Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το μείζον θέμα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης & εφάπαξ

Ο βουλευτής Δ/νήσου Δημήτρης Γάκης, μαζί με 49 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και Οικονομικών με θέμα: «Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και εφάπαξ».

 

Είναι γνωστό ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και αντιστοίχως οι αιτήσεις για καταβολή εφάπαξ είναι πλέον εκατοντάδες χιλιάδες, ο χρόνος αναμονής προσεγγίζει τα δύο χρόνια ενώ το οφειλόμενο ποσό ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Τον τελευταίο καιρό το συγκεκριμένο ζήτημα πήρε έκταση στον τύπο μετά και τις δηλώσεις του Όλι Ρεν για το θέμα και για τον κίνδυνο που αποτελούν αυτές οι εκκρεμείς αιτήσεις για το ασφαλιστικό σύστημα.

 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ερώτηση, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών και μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Ταμεία δήλωσε πως η έλλειψη προσωπικού επιδεινώνει την κατάσταση και το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα αύξηση του χρόνου απονομής των συντάξεων. Τα οφειλόμενα ποσά εκτός από τα ασφαλιστικά ταμεία, επιβαρύνουν μερικώς τον κρατικό προϋπολογισμό. Παρ’ όλα αυτά, η οφειλή αυτή δεν εμφανίζεται κάπου στους εθνικούς λογαριασμούς, συνεπώς, εκτός των άλλων, εγείρονται ερωτήματα και για τον υπολογισμό του πλεονάσματος.

 

Στη βάση όλων των παραπάνω, οι 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς για το συνολικό αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εφάπαξ, καθώς επίσης ποιό είναι το συνολικό οφειλόμενο πόσο προς τους ασφαλισμένους, συμπεριλαμβανομένων και των εφάπαξ. Τέλος ερωτούνται, από αυτό το ποσό, ποιο τμήμα του επιβαρύνει τα Ταμεία και ποιό θα έπρεπε να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην ΑΚΕ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αιτούνται τα αντίστοιχα έγγραφα για τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων (και εφάπαξ) κατά ασφαλιστικό φορέα και τον διαχωρισμό τους σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και τη μελέτη βιωσιμότητας του ΤΣΑΥ, η οποία εκπονήθηκε μετά από αίτημα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

 

 

Αθήνα, 7 Απριλίου 2014

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (ΑΚΕ)

 

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

 

 

-Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

 

-Οικονομικών

 

 

Θέμα: Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και Εφάπαξ

 

 

Με βάση τελευταία δημοσιεύματα στον τύπο αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων της Τρόικα, έχει αναδειχθεί το ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εφάπαξ, αλλά και του κινδύνου που αποτελούν για το Ασφαλιστικό Σύστημα. Γίνεται λόγος για εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις, για τεράστιους χρόνους αναμονής αλλά και για ένα υπέρογκο οφειλόμενο ποσό. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών και μάλιστα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) δήλωσε πως η έλλειψη προσωπικού επιδεινώνει την κατάσταση και το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα αύξηση του χρόνου απονομής των συντάξεων. Οξύτατα προβλήματα αντιμετωπίζει και το ΤΣΑΥ, από το οποίο οι προσερχόμενοι Υγειονομικοί προς συνταξιοδότηση πληροφορούνται ότι η σύνταξή τους θα εγκριθεί και θα καταβληθεί μετά από 18 μήνες.

 

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

 

 

  1. Ποιός είναι ο ακριβής συνολικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εφάπαξ;

  2. Ποιό είναι το συνολικό οφειλόμενο πόσο προς τους ασφαλισμένους συμπεριλαμβανομένων και των εφάπαξ;

  3. Από αυτό το ποσό ποιο τμήμα του επιβαρύνει τα ταμεία και ποιο θα έπρεπε να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό;

 

 

 

Παρακαλείται ο κ. Υπουργός Εργασίας για την κατάθεση εγγράφων σχετικά με:

 

 

  1. Τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων κατά ασφαλιστικό φορέα και τον διαχωρισμό τους σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

  2. Τον συγκεντρωτικό πίνακα των εκκρεμών συντάξεων από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς αλλά τον διαχωρισμό τους μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

  3. Τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων για εφάπαξ

  4. Τον διαχωρισμό κατ’ έτος των εκκρεμών αιτημάτων με βάση την ημερομηνία κατάθεσης της εκάστοτε αίτησης

  5. Τη μελέτη βιωσιμότητας του ΤΣΑΥ, η οποία εκπονήθηκε μετά από αίτημα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

 

 

***

 

Pin It on Pinterest