Επιστολή – κάλεσμα του Περιφερειάρχη προς τους Δημάρχους του Νοτίου Αιγαίου, για την συγκρότηση κοινού μετώπου, απέναντι στο νέο πλήγμα που δέχονται τα νησιά, με το Π.Δ. για τους δασικούς χάρτες

με στόχο  την αποτροπή της εφαρμογής του ΠΔ 32/2016 για τους δασικούς χάρτες, προ του κινδύνου να συμπεριληφθούν σε αυτούς και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, απέστειλε σήμερα, Τρίτη, προς τους 34 δημάρχους των νησιών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και των επιπτώσεών της στην κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών.

 

Ο Περιφερειάρχης, ζητεί από τους δημάρχους να συγκαλέσουν  τα δημοτικά συμβούλιά τους, για τη λήψη της σχετικής απόφασης, επισυνάπτοντας στην επιστολή και σχέδιο ψηφίσματος, προκειμένου να υπάρχει από όλους κοινή  επιχειρηματολογία.

 

Ο κ. Χατζημάρκος  επισημαίνει στην επιστολή του μεταξύ άλλων:

 

«Τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται ενώπιον ενός ακόμη σοβαρού πλήγματος, καθοριστικού για το μέλλον τους. Κι εμείς, ως εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, βρισκόμαστε ενώπιον της ιστορικής μας ευθύνης να το αποτρέψουμε. Πρόκειται για ένα κατάφωρα αντιλαϊκό μέτρο, που εξελίσσεται σε μηχανισμό υφαρπαγής των πατρογονικών ιδιοκτησιών και ισοδυναμεί με δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας. Οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η ζωή στα νησιά μας θα υπονομευθεί εκ θεμελίων.  Είναι ώρα συναγερμού για τις τοπικές μας κοινωνίες. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Στο κοινό μέτωπο για να σταματήσει το έγκλημα κατά το νησιών μας, οφείλουμε όλοι να συστρατευθούμε. Ο αγώνας μας, είναι αγώνας υπέρ δικαίων. Σε αυτόν τον αγώνα,  στον οποίο συντάσσονται στο πλευρό μας επιστημονικοί, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς, παρακαλώ να υπάρξει και από το Δημοτικό Συμβούλιό αντίστοιχη απόφαση, η οποία θα έρθει να ενισχύσει το κοινό μέτωπο, το οποίο οφείλουμε να σχηματίσουμε, μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και στους μεγάλους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται».

Αναλυτικά η επιστολή και το σχέδιο ψηφίσματος

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται ενώπιον ενός ακόμη σοβαρού πλήγματος, καθοριστικού για το μέλλον τους. Κι εμείς, ως εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, βρισκόμαστε ενώπιον της ιστορικής μας ευθύνης να το αποτρέψουμε.

Η κατάρτιση και ανάρτηση των δασικών χαρτών βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 32/2016 και ο κίνδυνος να συμπεριληφθούν σε αυτούς αγροτικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις, θα επιφέρει ένα ακόμη σκληρό χτύπημα κατά των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, με τρόπο βίαιο και ακραίο και με επιπτώσεις μη αναστρέψιμες. Πρόκειται για ένα κατάφωρα αντιλαϊκό μέτρο, που εξελίσσεται σε μηχανισμό υφαρπαγής των πατρογονικών ιδιοκτησιών και ισοδυναμεί με δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας. Οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η ζωή στα νησιά μας θα υπονομευθεί εκ θεμελίων.

Είναι ώρα συναγερμού για τις τοπικές μας κοινωνίες. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας.

Στο κοινό μέτωπο για να σταματήσει το έγκλημα κατά το νησιών μας, οφείλουμε όλοι να συστρατευθούμε. Ο αγώνας μας, είναι αγώνας υπέρ δικαίων.

Σε αυτόν τον αγώνα, στον οποίο συντάσσονται στο πλευρό μας επιστημονικοί, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς, παρακαλώ να υπάρξει και από το Δημοτικό Συμβούλιό σας αντίστοιχη απόφαση, η οποία θα έρθει να ενισχύσει το κοινό μέτωπο, το οποίο οφείλουμε να σχηματίσουμε, μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και στους μεγάλους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Ζητάμε από τους κυβερνώντες να «παγώσει» άμεσα την διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Γραφείο Περιφερειάρχη

και να ξεκινήσει διάλογος προκειμένου να αποκατασταθούν τα σημεία του ΠΔ 32/2016, που θα οδηγήσουν στην υφαρπαγή και την απαξίωση της προστατευμένης συνταγματικά, ιδιωτικής περιουσίας. Απαιτούμε λύση δίκαιη, ορθολογική, με σεβασμό τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην προστασία της ιδιωτικής περιουσίας, όπως ο Συνταγματικός Χάρτης της χώρας προβλέπει και επιτάσσει.

