Επιβεβλημένες κινήσεις και προτεραιότητες για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας στην Κάρπαθο

Με παρέμβαση του προς το Υπουργείο Υγείας, ο Μάνος Κόνσολας αναφέρεται στις επιβεβλημένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμιση και ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας στην Κάρπαθο.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

1ον) Το νέο νοσοκομείο της Καρπάθου έχει σημαντικές ελλείψεις προσωπικού αφού σύμφωνα με το οργανόγραμμα του νοσοκομείου θα έπρεπε να υπηρετούν 24 γιατροί αλλά υπηρετούν μόνο 10 ενώ από τις 18 οργανικές θέσεις νοσηλευτών-νοσηλευτριών έχουν καλυφθεί οι 13.

Όπως τονίζει ο κ.Κόνσολας , στην τελευταία προκήρυξη , προκηρύχθηκαν 4 θέσεις ιατρών αλλά υπάρχει η δέσμευση της κυβέρνησης για 6.500 νέες προσλήψεις στο χώρο της υγείας μέσα στο 2024.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός και προτεραιοποίηση για να καλυφθούν οι κενές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις προκηρύξεις που θα βγουν το επόμενο εξάμηνο.

Θα πρέπει επίσης να δοθεί προτεραιότητα στη στελέχωση με προσωπικό για τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου αλλά και για τη λειτουργία μονάδας τεχνητού νεφρού αφού έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεφροπαθών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, η αδυναμία λειτουργίας μονάδας τεχνητού νεφρού λειτουργεί απαγορευτικά για όσους θέλουν να επισκεφθούν την Κάρπαθο.

Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είχα αναδείξει ο κ. Κόνσολας με ερώτηση στη Βουλή, πριν από ένα και πλέον χρόνο με αρ.πρωτ. 3193/10.4.2023

2ον) Τίθεται ζήτημα κάλυψης των αναγκών του ΕΚΑΒ. -Η Κάρπαθος διαθέτει, από δωρεά, δύο σύγχρονα ασθενοφόρα. Για να καλύπτονται όμως οι βάρδιες, θα πρέπει να ενισχυθεί ο τομέας του ΕΚΑΒ σε διασώστες.

Η πλήρης λειτουργία του ΕΚΑΒ και η κάλυψη των βαρδιών για όλο το 24ωρο , είναι κομβικής σημασίας , ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο.

3ον) Ο κ.Κόνσολας θέτει και το ζήτημα της κατασκευής ιατρικών κατοικιών από το Υπουργείο Υγείας στο νησί, στις οποίες θα διαμένουν οι γιατροί που υπηρετούν στο νοσοκομείο και στις δομές δημόσιας υγείας.

Με δεδομένο ότι το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε να υλοποιεί ένα πρόγραμμα για την κατασκευή ιατρικών κατοικιών στα νησιά και ο Δήμος Καρπάθου έχει τη διάθεση να παραχωρήσει ή να υποδείξει ακίνητο στο οποίο θα μπορούν να ανεγερθούν ιατρικές κατοικίες στην Κάρπαθο, ο κ.Κόνσολας ζητά από το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε συνεργασία με το Δήμο προς αυτή την κατεύθυνση.

Pin It on Pinterest