Επιστολή διαμαρτυρίας για επικείμενη εγκατάσταση των προσφύγων στις εγκαταστάσεις της ΕΛΓΟ «Δήμητρα» (ΚΕΓΕ)

Επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για επικείμενη εγκατάσταση των προσφύγων στις εγκαταστάσεις της ΕΛΓΟ «Δήμητρα» (ΚΕΓΕ) περιοχή Περιφερειακού  Φυτωρίου 

Κε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια της υπ’αριθμ. 82/10-11-16 επιστολής μας όπου ζητάμε την παραχώρηση

των εγκαταστάσεων του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Ρόδο για τις εκπαιδευτικές ανάγκες της υπηρεσίας  μας , πληροφορηθήκαμε με λύπη μας από τον τοπικό  τύπο  ότι προτίθεστε να παραχωρήσετε το εν λόγω οίκημα για  εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών  που ζουν στο νησί μας σε συνεργασία με  τον Δήμο Ρόδου.

Όπως καλά γνωρίζεται η εγκατάσταση του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» (πρώην ΚΕΓΕ) βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του Περιφερειακού Φυτωρίου Ν. Αιγαίου και η πρότερη λειτουργία του, ήταν η εκπαίδευση του αγροτικού και μη πληθυσμού του νησιού αλλά και της Δωδεκανήσου σε αγροτικά θέματα αλλά και σε θέματα οικιακής οικονομίας. Από αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν περάσει οι παππούδες μας , οι γιαγιάδες μας και φυσικά οι μητέρες και οι πατέρες μας που εκπαιδεύτηκαν στις Γεωργικές εφαρμογές.

Στις εγκαταστάσεις αυτές υπάρχουν τα θερμοκήπια του Φυτωρίου μας όπου παράγονται 200.000 φυτά ετησίως, πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε γεωργικά θέματα αλλά και σε θέματα περιβάλλοντος, καλλιεργούνται 120 στρέμματα  οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπελιών , 20 στρέμματα ελιών και στεγάζονται οι αποθήκες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με σημαντικά αρχεία των Τεχνικών Υπηρεσιών κ.λ.π.

Θεωρούμε πως η μετεγκατάσταση των προσφύγων – μεταναστών στις εν λόγω εγκαταστάσεις είναι ατυχής και παράλογη για τους εξής λόγους:

  • Η περιοχή του Περιφερειακού Φυτωρίου – ΕΛΓΟ «Δήμητρα» βρίσκεται 5 χιλ. από την πόλη της Ρόδου , είναι απομονωμένη και θεωρούμε ότι έτσι οι πρόσφυγες δύσκολα θα μετακινούνται προς την πόλη, θα περιθωριοποιηθούν με αποτέλεσμα την δημιουργία «Γκέτο» με ότι συνεπάγεται αυτό.
  • Οι εγκαταστάσεις δεν είναι κατάλληλες για την φιλοξενία και την διαμονή ανθρώπων και ειδικότερα γυναικών και παιδιών (κατεστραμμένοι και παρατημένοι χώροι με ετοιμόρροπα και  υγρασιασμένα κτίρια).Είναι και ο λόγος που μετακινήθηκε και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από τους χώρους.     
  • Στις εγκαταστάσεις πραγματοποιούνται περιβαλλοντικές εκπαιδεύσεις και προγραμματίζεται η αξιοποίηση των προσφάτως αναπαλαιωνένων ιταλικών θερμοκηπίων με εκπαιδευτικά προγράμματα όπως και δράσεις της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου που αφορούν την τράπεζα σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών και της  Ευρωπαϊκής πλατφόρμας της Γαστρονομίας.   
  • Τέλος στην περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενούνται χιλιάδες τουρίστες αφού υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνεται κ. Πρόεδρε η πράξη εγκατάστασης των προσφύγων – μεταναστών στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα δημιουργήσει περισσότερα, και προπάντων θα ακυρώσει προγράμματα και δράσεις κοινής ωφέλειας για τον τοπικό πληθυσμό. Το κυριότερο όμως είναι ότι θα παραλύσει μια περιοχή απείρου κάλλους που δύναται να χρησιμοποιηθεί για την τοπική ανάπτυξη.

Σας ευχαριστούμε  και είμαστε στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνηση.

Να σημειωθεί ότι η παρούσα επιστολή κοινοποιήθηκε προς τον Υπουργό Αγροτικής Οικονομίας και Τροφίμων, στους Βουλευτές της Δωδ/σου, στον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και στον Δήμαρχο Ρόδου.

 

                                                                                          

                                                                                            Με εκτίμηση

                                                                                                    Ο

                                                                                          Πρόεδρος  Δ.Σ.

 

                                                                                       Μιχαήλ  Μπαριανάκης

                                                                                      Περιφερειακός Σύμβουλος

.

 

Pin It on Pinterest

Share This