Με εκτίμηση

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Γιώργος Χατζημάρκος

 

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Οι διατάξεις της παραγρ. 1 του άρθρου 5 του Π.Δ. 32/2016 , που ουσιαστικά υποκατέστησαν τον νομοθέτη και επέκτειναν την έννοια της δασικής έκτασης του άρθρου 3 του Ν. 998/1979 ως προς την χορτολιβαδική φρυγανώδη βλάστηση , δεν έχουν καμιά απολύτως ουσιαστική σχέση με την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αντίθετα οι διατάξεις αυτές όπως και το εφαρμοστικό με αριθμό 27639/11-5-2018 έγγραφο του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, οδηγούν νομοτελειακά τους νησιώτες σε αποξένωση από τις ιδιοκτησίες τους, μεταβάλλοντας «ων ουκ εστίν αριθμός» φρυγανώδεις ιδιωτικές εκτάσεις σε δασικές, δηλαδή σε έρημη οικονομικά γη.

Χωρίς καμιά υπερβολή θέτουν σε άμεσο και ορατό κίνδυνο όχι μόνο τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου , αλλά ακόμη και την ίδια καθ’ αυτή τη σημερινή επιβίωση των κατοίκων και το μέλλον των οικογενειών τους , την ασφάλεια των συναλλαγών, την προσέλκυση επενδύσεων, την θεμελιώδη εμπιστοσύνη που πρέπει το κράτος να παρέχει στους πολίτες του.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση κατά της ατομικής περιουσίας των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας και υπό το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος, απαξιώνει και σε σημαντικό βαθμό ακυρώνει την κύρια οικονομική δραστηριότητα των νησιών, που αφορά τον ευρύτερο κύκλο του τουριστικού προϊόντος, διότι αφενός ποτέ πλέον καμιά συναλλαγή, που θα αφορά επένδυση πάνω στην γη δεν θα είναι ασφαλής, αφετέρου οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες θα απολέσουν άμεσα μεγάλο ή και πολύ μεγάλο μέρος των κτημάτων και οικοπέδων τους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω είναι φανερό ότι επιβάλλεται και διεκδικείται αποφασιστικά από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τόσο προς τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, όσο και προς την έχουσα τη νομοθετική πρωτοβουλία Κυβέρνηση, διαβιβαζόμενου του ψηφίσματος αυτού στο Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα για τα δέοντα, προκειμένου να αποκατασταθεί η με έντονες κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και συγκεκριμένα :

Α) Τα Δωδεκάνησα να συμπεριληφθούν στις εξαιρέσεις της παραγρ. α εδάφιο β του άρθρου 62 του Ν. 998/1979, σχετικά με την μη εφαρμογή και γι’ αυτά του τεκμήριου κυριότητας του Δημοσίου επί των δασών και επί των δασικών εκτάσεων.

Β) Να ανακληθεί και να μην εφαρμοστεί το με αριθμ. 27639/2018 έγγραφο του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Γ) Να καταργηθεί ή αναμορφωθεί η διάταξη της παραγρ. 1 του άρθρου 5 του Π.Δ. 32/2016, ώστε είτε

Πλατεία Τσιροπινά, Ερμούπολη, Σύρος 84100 – τηλ. 22813.61500, φαξ: 22810.82376 Πλατεία Ελευθερίας, Ρόδος 85131 – τηλ. 22413.60502-3, φαξ: 22413-60531

email: g.hatzimarkos@pnai.gov.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

να επανισχύσει είτε να εναρμονιστεί με τη προηγούμενη διάταξη του άρθρου 3 του Ν. 998/1979 όσον αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Δ) Να αποσαφηνισθεί νομοθετικά ότι η επιγενόμενη δάσωση δεν αφορά ούτε τις τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, ούτε κυρωμένους δασικούς χάρτες αλλά μόνον εκκρεμείς υποθέσεις.

Ε)Να τακτοποιηθεί το μαζικό φαινόμενο που προέκυψε από τους δασικούς χάρτες των ιδιοκτησιών μικτής μορφής, οι οποίες δεν δύνανται να μεταβιβαστούν.

ΣΤ) Να νομοθετηθεί ότι στις περιοχές των εξαιρέσεων από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 62 του Ν.998/1979, η μεταγραφή ή καταχώριση συμβολαιογραφικών πράξεων με αντικείμενο ακίνητα που έχουν εν όλω ή εν μέρει τον χαρακτήρα έκτασης των παραγράφων 5α) ή 5β) του άρθρου 3 του παραπάνω νόμου, στα οικεία βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου Υποθηκοφυλακείου ή στα οικεία φύλλα του αρμόδιου γραφείου Κτηματογράφησης ή Κτηματολογικού Γραφείου, δεν κωλύεται ακόμη και αν δεν προσκομίζεται διοικητική πράξη ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ακίνητο ή το τμήμα του με τον παραπάνω χαρακτήρα ανήκει σε ιδιώτη και όχι στο Δημόσιο.

Εφόσον επιδειχθεί αδράνεια και περιφρόνηση επαρκούς αντιμετώπισης όλων των παραπάνω αιτημάτων , η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δηλώνει κατηγορηματικά ότι με αίσθημα ευθύνης απέναντι στου νησιώτες πολίτες και κατοίκους του Νότιου Αιγαίου και στο μέλλον των παιδιών τους , δεν θα υποστείλει αλλά θα εξαντλήσει οποιοδήποτε νόμιμο μέσο, ένδικο ή μη, σε οποιοδήποτε βαθμό εθνικών και ευρωπαϊκών οργάνων και δικαστηρίων , ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Pin It on Pinterest