Έρχονται μέτρα στήριξης για τους αδύναμους πολίτες

Το «γαλλικό κλειδί» για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναζητεί η κυβέρνηση και όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τις Βερσαλλίες, χωρίς όμως να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του, μέσα στην εβδομάδα θα μάθουμε ποια θα είναι τα μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια.

Αυτό που φάνηκε στην διήμερη άτυπη Σύνοδο Κορυφής ήταν ότι ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι το οποίο έχει χτυπήσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Για τον λόγο αυτό στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα (24-25/03) οι πολίτες της Ευρώπης θα περιμένουν να δουν στην πράξη ποια θα είναι τα μέτρα αυτά που μαζί με εκείνα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο θα τους κάνουν να αισθανθούν μέλη μιας μεγάλης οικογένειας. 

Οι πιο ωφελημένοι θα είναι οι πιο αδύναμοι

Δίνοντας το περίγραμμα των μέτρων που θα ακούσουμε από το οικονομικό επιτελείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατ’ αρχήν προσδιόρισε χρονικά πότε θα γίνουν γνωστά. 

«Την επόμενη εβδομάδα», είπε, «θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από τις σημαντικότατες ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό που χτυπά και την ελληνική οικονομία». 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το πρόβλημα αποκλειστικά εισαγόμενο, αλλά σημείωσε ότι «αυτό, δεν μας καθιστά αμέτοχους στο πρόβλημα. Πρέπει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, να παρέμβουμε με έξυπνους τρόπους». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν δεν θα αφορούν όλους λέγοντας: «Τονίζω, όχι με οριζόντιους τρόπους που θα τους ευνοήσουν τελικά όλους, και τους πιο προνομιούχους. Με έξυπνο τρόπο ώστε να ευνοήσουμε πρωτίστως τους λιγότερο προνομιούχους, τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Αυτά θέλουμε να στηρίξουμε. Ανακοινώσεις θα έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση -για το νέο πρόσθετο μέτρο στήριξης- μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδος»

Στην κουβέντα και η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα και το χρέος

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα περιλαμβάνεται στα εθνικά μέτρα, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει αλλά τόνισε ότι «θα καλύπτουν όλο το φάσμα των παρεμβάσεων που είμαστε σε θέση να κάνουμε» και επανέλαβε ότι «οι πιο ωφελημένοι θα είναι  οι πιο αδύναμοι».

Στο τραπέζι των 27 έπεσε και το θέμα της αμυντικής συνεργασίας και ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε ότι έπρεπε να υπάρξει μια απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να ξυπνήσει, όπως είπε, απότομα η Ευρώπη από τον γεωπολιτικό της λήθαργο.

Και εξήγησε γιατί τελικά αισθάνθηκε δικαιωμένος λέγοντας: «Κάποιοι από εμάς, μιλούσαμε εδώ και καιρό για στρατηγική αυτονομία, για ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών μας δαπανών, για μεγαλύτερο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανάγκη η Ευρώπη από μόνη της, συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίζεται τα εθνικά, υπερεθνικά γεωπολιτικά της συμφέροντα». 

Η είδηση που βγήκε ήταν ότι μετά από ελληνική παρέμβαση στην ενότητα της άμυνας, υπάρχει κατ’ αρχήν αναφορά στο άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ουσιαστικά η ευρωπαϊκή ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής. 

Και κατά δεύτερον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στην κουβέντα για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας θα μπει και η πρόταση οι υπερβάλλουσες αμυντικές δαπάνες -οι αμυντικές δαπάνες δηλαδή πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των αμυντικών δαπανών- να μην προσμετρούνται στο έλλειμμα και στο χρέος.

Pin It on Pinterest