Στις 20 Μαΐου γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα. Η φετινή Ευρωπαϊκή διοργάνωση έχει ως στόχο να προβάλλει τους τρόπους με τους οποίους η καινοτομία και η έρευνα στη θαλάσσια οικονομία μπορούν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη.
Στη Βρέμη της Γερμανίας θα εορταστεί για το 2014 η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας
Για το 2015 η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα θα διοργανωθεί στον Πειραιά.
Η θάλασσα έπαιζε ανέκαθεν καθοριστικό ρόλο στην ευημερία των νησιών μας.
Η θάλασσα για τα Νησιά μας είναι -όχι έρωτας μονάχα- η ευμάρεια, είναι η ευτυχία, ο πλούτος, είναι ό,τι καλό μας έχει δοθεί μέχρι σήμερα.
Τα Νησιά μας κολυμπούν μέσα σε μια θάλασσα, σε μια θάλασσα, που μας υποχρέωσε και μας οδήγησε στην ανεξαρτησίας μας στα νεότερα χρόνια.
Στόχος όλων μας, για τη γαλάζια καινοτομία, την έρευνα, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό και την ωκεάνια ενέργεια.
Η απορρύπανση των θαλάσσιων ακτών από ρύπανση που προέρχεται από ανεπαρκή επεξεργασία των οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων απόβλητα μονάδων στις ακτές της Ρόδου και των νησιών μας, απόβλητα σκαφών, απόβλητα λουομένων κλπ).
Στήριξη της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών Φορέων στον τομέα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την αξιοποίηση ευκαιριών χρηματοδότησης μέσω διεθνών οργανισμών και ευρωπαϊκών πόρων.
Οι θάλασσες μας, έχουν μεγάλες δυνατότητες, και έχουμε καθήκον να μεγιστοποιήσουμε κάθε δυνατότητα. Η οικονομία μας, βρίσκεται ακόμα σε ταραγμένα νερά. Είναι πολλές οι προκλήσεις και ευκαιρίες για τον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό. Αξιοποίηση και προστασία της μεγάλης ποικιλίας τοπίων και των φυσικών θαλάσσιων καταφυγίων.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα δίνει την ευκαιρία για συζήτηση, πώς μπορεί να συνδυαστεί η ανάπτυξη με τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο της γαλάζιας οικονομίας.
Συμφωνίες συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος, Συμμόρφωση με όλες τις σχετικές υποχρεώσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας
Κανόνες και διαδικασίες για τη χωροθέτηση και οροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών. Σωστή χωροταξική διάρθρωση , ανάπτυξη και εκμετάλλευση των μονάδων υδατοκαλλιέργειας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Εξέταση των συνολικών επιπτώσεων τους στο περιβάλλον, σε έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας, ο οποίος όμως έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αναθεώρηση του Περιφερειακού προγράμματος και υλοποίηση του σε στενή συνεργασία με εκπροσώπους όλων των φορέων.
Χρειάζεται μία ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική για τα νησιά μας με ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για τη γαλάζια προστασία και ανάπτυξη. Με στόχο την δημιουργία και θεσμοθέτηση ενός λειτουργικού, συνεκτικού και αποτελεσματικού Περιφερειακού συστήματος των προστατευόμενων περιοχών.
Όχι στα συγκεκριμένα και ανεξέλεγκτα επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα που καταστρέφουν το φυσικό, παράκτιο και παρόχθιο περιβάλλον.
Να συνδυαστεί η ανάπτυξη με τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο της γαλάζιας οικονομίας
Δεσμεύσεις στην εκμετάλλευση των ελεύθερων παραλιών από επιχειρηματίες
Να ενισχυθεί ο χαρακτήρας του αιγιαλού ως «κοινωνικό αγαθό» και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτόν.
Η οικονομική ανάπτυξη των νησιών, των παραλιών θα πρέπει να περάσει μέσα από την ορθή αξιοποίηση του θαλάσσιου και φυσικού μας πλούτου, που έχουμε χρέος να προστατεύσουμε, για να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».
Η Μαρίνα των Βράχων, του Οδυσσέα Ελύτη
«έχεις μια γεύση τρικυμίας στα χείλη. Μα πού γύριζες ; Ολημερίς στη σκληρή ρέμβη τις τρικυμίες και τις θάλασσες εγύρευα»
Γαμβρούδης Χρήστος
Υποψήφιος Περιφερειακός Σϋμβουλος
Με την παράταξη «Νότιο Αιγαίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας»
Διδάκτωρ Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Πολυτεχνείου
M. Sc Έλεγχος Ποιότητας και Διαχείριση Περιβάλλοντος
M. Sc Γεωτεχνολογία και Περιβάλλον
Διπλωματούχος Μηχανικός Ορυκτών Πόρων