Ερώτηση του ΚΚΕ για την ΑΣΤΕΡ

Η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου (ΑΣΤΕΡ), αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας της ουσιαστικής εγκατάλειψής της.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι στη μεγάλη πλειοψηφία του με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που κατά κανόνα προκηρύσσονται με καθυστέρηση πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να μην ξεκινούν έγκαιρα τα περισσότερα μαθήματα.

Οι ελλείψεις στο προσωπικό βεβαίως δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους εκπαιδευτικούς. Για παράδειγμα, ο βιβλιοθηκονόμος της σχολής αναγκάζεται να απασχολείται και σε άλλα καθήκοντα και κατά συνέπεια η βιβλιοθήκη δε λειτουργεί σε τακτική βάση.

Ακόμα και τώρα που έχουμε φτάσει Φεβρουάριο μήνα και ενώ έχει ξεκινήσει η χειμερινή εξεταστική περίοδος, δεν έχουν δοθεί βιβλία στους σπουδαστές.

Μάλιστα, αν πάρουμε υπόψη ότι η σχολή κλείνει μετά τις 3 το μεσημέρι, αφού δεν υπάρχει προσωπικό για να τη λειτουργήσει, η μόνη δυνατότητα που δίνεται στους σπουδαστές είναι να διαβάζουν από την οθόνη του υπολογιστή τους τις όποιες σημειώσεις τους αποστέλλονται ηλεκτρονικά.

Επιπλέον, παρόλο που η σχολή διαθέτει υποδομές για τη στέγαση και τη σίτιση του συνόλου των σπουδαστών, υποδομές που λειτουργούσαν ως το 2012, αυτές παραμένουν κλειστές και απαξιώνονται ως αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης για τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης που διατηρείται ως σήμερα.

Έτσι, οι σπουδαστές, παιδιά λαϊκών οικογενειών στη μεγάλη πλειοψηφία τους, είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για ενοίκιο, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και ξεπερνούν τα 400 ευρώ για ένα δωμάτιο, ένα πρόβλημα που οξύνεται περαιτέρω εξαιτίας του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός της σχολής, δεν έχουν συντηρηθεί για πολλά χρόνια και παρά τις προσπάθειες του ενός τεχνίτη που έχει απομείνει για να διατη­ρεί τη σχολή λειτουργική, τα σημάδια της ανάγκης άμεσων παρεμβάσεων είναι εμφανή.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η αρμόδια υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:

  • Την άμεση προμήθεια των βιβλίων των σπουδαστών και την κάλυψη δαπανών για σημειώσεις, φωτοτυπίες και άλλα υλικά που πληρώνουν οι σπουδαστές ενώ θα έπρεπε να τους χορηγούνται.

  • Την πλήρη στελέχωση της σχολής με μόνιμο εκπαιδευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.

  • Την άμεση επαναλειτουργία της εστίας και του εστιατορίου ώστε να εξασφαλιστεί η στέγαση και η σίτιση των σπουδαστών και της εξασφάλισης επιδότησης του ενοικίου τους ως τότε.

  • Τη συντήρηση – επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων της σχολής και την προμήθεια του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού της.

Οι βουλευτές

Σταύρος Τάσσος

Μανώλης Συντυχάκης