Ερώτηση του Μάνου Κόνσολα και 27 βουλευτών για την κατάργηση των αγγλόφωνων τμημάτων στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Κρήτης και Θράκης

Η πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στη λειτουργία των αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων τουριστικών σπουδών στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Κρήτης και Θράκης, προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ και την κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας.
Την ερώτηση συνυπογράφουν 28 βουλευτές, με επικεφαλής το Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η πρόθεση κατάργησης των αγγλόφωνων τμημάτων στερεί πολύτιμα έσοδα από τα Πανεπιστήμια, τη στιγμή που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης και η ίδια η κυβέρνηση ζητά τα ταμειακά τους διαθέσιμα.
Τονίζουν ότι ακυρώνεται ο διεθνής ρόλος και οι προοπτικές των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Κρήτης και Θράκης, που έχουν ως σημείο αναφοράς ευαίσθητες, γεωπολιτικά, περιοχές.
Ζητούν την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου από τον Υπουργό Παιδείας ενώ, ταυτόχρονα, ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το αν θα λειτουργήσουν τα ελληνόφωνα τμήματα διοίκησης τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με έδρα το Ρέθυμνο και το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο.
Σε δήλωσή του ο Μάνος Κόνσολας, επισημαίνει:
«Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο το Κράτος οφείλει και πρέπει να έχει συνέχεια είναι η Παιδεία.
Η κυβέρνηση αρνείται τη λειτουργία των αγγλόφωνων τμημάτων στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Κρήτης και Θράκης. Την καλούμε να επανεξετάσει τη θέση αυτή, να αντιληφθεί ποια είναι η πραγματικότητα και οι σύγχρονες απαιτήσεις.
Οφείλει, όμως, να δώσει απαντήσεις για άλλα δύο θέματα:
α. Τη λειτουργία των ελληνόφωνων τμημάτων διοίκησης τουρισμού στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης.
β. Την ίδρυση και λειτουργία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο.
Για το πρώτο υπάρχουν οι σχετικές συγκλητικές αποφάσεις από τα Πανεπιστήμια και αποτέλεσε επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ το δεύτερο ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για την έρευνα τον περασμένο Νοέμβριο.
Εύχομαι και ελπίζω να μην μεθοδεύει η κυβέρνηση την ακύρωσή τους»
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Παιδείας, έχει ως εξής:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Κατάργηση των αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Κρήτης και Θράκης»

Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε με το νόμο 4316/2014, άρθρο 73 παρ.2, ιδρύθηκαν αγγλόφωνα προπτυχιακά τμήματα στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Κρήτης και Θράκης, που απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές και συνδέονται με την καταβολή διδάκτρων.
Προβλέπονταν τμήματα τουριστικών σπουδών στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης, τμήμα ναυτιλιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τμήμα ελληνικών σπουδών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Ο συγκεκριμένος νόμος, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αρ.270 στις 24.12.2014 και η προκήρυξη εκλογών μετά από μία εβδομάδα, δεν επέτρεψε να εκδοθούν τα σχετικά Π.Δ για τη λειτουργία αυτών των τμημάτων.
Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός, μέσα από το πολυνομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση, προχωρούν με αυθαίρετο τρόπο και χωρίς τεκμηρίωση, στην κατάργηση της παρ. 2 του άρθρου 73 και ουσιαστικά αρνούνται να προχωρήσουν στη λειτουργία των αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων.
Οι αιτιάσεις για τη μη έκδοση των Π.Δ. από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική και συζήτηση λόγω της διενέργειας των πρόωρων εκλογών.
Είναι σαφές ότι η πρόθεση κατάργησης των αγγλόφωνων τμημάτων κινείται έξω από τη σύγχρονη οπτική για τη λειτουργία και το ρόλο των Πανεπιστημίων.
Τα αγγλόφωνα προπτυχιακά τμήματα, πέρα από την αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου των Πανεπιστημίων, σε ευαίσθητες γεωπολιτικά περιοχές, θα αποφέρουν και πολύτιμα έσοδα στα Πανεπιστήμια αφού θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές με καταβολή διδάκτρων.
Η κυβέρνηση, μέσα από αυτή τη μεθόδευση, αρνείται την προοπτική να μετατραπούν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια σε κυρίαρχο πυλώνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, κάτι που αποτελεί στόχο γειτονικών χωρών, οι οποίες έχουν επενδύσει σε αυτόν.
Ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να ενισχύσει τις δομές εκπαίδευσης, αντιθέτως, ζητά τα ταμειακά διαθέσιμα των Πανεπιστημίων, τα οποία στο σύνολό τους (ΑΕΙ και ΤΕΙ) αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Διαφαίνεται, επίσης, η πρόθεση κατεδάφισης όλων των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που είχε υλοποιήσει ή σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση όπως για παράδειγμα η ίδρυση ελληνόφωνων τμημάτων διοίκησης τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με έδρα το Ρέθυμνο.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Με ποιο σκεπτικό η κυβέρνηση καταργεί τη διάταξη για τη λειτουργία των συγκεκριμένων αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Κρήτης και Θράκης, τη στιγμή που απομένει μόνο η διαδικασία της έκδοσης των Π.Δ για τη λειτουργία τους.
2. Αν προτίθεται να αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο του πολυνομοσχεδίου (άρθρο 49 παρ.15) που καταργεί τη διάταξη για την ίδρυση των αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων.
3. Εάν θα προχωρήσει στη λειτουργία των ελληνόφωνων τμημάτων διοίκησης τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με έδρα το Ρέθυμνο, για τα οποία υπάρχουν και οι σχετικές συγκλητικές αποφάσεις από τα Πανεπιστήμια, η στήριξη των τοπικών κοινωνιών αλλά και η νομιμοποιητική βάση.
4. Εάν θα υλοποιήσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 27.11.2014, και προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο.
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Α/Α
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
1.
Κόνσολας Μάνος
Βουλευτής Δωδεκανήσου
2.
Φορτσάκης Θεόδωρος
Βουλευτής Επικράτειας
3.
Κεφαλογιάννη Όλγα
Βουλευτής Α΄ Αθηνών
4.
Κουκοδήμος Κωνσταντίνος
Βουλευτής Πιερίας
5.
Σκρέκας Κώστας
Βουλευτής Τρικάλων
6.
Γκίκας Στέφανος
Βουλευτής Κέρκυρας
7.
Αθανασίου Χαράλαμπος
Βουλευτής Λέσβου
8.
Κέλλας Χρήστος
Βουλευτής Λάρισας
9.
Καράογλου Θεόδωρος
Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
10.
Κεραμέως Νίκη
Βουλευτής Επικράτειας
11.
Καραμανλής Κώστας
Βουλευτής Σερρών
12.
Μητσοτάκης Κυριάκος
Βουλευτής Β΄ Αθηνών
13.
Γιαννάκης Στέργιος
Βουλευτής Πρεβέζης
14.
Μπασιάκος Ευάγγελος
Βουλευτής Βοιωτίας
15.
Γκιουλέκας Κωνσταντίνος
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης
16.
Βαγιωνάς Γιώργος
Βουλευτής Χαλκιδικής
17.
Ασημακοπούλου Άννα
Βουλευτής Β΄ Αθηνών
18.
Αυγενάκης Λευτέρης
Βουλευτής Ηρακλείου
19.
Δήμας Χρήστος
Βουλευτής Κορινθίας
20.
Βεσυρόπουλος Απόστολος
Βουλευτής Ημαθίας
21.
Σταμάτης Δημήτριος
Βουλευτής Επικράτειας
22.
Βλάσης Κωνσταντίνος
Βουλευτής Αρκαδίας
23.
Δημοσχάκης Αναστάσιος
Βουλευτής Έβρου
24.
Χατζηδάκης Κωστής
Βουλευτής Β΄ Αθηνών
25.
Μπουκώρος Χρήστος
Βουλευτής Μαγνησίας
26.
Αντωνιάδης Ιωάννης
Βουλευτής Φλώρινας
27.
Κουμουτσάκος Γεώργιος
Βουλευτής Β΄ Αθηνών
28.
Κεφαλογιάννης Ιωάννης
Βουλευτής Ρεθύμνου

Pin It on Pinterest