Ευλογιά των πιθήκων: 9 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μια εβδομάδα – Στα 48 ανέρχονται πλέον οι περιπτώσεις

Σε 48 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, από την έναρξη της καταγραφής των κρουσμάτων σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 36 έτη ενώ από τα 48 συνολικά κρούσματα τα 16 ανέφεραν πως πραγματοποίησαν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου. Τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση. 

Την περασμένη εβδομάδα τα κρούσματα ανέρχονταν στα 39.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 4 Αυγούστου 2022. 

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα κρούσματα, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται  μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 9 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 17.897 κρούσματα της νόσου σε 41 διαφορετικές χώρες.

Pin It on Pinterest

Share This