Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας αλλά εσείς δείτε τους απρεπείς οδηγούς του ΡΟΔΑ λέει ο Σύλλογος Γονέων του 1ου ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος πριν λίγες ημέρες, αναφέρονται τα εξής:
«Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι ασκούντες τη διοίκηση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 1ου ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ θα θέλαμε να τοποθετηθούμε στα δημοσιεύματα εφημερίδων.


Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε, από τα παιδιά μας, για τη στάση εργασίας των εργαζομένων της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ», την Τετάρτη 22/2 κινητοποιηθήκαμε προκειμένου να βρούμε άμεση λύση στη μεταφορά των εκατοντάδων μαθητών όλων των σχολείων του νησιού που επηρεάζονταν από τη στάση. Δυστυχώς δεν υπήρξε προειδοποίηση αλλά ούτε και χρόνος αντίδρασης.

Οι ενέργειές μας άμεσες:
– Επικοινωνήσαμε αυθημερόν με τον δ/ντη της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» και τους οδηγούς οι οποίοι και μας εξέθεσαν τα προβλήματα που υπήρχαν. Ενημερωθήκαμε ότι την επομένη επρόκειτο αντιπροσωπεία τους να επισκεφθεί τον εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσουν μηνύσεις. Ζητήσαμε κατ’ αρχήν, συγγνώμη ως αναγνώριση της ευθύνης που αναλογεί στο σχολείο μας και την άδειά τους προκειμένου να παρευρεθούμε στοραντεβού με τον Εισαγγελέα, κάτι που έγινε δεκτό. Προγραμματίστηκε συνάντηση του Συλλόγου μας με στελέχη της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» για την Παρασκευή 24/02 στα γραφεία της επίσης.


Την ίδια ημέρα είχαμε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Αστυνομικό Δ/ντη κ. Καζαμία και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Εκπαίδευσης κ. Καρίκη.
– Πέμπτη 23/2 συναντηθήκαμε με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» και τον δικηγόρο τους, στο δικαστήριο. Λάβαμε βαθύτερη γνώση των προβλημάτων και των γεγονότων που είχαν προηγηθεί και εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας αναφορικά με την πάταξη της αδικαιολόγητης συμπεριφοράς των μαθητών από οποιοδήποτε σχολείο και αν προέρχονται. Ζητήσαμε συνεργασία προκειμένου να βρεθεί λύση, που όμως και σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι είναι η κατάθεση ονομαστικών μηνύσεων, τουλάχιστον όχι προτού μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε με εμπλεκόμενους μαθητές και γονείς.


Το ίδιο απόγευμα, πιστοί στη δέσμευσή μας απέναντι στους οδηγούς της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ», επικοινωνήσαμε με κάθε έναν γονέα μαθητή του επίμαχου δρομολογίου Κρεμαστής-Παστίδας-Μαριτσών και κλήθηκαν όλοι σε συνάντηση στο σχολείο την Παρασκευή 24/2 μαζί με τα παιδιά τους και παρουσία του δ/ντή του σχολείου και του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου μας. Ζητήθηκε επίσης η παρουσία του κ. Παπαδομαρκάκη, δ/ντη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και η μετακίνηση του ραντεβού με τα στελέχη της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» αντί στα γραφεία τους, στο σχολείο μας προκειμένου να ακούσουν και να ακουστούν

Ο κ. Παπαδομαρκάκης παρέστη, κανείς από πλευράς ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» παρά τις επίμονες προσπάθειές μας από το πρωί της προηγούμενης μέχρι και τη λήξη της συγκέντρωσης μας.


– Παρασκευή 24/02 πραγματοποιούμε τη συνάντηση γονέων και μαθητών με πραγματικά πρωτόγνωρη προσέλευση! Εκθέσαμε ό,τι είχαμε ακούσει από πλευράς ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» σε γονείς και μαθητές, προειδοποιήσαμε, μαλώσαμε, κουνήσαμε το δάχτυλο, ενημερώσαμε για τις συνέπειες που θα είχαν οι πράξεις των μαθητών μας και πάντα για το μερίδιο ευθύνης τους και μόνο, τόσο στους ίδιους όσο και στις οικογένειές τους. Ακουστήκαμε! Ακούσαμε όμως και πράγματα που δεν ξέραμε. Ακούσαμε για οδηγούς διαμάντια που είναι φιλικοί και ευγενείς με τα παιδιά, κάνουν πλάκα μαζί τους και τα παιδιά το χαίρονται!

Ακούσαμε όμως και τρομερά προσβλητικές συμπεριφορές οδηγών προς τα παιδιά, εκφράσεις απαράδεκτες για ενήλικες και πιθανόν γονείς, που δεν είναι πρέπον να αναφερθούν στο παρόν. Τόσο οι γονείς όσο και οι μαθητές μας ζητούσαν επιτακτικά την παρουσία εκπροσώπων της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ». Κανείς δεν εμφανίστηκε!


– Η συνάντηση της Τετάρτης 01/03, ήταν η τρίτη μας προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με τη Διοίκηση της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ». Κύριο θέμα η μη υποβολή μηνύσεων και η τοποθέτηση συνοδών στα μαθητικά δρομολόγια.


