Καταδικάστηκαν οι κατάσκοποι της Τουρκίας στη Ρόδο – Αντίδραση της Άγκυρας – Προβληματισμός για του Έλληνες δικηγόρους τους

Πρόκειται για τον 36χρονο γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και τον 53χρονο μάγειρα πλοίου, οι οποίοι κατηγορούνται για τρία αδικήματα:

– Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
– Παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
– Κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους

Οι δυο κατάσκοποι καταδικάστηκαν ομόφωνα μόνο για το τρίτο αδίκημα και απαλλάχθηκαν για τα άλλα δυο και έτσι οι ποινές τους διαμορφώθηκαν σε 5 χρόνια κάθειρξη για τον γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου και 4 χρόνια φυλάκιση για τον μάγειρα.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για καταπάτηση όλων των βασικών αρχών δικαίου, καθώς και για προκατειλημμένη στάση του δικαστηρίου.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε την καταδίκη του Συμβεβλημένου Γραμματέα μας στο Γενικό Προξενείο Ρόδου σε φυλάκιση 5 ετών με την κατηγορία της λεγόμενης κατασκοπείας, ως αποτέλεσμα της ακρόασης που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες από τις 13 Δεκεμβρίου 2021 στο Δικαστήριο Δωδεκανήσου στη Ρόδο.

Με τη σύλληψη του Συμβεβλημένου Γραμματέα μας στις 18 Δεκεμβρίου 2020, διαπιστώθηκε ότι στον ελληνικό Τύπο έχουν δημοσιευτεί αβάσιμες ειδήσεις και αξιολογήσεις με στόχο την άσκηση πίεσης στο κοινό και στη δικαιοσύνη.

Στην ακροαματική διαδικασία, που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες στη Ρόδο, καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχών του δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου και του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Ακόμα και το δικαίωμα υπεράσπισης έχει παραβιαστεί. Ο εισαγγελέας και η δικαστική επιτροπή έδρασαν με προκατειλημμένη στάση.

Το γεγονός ότι η δικαστική απόφαση καλύφθηκε στον ελληνικό Τύπο πριν καν ανακοινωθεί, αποκάλυψε για άλλη μια φορά την παρατυπία της διαδικασίας.

Για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας, θα συνεχίσουν να γίνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα στο ελληνικό εσωτερικό και διεθνές δίκαιο».

Προβληματισμός για τους δικηγόρους

Προβληματισμός υπάρχει στην τοπική κοινωνία για τους συνήγορους υπεράσπισης, κ. Στέλιο Αλεξανδρή, Ηλία Αναγνωστόπουλο, Αλέξανδρο Τσαγκαρίδη και Τίνα Χατζηκωνσταντίνου, οι οποίοι ανέλαβαν την υπεράσπιση των κατηγορουμένων παρά τις σοβαρές ενέργειες που έκαναν οι δυο κατάσκοποι κατά της πατρίδας μας και προς όφελος ξένης χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που υπήρχε ιδιαίτερη ένταση και κίνδυνος θερμού επεισοδίου.

Πολλοί συμπολίτες μας αναρωτήθηκαν πως δικηγόροι που ζούνε απο και στο νησί μας δέχθηκαν να υπερασπιστούν επι χρήμασι ανθρώπους που αποδεδειγμένα θέλησαν να βλάψουν τον τόπο μας και την Εθνική κυριαρχία της χώρας μας.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest