Ένα βήμα πριν τον πόλεμο – Ο Πούτιν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να υπογράψει σύντομα διάταγμα για το Ντονμπάς, όπως ανέφερε στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία καθώς ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να αναγνωρίσει τις επόμενες ώρες την ανεξαρτησία στις υπό απόσχιση περιοχές, κάτι που ίσως ανακοινώσει στο έκτακτο διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, είπε στον Εμανουέλ Μακρόν και στον Όλαφ Σολτς ότι σκοπεύει να υπογράψει σύντομα ένα διάταγμα για το Ντονμπάς, όπου θα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR) και του Λουγκάνσκ (LPR), δύο κρατών που αποσχίστηκαν από την Ουκρανία το 2014.

Οι ηγέτες της Δύσης εκφράζουν την απογοήτευσή τους, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των αιτημάτων των ηγετών των δύο κρατών για αναγνώρισή τους ως ανεξάρτητα. Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να αποστείλει ανοικτά η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας

«Η απόφαση θα ληφθεί σήμερα»

Νωρίτερα, ο Πούτιν δήλωσε πως είναι απαραίτητο να εξεταστεί η έκκληση των ηγετών των ρωσόφωνων αυτονομιστών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίοι κάλεσαν τον ρώσο πρόεδρο να αναγνωρίσει επισήμως τις περιοχές τους ως ανεξάρτητες.

«Αγαπητοί συνάδελφοι, άκουσα τη γνώμη σας. Η απόφαση θα ληφθεί σήμερα» είπε ο Πούτιν, ευχαριστώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Σημειώνεται πως, αν και οι ρωσόφωνοι – φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν κηρύξει μονομερώς ήδη από το 2014 την «ανεξαρτησία» των επονομαζόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, η Μόσχα ακόμη δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει τις εν λόγω «δημοκρατίες» με τις οποίες ωστόσο διατηρεί στενούς δεσμούς.

Η ρωσική Δούμα (Κάτω Βουλή) έχει, επίσης, προωθήσει το τελευταίο διάστημα ψηφίσματα με τα οποία ζητά από τον Πούτιν να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των συγκεκριμένων περιοχών.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, είπε ότι υποστηρίζει την πρόταση της Κρατικής Δούμας για την αναγνώριση των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και δήλωσε ότι οι συνομιλίες για τη Ρωσία έχουν νόημα να γίνουν με τις ΗΠΑ, καθώς όλοι οι υπόλοιποι θα κάνουν αυτό που θα τους πει η Ουάσινγκτον.

«Και το ΝΑΤΟ αυτό θα κάνει και ο ΟΑΣΕ και η ΕΕ κτλ.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή; in.gr

Pin It on Pinterest

Share This