Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Εμπλέκονται 33 μέλη ΜΚΟ

Η Αστυνομία προχώρησε στην εξάρθρωση ενός κυκλώματος δουλεμπορίας στη Λέσβο, στο οποίο εμπλέκονται, μεταξύ άλλων και 33 μέλη ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας στο κύκλωμα εμπλέκονται 35 συνολικά αλλοδαποί και 33 μέλη τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης καθώς και δύο υπήκοοι τρίτων χωρών.

Το κύκλωμα δρούσε από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, βοηθώντας οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Οι εμπλεκόμενοι, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, μοιράζονταν πληροφορίες για τα σημεία από τα οποία θα έφταναν και θα έφευγαν οι βάρκες. Συγκεκριμένα οι πληροφορίες αφορούσαν:

  • τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τη Λέσβο,
  • τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο,
  • τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων,
  • τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης),
  • λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής στο Κ.Υ.Τ. στη Μόρια της Λέσβου.

Επίσης δυσχέραιναν το επιχειρησιακό έργο των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το κύκλωμα διευκόλυνε τη διακίνηση μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών προς τη νήσο Λέσβο σε 32 τουλάχιστον περιπτώσεις (τετελεσμένες και σε απόπειρα).

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς και των Διευθύνσεων Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Αλλοδαπών Αττικής και Εγκληματολογικών Ερευνών. Συνέδραμαν ακόμα το Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της ΓΕ. Π.Α.Δ. Βορείου Αιγαίου, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Λέσβου, η 9η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest