“Διαφάνεια και άμεση ενημέρωση των πολιτών για τα κυβερνητικά σχέδια για το Δήμο Ρόδου”

Διαφάνεια στις διαδικασίες και πλήρη ενημέρωση των πολιτών για τα κυβερνητικά σχέδια για το Δήμο Ρόδου, ζητάει με ερώτησή του στη Βουλή, ο Δημήτρης Γάκης.

Ο βουλευτής Δ/νήσου του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών το κρίσιμο ερώτημα της ‘κατάτμησης’ ή μη του ενιαίου Δήμου Ρόδου στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ζητώντας να σταματήσει να γίνεται ο Δήμος Ρόδου πεδίο κυβερνητικής επικοινωνιακής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης

Στην ερώτηση του ο Δημήτρης Γάκης σημειώνει την ανάγκη σεβασμού της πραγματικότητας της πόλης και της κατοχύρωσης της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των νησιωτικών ΟΤΑ με ουσιαστική – θεσμική στήριξη των τοπικών κοινοτήτων στη Δωδεκάνησο.  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει τη σημασία της διαφάνειας σε κάθε κίνηση που γίνεται για τυχόν μεταβολές στον «Καλλικράτη» και της ουσιαστικής στήριξης στο Δήμο Ρόδου. Μόνο έτσι, ο μεγαλύτερος δήμος στο Νότιο Αιγαίο θα αποκτήσει λειτουργικότητα και θα βοηθήσει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή προοπτική των μικρών τοπικών κοινωνιών του νησιού.

Οι πολίτες της Ρόδου θέλουν το νησί τους χώρο ανάπτυξης και δημιουργίας και όχι το πεδίο μικροπολιτικών κυβερνητικών σχεδιασμών και επικοινωνιακού παιχνιδιού στις πλάτες των δημοτών.

Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο δεν έχει απαντήσει σε προηγούμενη ερώτηση του βουλευτή Δ/νήσου για το ίδιο θέμα που είχε έγκαιρα και τεκμηριωμένα τεθεί στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου το Νοέμβριο 2013.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***

<Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσης ερώτησης>

Αθήνα,10.02.14

ΕΡΩΤΗΣH

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα:  «Θα παραμείνει ενιαίος ο Δήμος Ρόδου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014;»

Οι κάτοικοι της Ρόδου, ανησυχούν έντονα από τη ‘μικροπολιτική’ κυβερνητική τακτική σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα μετά τις αναφορές που συνεχώς δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο για το μέλλον του Δήμου Ρόδου.

 Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ρόδου μετά της εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» (ν.3852/2010), απέκτησε ενιαία αυτοδιοικητική δομή και αποτελεί ενιαίο δήμο που καλύπτει το σύνολο της νήσου. Στο πλαίσιο της αποσαφήνισης του καθεστώτος του Δήμου Ρόδου μετά τις εκλογές του Μαΐου 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε έγκαιρα και τεκμηριωμένα το θέμα της διατήρησης ή μη της σημερινής δομής στο Δήμο Ρόδου στο κοινοβούλιο (αρ. πρωτ. κοινοβ. ελέγχου 1269/3-9-13). Η απάντηση όμως που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών ήταν γενικόλογη και χωρίς συγκεκριμένες προγραμματισμένες ενέργειες για το μέλλον των μεγάλων νησιωτικών δήμων. Ακόμα και μετά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στη Ρόδο την 1η Οκτωβρίου 2013, είναι προφανής η κυβερνητική προσπάθεια να διατηρηθεί μια ομιχλώδης κατάσταση και η αβεβαιότητα στους πολίτες για το θέμα του «σπάσιμου» των μεγάλων νησιωτικών δήμων στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι νησιωτικοί Δήμοι. Δεν έχει μελετήσει τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών και το χειρότερο, το υπουργείο Εσωτερικών μοιάζει να προχωράει σε αποφάσεις, χωρίς να έχει μελετήσει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη». Ταυτόχρονα, συνεχίζεται – κατ’ επιταγή της τρόϊκα – η αποδόμηση του κράτους στη νησιωτική χώρα και οι τοπικές κοινωνίες κινδυνεύουν με οικονομική κατάρρευση.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται τεκμηριωμένα υπέρ της διαμόρφωσης ενός νέου θεσμικού και χωροταξικού πλαισίου των Δήμων, προτείνοντας την αντικατάσταση του αμιγώς ποσοτικού και πληθυσμιακού κριτηρίου, από μία δέσμη λειτουργικών κριτηρίων/προϋποθέσεων βιωσιμότητας ενός Δήμου, με άξονες: α) τη διευκόλυνση της ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών, β) την οικονομική ευρωστία και την επιχειρησιακή ικανότητα του Δήμου, γ) το σεβασμό σε πολιτιστικές/ιστορικές ιδιαιτερότητες και τις γεωμορφολογικές συνθήκες κάθε περιοχής κάθε περιοχής.

Επειδή, η χώρα χρειάζεται μια νέα αρχιτεκτονική στην τοπική αυτοδιοίκηση και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες και την κατανομή των απαιτούμενων πόρων σε κάθε επίπεδο.

Επειδή, Οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν υψηλό βαθμό εσωτερικής χωρικής συνοχής για να μπορούν να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στα προβλήματα καθημερινότητας του πολίτη.

Επειδή, χρειάζεται διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση για τον κυβερνητικό σχεδιασμό στους νησιωτικούς ΟΤΑ και επειδή, οι πολίτες της Ρόδου περιμένουν την επίσημη και ρητή απάντηση του υπουργού και όχι μικροπολιτικές δηλώσεις, γενικόλογες υποσχέσεις και διφορούμενους χρησμούς για τα κυβερνητικά σχέδια που αφορούν στο Δήμο Ρόδου.

Επειδή, οι πολίτες της Δωδεκανήσου αγωνίζονται για ουσιαστική Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα βασίζεται στην κατοχύρωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των νησιωτικών ΟΤΑ και που θα λαμβάνει ειδικές μέριμνες για τη λειτουργία τους.

Επειδή, δεν μας έχετε απαντήσει στην από 04.11.2013 ερώτηση μας (αρ. πρωτ. Κοιν. Ελέγχου: 3445/04-11-13), την επανακαταθέτουμε αυτούσια, ζητώντας έστω και σήμερα, απαντήσεις επί των ερωτημάτων μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να προβεί σε κατάτμηση του Δήμου Ρόδου σε περισσότερους Δήμους; Αν ναι, έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη και επιχειρησιακό σχέδιο που να διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των νέων δομών και τη βιωσιμότητά τους; Πως θα γίνει, για παράδειγμα, η κατανομή του προσωπικού και πως θα επιλυθούν τα οικονομικά και περιουσιακά θέματα που έχουν προκύψει από τη συνένωση των προηγούμενων δήμων στο πλαίσιο του «Καλλικράτη»;

2. Προτίθεται να προβεί σε άμεσες ενέργειες και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη με στελέχη και με πόρους τους μικρούς νησιωτικούς δήμους για την εύρυθμη λειτουργία τους, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των μικρών ακριτικών νησιών;

Ο ερωτών Βουλευτής:

Δημήτριος Γάκης

-.-

Pin It on Pinterest