Επανασχεδιασμός δρομολογίων με στόχο την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αστυπάλαιας με Κάλυμνο, Κω και Ρόδο

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: ‘’Επανασχεδιασμός δρομολογίων με στόχο την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αστυπάλαιας με Κάλυμνο, Κω και Ρόδο’’

Υπόμνημα προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας ζητώντας να υπάρξει επανασχεδιασμός των δρομολογίων από και προς την Αστυπάλαια.
Ο κ. Κόνσολας, με αφορμή το διαγωνισμό για τα δρομολόγια δημόσιας υπηρεσίας, προτείνει να ενισχυθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αστυπάλαιας με την Κάλυμνο και την Κω, με τρία δρομολόγια την εβδομάδα. Παράλληλα, ζητά να υπάρξει ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, μέσω Κω και Καλύμνου, με δύο δρομολόγια.
Ο Βουλευτής τεκμηριώνει την πρότασή του, με αναφορές στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού, την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και τη διοικητική εξυπηρέτηση των κατοίκων της Αστυπάλαιας.
Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας αναφέρει:
«Οι επιδοτούμενες γραμμές που εκτελούν δρομολόγια δημόσιας υπηρεσίας, πρέπει να εξυπηρετούν πραγματικά τα νησιά μας. Να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες.
Η Αστυπάλαια δεν μπορεί να είναι απομονωμένη. Χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός για την ακτοπλοϊκή της σύνδεση, με οικονομικά, κοινωνικά και πραγματιστικά κριτήρια. Πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση από και προς το νησί αλλά και να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι σε ό, τι αφορά στη διοικητική εξυπηρέτηση αλλά και τις δομές δημόσιας υγείας που βρίσκονται στην Κω».
Το υπόμνημα του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Στα πλαίσια του διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση γραμμών δημόσιας υπηρεσίας, σας επισημαίνω τα προβλήματα που υπάρχουν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αστυπάλαιας με Κω, Ρόδο και Κάλυμνο.
Σήμερα υπάρχει ένα και μοναδικό δρομολόγιο από την Αστυπάλαια προς Κω και Ρόδο με μεγάλο πλοίο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην διευκολύνεται η πρόσβαση επισκεπτών στο νησί, κάτι που έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Αστυπάλαιας, τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και η αναγκαία ζήτηση.
Επιπρόσθετα, υπάρχει δυσκολία διοικητικής εξυπηρέτησης των μόνιμων κατοίκων αφού η ΔΟΥ, τα Δικαστήρια και οι περισσότερες κρατικές δομές βρίσκονται στην Κω.
Η ανάγκη τακτικής και απρόσκοπτης ακτοπλοϊκής σύνδεσης εκτός από την Κάλυμνο και με την Κω, προκύπτει και από το γεγονός ότι στην Κω βρίσκεται το πλησιέστερο διεθνές αεροδρόμιο, κάτι που σημαίνει ότι οφέλη θα είναι πολλαπλά και αμφίπλευρα. Μέσω αυτού θα διακινούνται πολλοί επιβάτες από και προς την Αστυπάλαια.
Τονίζω, επίσης, ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κω επιβάλλεται και από την ανάγκη να έχουν πρόσβαση σε δημόσιο νοσοκομείο και υπηρεσίες υγείας οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας.
Θεωρώ, ότι στα πλαίσια του επανασχεδιασμού των δρομολογίων για τις επιδοτούμενες γραμμές, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αστυπάλαιας.
Συγκεκριμένα προτείνεται να υπάρχουν τρία δρομολόγια την εβδομάδα από την Αστυπάλαια προς Κάλυμνο, Κω ή Μαστιχάρι με επιστροφή.
Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί η πρόσβαση και επικοινωνία των κατοίκων του νησιού με τα κέντρα διοικητικής εξυπηρέτησης, το δημόσιο νοσοκομείο και τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ θα δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις για την τουριστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Αστυπάλαιας.
Απαιτείται, επίσης, η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αστυπάλαιας με τη Ρόδο, μέσω Καλύμνου ή Κω με δύο δρομολόγια την εβδομάδα.
Πεποίθησή μου είναι ότι οι γραμμές δημόσιας υπηρεσίας πρέπει να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον αλλά και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών μας.
Η πρόταση που σας κατέθεσα για την Αστυπάλαια, εμπεριέχει αυτά τα στοιχεία και ευελπιστώ ότι θα την αποτιμήσετε ρεαλιστικά και αντικειμενικά.

Με εκτίμηση
Μάνος Κόνσολας

Pin It on Pinterest