Η παράταξη «Ρόδος Αξιών» και εγώ προσωπικά, πιστή στις αρχές και την ευαισθησία στο κοινωνικό σύνολο, μετά την καταγγελία δύο συλλόγων εργαζομένων στο Δήμο Ρόδου για τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου κ. Καρίκη, αναφορικά με θέματα καθαριότητας του Δήμου Ρόδου, επιρρίπτοντας και μετακυλίοντας τις ευθύνες στους υπαλλήλους, τοποθετείται ως εξής:
Το πρόβλημα δεν είναι σε επίπεδο διοικούμενου αλλά σε επίπεδο διοικούντων κάθε φορά στον Δήμο μας!
Θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας πρέπει να ασκούνται από τους υπαλλήλους και με ίδια μέσα του Δήμου και μόνο αν απαιτείται ειδική τεχνογνωσία να αναζητώνται άλλοι πρόσφοροι τρόποι, επ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος.
Οι υπάλληλοι της καθαριότητας λειτουργούν καθ υπέρβαση των δυνάμεων τους.
Στην παρούσα φάση ο Δήμος Ρόδου δεν έχει καμία στρατηγική και κανένα σχέδιο-πρότασηστρατηγικού μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων.
Σήμερα αγαπητοί συμπολίτες/συμπολίτισσες δεν υπάρχουν ευθύνες στους αρμόδιους της παρούσας Δημοτικής Αρχής υπό την δημαρχία του κ.Αντ. Καμπουράκη ή και των απερχομένων διοικήσεων; Ασφαλώς και Ναι!
Και τίθενται πολλαπλά ερωτήματα.
✓ Τόνοι σκουπιδιών απανταχού, θλιβερή πέραν του άκρως επικίνδυνου για τη δημοσία υγεία των πολιτών και των επισκεπτών του τόπου μας.
✓ Γιατί ακυρώθηκε διαγωνισμός οποίος είχε περάσει από προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά δήλωση του τέως Δημάρχου:
✓ Γιατί δεν προχώρησε με ταχείς διαδικασίες ο νέος διαγωνισμός και μάλιστα υψηλότερου κόστους(που υπηρετείται το δημόσιον συμφέρον;)
✓ Γιατί οι συνεχείς τροποποιήσεις του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος και οι πολιτικές των συνεχών απευθείας αναθέσεων ;
1
✓ Που διαφαίνεται το «απρόβλετο» που δεν μπορούσε να είχε μεριμνήσει ο κος Δήμαρχος και συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή εκτάκτως και δια περιφοράς και έλαβε την απόφαση «όνειδος» περί ανάθεσης των μισθώσεων απορριματοφόρων με πλήρωμα και την καθαριότητα κοινοχρηστων χώρων με απευθείας αναθέσεις!
✓ Γιατί χάθηκε η ευκαιρία για μόνιμες προσλήψεις το 2017 και ο Δήμος τότε ζήτησε 75 άτομα και όχι 250 υπαλλήλους δοθείσης της ευκαιρίας, όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι;
✓ Πως θα μπορούσε να είναι σήμερα στη Ρόδο, η βέλτιστη περιβαλλοντικά πολιτική στη διαχείριση απορριμμάτων;
✓ Είναι άραγε εφικτό εάν ακολουθήσουμε μία ολοκληρωμένη και συνεπή πολιτική θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε τις αμέσως επόμενες δεκαετίες;
Και βέβαια! Με την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την οικιακή κομποστοποίηση ,την διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων με 4 κάδους ,τη Βελτιστοποίηση της υπάρχουσας εναλλακτικής διαχείρισης και επέκτασή της και σε άλλα υλικά, τη δημιουργία διαδημοτικών Κέντρων Ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα, την αποφυγή της θερμικής επεξεργασίας , τη δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης και την επένδυση στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση. Κάθε πόρος που επενδύεται στην ενημέρωση αποφέρει πολλαπλά κέρδη στο μέλλον από τη σωστή συμπεριφορά των πολιτών.
✓ Και θέτω το ερώτημα: Είναι η ΣΔΙΤ στην καθαριότητα λύση στο πρόβλημα;
Κατά την προσωπική μου άποψη απαιτεί το εγχείρημα προσοχή και σύνεση.Το ζήτημα τίθεται στην οφειλόμενη ισορροπία και να μην απεμπολεί το κράτος τα δικαιώματα του, παρά μόνο σε περιπτώσεις που απαιτείται εξειδικευμένη εμπειρία.
Εν κατακλείδι τα απορρίμματα δεν έχουν μόνο κίνδυνο δημόσιας υγείας , δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αλλά έχουν και οικονομικό αντίκτυπο στις ζωές όλων μας.
Δημήτρης Γ. Κρητικός
ιατρός πνευμονολόγος
Επικεφαλής παράταξης «Ρόδος Αξιών»
τέως Δήμαρχος Καμείρου Ρόδου