Επιστολή Βασίλη Α. Υψηλάντη στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τα προβλήματα του Κτηματολογίου Ρόδου

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης με την από 12.10.2019 επιστολή του προς τον κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, Υπουργό Δικαιοσύνης ζητά την παρέμβασή του για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο Ρόδου.

Ο κ. Υψηλάντης επισημαίνει στον αρμόδιο υπουργό τα μεγάλα ζητήματα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου Ρόδου και ζητά την άμεση επίλυσή τους καθώς επίσης και την εξέταση των προβλημάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης στα Δωδεκάνησα σε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο :

Προς

Αξιότιμο

κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

Υπουργό Δικαιοσύνης

Ενταύθα

Αθήνα 12 Οκτωβρίου 2019

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στις 11/10/2019 επισκέφθηκα το Κτηματολόγιο Ρόδου όπου είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με εργαζόμενους, συναδέλφους μου Δικηγόρους καθώς επίσης και με τον Κτηματολογικό Δικαστή του Κτηματολογίου Ρόδου.

Τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω της πλήρους κρατικής αδιαφορίας αλλά και διαφόρων μεθοδεύσεων το Κτηματολόγιο Ρόδου, που δημιουργήθηκε επί Ιταλικής κατοχής με το ιταλικό κυβερνητικό διάταγμα 132/1929 και διατηρήθηκε μετά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και την εισαγωγή της Ελληνικής Νομοθεσίας  με το  άρθρο 8 του Ν. 510/1947, κινδυνεύει όπως κινδυνεύει και η ασφάλεια πλέον των συναλλαγών στη Ρόδο.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του είναι η έλλειψη μηχανοργάνωσης και εκσυγχρονισμού του, η μείωση του προσωπικού του  και η εκκρεμότητα διάταξης μετεγγραφής περισσοτέρων  από 20.000 πράξεων στα κτηματολογικά βιβλία.

Στα προβλήματα αυτά το εντονότερο τη στιγμή αυτή είναι η παρουσία ενός μόνο μηχανικού στο Τεχνικό Τμήμα, ο οποίος μάλιστα είναι έτοιμος να συνταξιοδοτηθεί, αντί των προβλεπομένων με το άρθρο 4 του Ν. 724/1977 επιπλέον δύο (2) θέσεις υπομηχανικών και δύο (2) θέσεων σχεδιαστών.

Η αποχώρηση του ως άνω υπαλλήλου θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση του Τεχνικού Τμήματος και κατ’ επέκταση του Κτηματολογίου Ρόδου, γεγονός το οποίο θα πλήξει την οικονομική ζωή  και ανάπτυξη του τόπου.

Επιπλέον θα καθυστερήσει περαιτέρω την καταχώριση των εκκρεμών πράξεων, που σήμερα ξεπερνούν τις 20.000, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η εναρμόνισή του με το Ελληνικό  Κτηματολόγιο σύμφωνα με το νόμο 4512/2018, ενώ θα ματαιωθούν  συναλλαγές και επενδύσεις, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Τέλος, αξιότιμε κ. Υπουργέ, επιθυμώ να σας υπενθυμίσω για τον καθορισμό χρόνου συνάντησης μας με εκπροσώπους της Δωδεκανήσου για θέματα της αρμοδιότητάς σας.

Με εκτίμηση

Βασίλειος Νικόλαος Α. Υψηλάντης

Κοσμήτορας Α’

Πρόεδρος Οικονομικών της Βουλής

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Pin It on Pinterest

Share This