Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, στο Δωδεκανησιακό Σπίτι «Βασίλη και Ειρήνης Μοσκόβη», στην Αθήνα (Δωδώνης 119 Σεπόλια), η προγραμματισμένη εκδήλωση με θέμα “Δράσεις για την ανάδειξη και διαχείριση του τοπικού λαϊκού πολιτισμού στην περιφέρεια – εκπαιδευτικά προγράμματα: το παράδειγμα των εκπαιδευτικών βιβλίων που τιμήθηκαν με το βραβείο Μοσκόβη 2012, “η ελιά στον πολιτισμό της Ρόδου” και “μαθαίνω για την ελιά και το λάδι”.
Στην εκδήλωση μίλησε ο Μανώλης Κυριαζάκος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες» και ανέπτυξε τις δράσεις του Ομίλου, τα εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών (αγιογραφία, αργαλειού, ψυφιδωτό, ξυλογλυπτική), το εργαστήρι βυζαντινής-παραδοσιακής μουσικής, το εγαστήρι παραδοσιακού χορού και της μουσικής προπαιδείας που λειτουργούν στο χωριό και παρέχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης σε μαθητές και από άλλα χωριά, τις προσφερόμενες αθλητικές δράσεις ( τέννις, τοξοβολία) καθώς και για τη στόχευση του Ομίλου στο να προσελκύει τους Απολλωνιάτες και τα παιδιά τους που διαμένουν στη Ρόδο, ώστε να επιστρέφουν κάθε σαββατοκύριακο στο χωριό. Επίσης μίλησε για την αδελφοποίηση του Ομίλου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Γαλλικής κοινότητας Monteil au Vicomte, που είναι η γενέτειρα του Μεγάλου Μαγίστρου της Ρόδου Pierre d’ Aubusson, για τα μελλοντικά σχέδια και τις πολιτιστικές ανταλλαγές των δύο συλλόγων και για την επικείμενη έκδοση γραμματοσήμου αφιερωμένου στην αδελφοποίηση αυτή. Αναφέρθηκε ακόμη στις εκδόσεις του Ομίλου, στη συνεργασία του με το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών για την έκδοση των εκπαιδευτικών βιβλίων της ελιάς και για τη συνεργασία του με το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής. Επίσης, αναφέρθηκε στα πολιτισμικά δρώμενα στο χωριό Απόλλωνα της Ρόδου και στα μελλοντικά σχέδια του Ομίλου.
Στην ίδια εκδήλωση, η Καλλιόπη Κύρδη, υπεύθυνη Πολιτιστικών θεμάτων Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών και ο Γεώργιος Θανόπουλος, εκπαιδευτικός, υπεύθυνος Πολιτιστικών θεμάτων Δυτικής Αττικής, μίλησαν για την επιτυχημένη εφαρμογή των εκπαιδευτικών βιβλίων της ελιάς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, για τον διάλογο που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο βιβλίων, για τις δυνατότητες που προσφέρονται από τα δύο βιβλία για προσεγγίσεις που συνδέονται με τη γλώσσα, την οικολογία, την προβιομηχανική τεχνολογία, την τέχνη, τη διατροφή, το παιχνίδι, την θρησκεία, την οικονομία, την κοινωνιολογία κ.λπ. και επεσήμαναν ιδιαίτερα την χρησιμότητα των βιβλίων ακόμη και για διαπολιτισμικές προσεγγίσεις στην τάξη σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες, όπως είναι η Αττική.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι συγγραφείς των δύο εκπαιδευτικών βιβλίων της ελιάς, Μαρία Ανδρουλάκη και Λουΐζα Καραπιδάκη, καθώς και η Μαρία Ζήφου, Δρ Χωροταξίας και Πολεοδομίας, ειδική Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και άλλοι ενδιαφερόμενοι, εκπαιδευτικοί και άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Ακολούθησε συζήτηση για τα θέματα που αναπτύχθηκαν και ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τους ομιλητές. Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του Δωδεκανησιακού σπιτιού «Βασίλη και Ειρήνης Μοσκόβη», που λειτουργεί και ως μουσείο, από την προϊσταμένη του Αικατερίνη Τσάμη.