Το σκεπτικό μας είναι ότι πρόκειται για ανήλικα παιδιά για τα οποία θα πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες συμμόρφωσής τους και να μην προχωρήσουν άμεσα σε κατασταλτικά μέσα δίνοντάς μας έτσι το χρόνο για να ενεργήσουμε ως Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων. Επίσης πληροφορηθήκαμε ότι στα δρομολόγια όλης της εβδομάδας τα παιδιά ήταν «Παναγιές», άρα οι κινήσεις μας είχαν αποτέλεσμα!

Προφανώς αρκούσε και μόνο η προσπάθεια να τα ακούσουμε και να μας ακούσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύθηκε βεβαίως το πρόβλημα!


Συμφωνήσαμε λοιπόν, ως ένδειξη καλής θέλησης από πλευράς της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» να αναμένουμε την συνάντηση του προέδρου της, κ. Παρασκευά, με τον κ. Εισαγγελέα για να παρθεί η απόφαση της υποβολής μήνυσης ή όχι. Άλλωστε, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι, κανένας Εισαγγελέας δεν θα επικροτούσε την επιμονή για ονομαστικές μηνύσεις σε ανηλίκους, ειδικά όταν ήδη έχει αλλάξει ριζικά η συμπεριφορά τους με μόνο και μόνο συζήτηση!


Ζητήσαμε να ρίξουμε όλοι τους τόνους για το καλό των μαθητών μας και την ψυχική υγεία και ακεραιότητα των εργαζομένων των λεωφορείων και να συνεργαστούμε για να εξομαλυνθεί η κατάσταση!
Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη συμπεριφορά της μερίδας οδηγών που συμπεριφέρονται προσβλητικά στα παιδιά οξύνοντας έτσι τα πνεύματα.


Τονίσαμε ότι αποτελεί δείγμα καλής θέλησης να αποφευχθούν οι μηνύσεις. Και διαβάζουμε ότι ήταν προαποφασισμένο!
Προτείναμε να εκδώσουμε ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα αποδείκνυε την προσπάθεια και των δύο μερών στο να βρεθεί λύση.

Δεν έγινε αποδεκτό.
Αναφέρει ο κ. Παρασκευάς ότι «…οι καθηγητές δεν εμφανίστηκαν μέχρι και εχθές…» Μα δεν κλήθηκαν ποτέ και σε καμία συνάντηση καθηγητές, άρα πώς εγκαλούνται;


Δεν είχαμε ποτέ σκοπό να αναφερθούμε στην προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών καθώς θεωρούμε ότι ΟΛΟΙ μας, έχουμε μερίδιο ευθύνης. Μαθητές, γονείς, δ/ντες σχολείων, οδηγοί λεωφορείων, διοίκηση «ΡΟΔΑ», δήμος. ΟΛΟΙ μας. Μα δεν μπορεί να επαναλαμβάνει ο κ. Παρασκευάς ότι όλοι προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη αλλού!
Η μία και μόνη έγνοια όσων από πλευράς «ΡΟΔΑ» παρευρέθησαν στη συνάντηση της 01/3 ήταν να φύγει η ευθύνη από πάνω τους. Από πλευράς εργαζομένων να φύγει ο ευθύνη από πάνω τους και να μεταφερθεί στη Διοίκηση. Από πλευράς Διοίκησης, να φύγει ο ευθύνη από πάνω τους και να μεταφερθεί στον κ. Εισαγγελέα.


Οι μόνοι, σε όλο το διάστημα από τη στάση εργασίας έως και εχθές 01/3, που αναλάβαμε ευθύνη και με πράξεις προσπαθούμε να γεφυρώσουμε την απόσταση, να ρίξουμε τους τόνους και να προστατέψουμε ανήλικα παιδιά και εργαζόμενους ήμασταν εμείς, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑΛ και η Ένωση Συλλόγων Γονέων. Και έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε. Αποτελεί δέσμευση προς τα παιδιά μας, τους οδηγούς που πρέπει να μεταφέρουν με ασφάλεια τα παιδιά μας στα σπίτια τους και βεβαίως τη δημόσια περιουσία.


Γιατί αναγνωρίζουμε το μερίδιο ευθύνης μας και δεν προσπαθούμε σε καμία των περιπτώσεων να το αποποιηθούμε. Αντιθέτως επιθυμούμε να αποδείξουμε ότι τα παιδιά μας έχουν και ποιότητα και χαρακτήρα. Μας άκουσαν, κατάλαβαν ότι η πλάκα ξέφυγε. Συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν συνέπειες. Βέβαια να τονίσουμε ότι τα γεγονότα αφορούν σε μονοψήφιο αριθμό μαθητών. Εμείς πράξαμε τα αυτονόητα.

Τα παιδιά μας αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα του θέματος γι’ αυτά και τις οικογένειές τους. Μένει τώρα η ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» να αναλάβει κι εκείνη τις ευθύνες της και να φροντίσει τη συμπεριφορά των οδηγών προς τα παιδιά. Ο σεβασμός πρέπει να είναι αμφίδρομος! Οι ενήλικες δίνουν το παράδειγμα.

Με εκτίμηση
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου, Σεϊτη Μαίρη, Γκικάκης Λεονάρδος, Μαλτέζου Μαρία, Καρσιώτη Ελένη, Φεσάκη Ευη, Τσουρούτη Γεωργία».

Pin It on Pinterest

Share This