Ο Δημήτρης Γάκης στις φυλακές Κω: “Τραγικές οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων”

Με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ βορείου Δωδεκανήσου με επικεφαλής τον Βουλευτή Δημήτρη Γάκη εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Επίσκεψη στην Δικαστική Φυλακή της Κω πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 από κλιμάκιο της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ βορείου Δωδεκανήσου αποτελούμενο από τον Βουλευτή Δημήτρη Γάκη, την Ματίνα Κατσιβέλη, τον Νίκο Τσακίρη και τον Κώστα Ιωάννου.

Οι συνθήκες στην Δικαστική Φυλακή της Κω λόγω του μεγάλου αριθμού κρατουμένων είναι τραγικές. Σε μία φυλακή με χωρητικότητα 45 κρατουμένων σήμερα κρατούνται περίπου 155 άνθρωποι. Υπάρχει θάλαμος χωρητικότητας 15 ατόμων όπου στοιβάζονται 45. Στους θαλάμους προσθέτουν στρώματα στο πάτωμα τα οποία την ημέρα τα βγάζουν στην αυλή. Η ιατρική φροντίδα είναι ανεπαρκέστατη καθώς οι ανάγκες τόσων ανθρώπων δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν με την επίσκεψη ενός γιατρού μια φορά την εβδομάδα. Δεν υπάρχει νοσηλευτής ενώ με πεντάμηνη σύμβαση η οποία λήγει σε ένα μήνα, μία κοινωνική λειτουργός προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες ψυχοκοινωνικής στήριξης των κρατουμένων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός των κρατουμένων ανάλογα με την ποινή ή την βαρύτητα του αδικήματος. Σημειώνεται ότι το ημερήσιο κόστος διατροφής από 3,2 ευρώ ανά άτομο μειώθηκε φέτος σε 2,5 ευρώ με αποτέλεσμα να αναζητούνται κοινωνικοί φορείς και εθελοντές για την κάλυψη της διαφοράς προκειμένου να εξασφαλισθεί η ελάχιστη απαραίτητη δαπάνη για την διατροφή των κρατουμένων.
Τέλος οι ελλείψεις σε φυλακτικό προσωπικό είναι σημαντικές με αποτέλεσμα να οφείλονται στους εργαζομένους ρεπό, κλπ. Σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες εργασίας η διεύθυνση και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της φυλακής Κω καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Οι εργαζόμενοι μεταξύ των άλλων ζητούν την πλήρωση των κενών θέσεων σε όλες τις ειδικότητες , την καταβολή των επιδομάτων, εξαιρέσιμων κλπ, καθώς και την εκπαίδευσή τους.

Δυστυχώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις φυλακές ως προνομιακό χώρο για περικοπές, αφού ως γνωστόν δεν απασχολούν ιδιαίτερα τη δημοσιότητα και αποτελούν μαύρη τρύπα στο κράτος δικαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος ιδιαιτέρως σε ό, τι αφορά στις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Υπενθυμίζουμε στην Κυβέρνηση ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, οι οποίες αποτελούν «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση» κατά το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αντίστοιχη νομολογία έχει εκδοθεί και από ελληνικά δικαστήρια.

Συγκεκριμένα για την Δικαστική φυλακή της Κω προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση κρίνεται απαραίτητη η μεταφορά της εκτός πόλεως η δε κράτηση να συνδεθεί με την απασχόληση των κρατουμένων ιδιαιτέρως στον πρωτογενή τομέα προκειμένου αυτό να αποβεί χρήσιμο όχι μόνον για την επανένταξη και επανακοινωνικοποίηση των κρατουμένων αλλά και για την ενίσχυση της παραγωγής τοπικών προϊόντων. Τέλος το κλιμάκιο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ο Δ. Γάκης μεταξύ των άλλων δήλωσαν την διαθεσιμότητά τους στην διοργάνωση και ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων από καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς του νομού.

Pin It on Pinterest