωνική μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, έχει σαν αποτέλεσμα, χιλιάδες ΑμεΑ στη νησιωτική χώρα να είναι εγκλωβισμένα σε λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ επί μήνες και να κινδυνεύουν οι ίδιοι/ίδιες και οι οικογένειές τους με οικονομική εξαθλίωση.
Ταυτόχρονα, παρά τις δεσμεύσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, οι συνθήκες παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και διαδικασιών πιστοποίησης των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων στη Δωδεκάνησο, όπως και σε όλη τη νησιωτική χώρα δεν έχουν βελτιωθεί. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι αποστάσεις, η γεωγραφική ιδιαιτερότητα των απομακρυσμένων νησιών και οι δυσκολίες της συγκοινωνιακής τους σύνδεσης με τα άλλα νησιά. Το επίπεδο εξυπηρέτησης των δικαιούχων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις ταλαιπωρούνται καθημερινά από τις αγκυλώσεις στη λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών, ή ακόμα χειρότερα περιμένουν πάνω από 12 μήνες τη συνεδρίαση των Επιτροπών για την περίπτωσή τους, η οποία δεν γίνεται με διάφορες προφάσεις.
Μια ειδική, δυστυχώς όχι ή μόνη, περίπτωση είναι η αντιμετώπιση του ασθενούς Φ.Π. με κυστική ίνωση που ταλαιπωρείται πάνω από τέσσερα χρόνια, περιμένοντας να εξεταστεί από δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή (ΒΥΕ) στη Ρόδο, η οποία δεν έχει συνεδριάσει ποτέ μέχρι σήμερα, και είναι άγνωστο αν έχει συσταθεί και ως τέτοια. Η καθυστέρηση οφείλεται σε απόφαση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής (ΑΥΕ) για επανεξέταση της περίπτωσής του μετά από δύο χρόνια, σε μια χρόνια πάθηση, δημιουργώντας αξεπέραστα προβλήματα στη χορήγηση του επιδόματος στο δικαιούχο. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι, ο συνάνθρωπός μας να βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς δεν λαμβάνει το προνοιακό επίδομα που δικαιούται για την κάλυψη των αναγκών του που πηγάζουν από την αναπηρία. Στην ίδια θέση αναμονής για τη σύσταση ΒΥΕ στη Ρόδο, βρίσκονται πάνω από 10 ακόμα άτομα που περιμένουν να εξεταστεί η προσφυγή τους κατά της γνωμάτευσης της ΑΥΕ που αξιολόγησε την περίπτωσή τους.
Οι αναιτιολόγητες καθυστερήσεις σύστασης ΒΥΕ λειτουργούν ουσιαστικά σαν ένα εργαλείο περικοπής κοινωνικών δαπανών. Αυτό, η κοινωνία δεν το αποδέχεται, ο πολιτισμός μας δεν το επιτρέπει, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η κυβερνητική αδιαφορία στους συνανθρώπους μας που ταλαιπωρούνται.
Επειδή το δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες είναι αδιαπραγμάτευτο.
Επειδή μια κοινωνία δείχνει τον πολιτισμό που την διακρίνει μέσα από τον τρόπο αντιμετώπισης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Επειδή, η Πολιτεία πρέπει να μεριμνά για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Επειδή, πρέπει να αρθεί άμεσα η αμφισβήτηση επί της σοβαρότητας της ασθένειας του Φ.Π. και να αποδοθούν άμεσα τα επιδόματα που νομίμως δικαιούται.
Επειδή, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δημογραφικά και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά των νησιωτικών περιοχών της ΕΕ, όπως είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα (άρθρο 101 του Συντάγματος της Ελλάδας) και να εξασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση των πολιτών της ακριτικής Δ/νήσου.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1. Πότε θα συσταθεί, στελεχωθεί και θα λειτουργήσει η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή (ΒΥΕ) ΚΕΠΑ στη Ρόδο; Πότε θα εξεταστεί η προσφυγή του Φ.Π. όπως και των άλλων ατόμων με χρόνιες παθήσεις των οποίων εκκρεμεί η ένσταση;
2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να σταματήσει να υφίσταται η σημερινή κατάσταση ομηρίας των ΑμεΑ και χρόνια πασχόντων και οι Υγειονομικές Επιτροπές που απαιτούνται, να λειτουργούν ορθά, έγκαιρα και με γνώμονα την πραγματική διάσταση των προβλημάτων υγείας των ασθενών, ειδικότερα στις παραμεθόριες περιοχές όπως είναι η Δωδεκάνησος;
3. Ποιός είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη λειτουργία πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ στη Δωδεκάνησο; Θα λειτουργήσουν οι απαιτούμενες υγειονομικές επιτροπές και στα άλλα μεγάλα νησιά, όπως είναι η Κάρπαθος, η Κάλυμνος, η Λέρος και η Κως;
4. Προτίθενται να προχωρήσουν στη σύσταση ΒΥΕ που θα εξυπηρετεί το βόρειο συγκρότημα της Δ/νήσου;
Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Δημήτρης Γάκης
Παναγιώτης Κουρουμπλής

Pin It on Pinterest