Το ΠΑΜΕ για τον εργάτη που καταπλακώθηκε από ασανσέρ την ώρα που προσπαθούσε να το επισκευάσει

Άλλος ένας εργάτης σακατεύτηκε στο βωμό του κέρδους
Την περασμένη Πέμπτη 5 Ιούνη σε ξενοδοχείο της  Ρόδου  , ηλεκτρολόγος – συντηρητής καταπλακώθηκε από ασανσέρ την ώρα που προσπαθούσε να το επισκευάσει, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στην ωμοπλάτη και διπλό κάταγμα στο πόδι.
Η συγκεκριμένη εργασία απαιτεί εξειδικευμένο συνεργείο που έχει την πείρα την εκπαίδευση και την πείρα να την εκτελέσει με ασφάλεια, όμως οι μεγαλοξενοδόχοι ζυγίζουν τη ζωή του εργάτη με το κόστος των μέτρων ασφαλείας κι έτσι στο όνομα της «περικοπής του κόστους» ή αλλιώς της αύξησης του ποσοστού κέρδους, πέφτουν κορμιά.
Η κυβέρνηση, το κράτος δεν είναι απλά αδιάφοροι παρατηρητές. Στην ουσία νομοθετώντας, πετσοκόβοντας προϋπολογισμούς και αποψιλώνοντας τους ίδιους τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς τάσσεται συνειδητά με τη μεριά των μεγαλοεπιχειρηματιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρη την Αθήνα υπηρετούσαν το 2013 30 μόλις τεχνικοί επιθεωρητές. Στην περιοχή μας φυσικά δεν υπάρχει ούτε ένας!
Η Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτα απ’ όλα ζήτημα του ίδιου του εργατικού κινήματος. Μόνο ένα ρωμαλέο εργατικό κίνημα, ταξικά προσανατολισμένο που πατάει γερά μέσα στους τόπους δουλειάς με επιτροπές και επιχειρησιακά σωματεία μπορεί να επιβάλλει μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια.
Το ΠΑΜΕ διεκδικεί συγκεκριμένα για την Υγιεινή και Ασφάλεια:
Ριζική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Προσανατολισμός στο έλεγχο της αποκλειστικής εργοδοτικής ευθύνης και στη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας. Συνδυασμένη δράση των Τεχνικών – Υγειονομικών Επιθεωρήσεων με τις Κοινωνικές Επιθεωρήσεις για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την Υγιεινή και Ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων, κ.τλ.).
Κατοχύρωση εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Υπεράσπιση και διεύρυνση του πλαισίου των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
Συγκρότηση και ανάπτυξη των ΕΣΥΠΠ (Εσωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης), ιδιαίτερα στο Δημόσιο Τομέα, με άμεσο στόχο πάλης την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα προστασίας και πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και δημιουργίας ενός κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας.

Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ
7 Ιουνη 2014

Pin It on Pinterest

Share This