Ελπίδα και προοπτική για τη Μεσαιωνική Πόλη

Τεχνική σύσκεψη εργασίας με στόχο τη σύνταξη του σχεδίου της νέας Προγραμματικής Σύμβασης της Μεσαιωνικής Πόλης πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Στην συνάντηση συμμετείχαν οι Κ. Στρατής, Υφυπουργός Πολιτισμού, Ν. Σαντορινιός, Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φ. Χατζηδιάκος, Δήμαρχος Ρόδου, Τ. Χατζηιωάννου, Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων, Μ. Μηχαϊλίδου, Έφορος Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Γ.Ψαρή-Αρχαιολόγος, Π. Χατζηιωάννου, Αρχιτέκτονας Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Σ. Ηλιοπούλου, Αρχαιολόγος Γραφείο Υφυπουργού Πολιτισμού, Φ. Αλικαρίδης, Γραφείο Υφυπουργού Πολιτισμού, Α. Παρασκευοπούλου, Διευθύντρια Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων, Κ. Μάγος, Τμήμα Μελετών Δ/νσης Μεσαιωνικής Πόλης, Β. Χαλαστάνη, Σύμβουλος Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Α. Μανωλάκης, Πρόεδρος ΔΕΥΑΡ,Μ. Διακομανώλης, Γενικός Διευθυντής ΔΕΥΑΡ και ο Μ. Δρόσος.

Στόχος της πρώτης αυτής της τεχνικής προετοιμασίας -σε επίπεδο πολιτικής κορυφής- ήταν να συμφωνηθεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί το περιεχόμενο της νέας ΠΣ. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι προτάσεις (πίνακας έργων) της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, της Δ/νσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου και της ΔΕΥΑΡ, καθώς και ζητήματα όπως το χρονοδιάγραμμα των έργων, ο χρόνος της νέας ΠΣ, το όργανο έλεγχου, η εμπλοκή τριών συμβαλλόμενων κ.α.

Στην νέα ΠΣ θα ενταχθούν έργα ώριμα, τα οποία θα είναι δυνατό να υλοποιηθούν εντός του χρονοδιαγράμματος που θα συμφωνηθεί και τα οποία θα πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο των αξόνων που τέθηκαν από το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε ανάμεσα στους συμβαλλόμενους φορείς για τον σκοπό αυτό. Επίσης εντάσσονται και μελέτες που θα είναι εφικτό να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν στην παρούσα ΠΣ, είτε μελλοντικά στην ανανέωση της.

Οι προτεραιότητες που τέθηκαν αφορούν σε:

α) Ολοκλήρωση των εργασιών για τα υπόγεια δίκτυα. Για το έργο αυτό υπάρχουν μελέτες οι οποίες θα επικαιροποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ΔΕΥΑΡ. (Δίκτυα ομβρίων, αποχέτευσης, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, φωτισμού, ελεύθερος σωλήνας).

β) Πολεοδομική μελέτη. Ο Δήμος Ρόδου είναι έτοιμος να την αναρτήσει εντός του Φεβρουαρίου. Έχει προχωρήσει και η οριοθέτηση γραμμής αιγιαλού, γιατί χωρίς την οριοθέτηση αυτή δεν μπορεί να συνταχθεί ΠΔ.

γ) Αναπλάσεις κάποιων δημόσιων χώρων σε περιοχές της πόλης με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως η πλατεία Αργυροκάστρου, Αθηνάς, Κλεοβούλου κλπ

δ) Άρση ετοιμορροπιών ακινήτων (ιδιαίτερα για τα ακίνητα εκείνα που είναι σε άμεση γειτνίαση με κοινόχρηστους χώρους). Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ακινήτων που είναι προστατευόμενα (ελληνικού Δημοσίου, ΤΑΠΑ και ιδιωτικά) αλλά κινδυνεύουν. Προτεραιότητα θα δοθεί στα κτήρια εκείνα που εντάσσονται στην πολεοδομική μελέτη και λαμβάνουν μέσω αυτής συγκεκριμένες χρήσεις, καθώς και σε εκείνα που βρίσκονται σε σημεία με μεγάλη τουριστική κίνηση.

ε) Θέματα όψης της πόλης που συνδέονται με την κυκλοφορία, τη στάθμευση, τις διάφορες δραστηριότητες (όψεις καταστημάτων, επιγραφές καταστημάτων, φωτισμός κλπ.). Η έντονη τουριστικοποίηση και οι ανεξέλεγκτες χρήσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων είναι να υπάρξει μελέτη στο πλαίσιο της ΠΣ, η οποία θα στοχεύει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο, ένα ηλεκτρονικό σύστημα που να περιλαμβάνει πχ: α) ιδιοκτησίες, β) χαρτογράφηση των χρήσεων γ) κυκλοφοριακά ζητήματα (π.χ. μια θέση στάθμευσης για κάθε κατοικία), κλπ που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά ενός διαχειριστικού προγράμματος του Σχεδίου Διαχείρισης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, όπως προβλέπεται στα εγγεγραμμένα μνημεία και χώρους της Ελλάδας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO» (Ε.Π. «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020»).

«Στόχος του δήμου είναι η χάραξη της στρατηγικής και η διαμόρφωση των πλαισίων της «ολοκληρωμένης διατήρησης» και ανάπτυξης του ιστορικού οικισμού της ΜΠ της Ρόδου. Η Μεσαιωνική μας Πόλη αποτελεί λίκνο του Παγκόσμιου Πολιτισμού και είμαστε υποχρεωμένοι να το παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές και στην ανθρωπότητα » υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Σε ότι έχει να κάνει με το χρονικό εύρος της ΠΣ διατυπώθηκαν σκέψεις για 5ετή ή 10ή διάρκεια, με την συζήτηση να καταλήγει στο ότι η μικρότερη σε χρονική διάρκεια ΠΣ (5ετής), θα ήταν πιο ευέλικτη, με τη δυνατότητα επέκτασής της ανά πενταετία, αν και η δεκαετία διασφαλίζει μακροπρόθεσμη προοπτική. Όμως ακόμη και ο χρόνος, δεν έχει ακόμη οριστικά «κλείσει», διότι προκύπτουν και νομικά ζητήματα που εξετάζει ο δικηγόρος του δήμου κ. Θ. Παπαγεωργίου με το ΥΠΠΟΑ, καθώς όταν υπογράφεται μια ΠΣ πρέπει να είναι δεσμευμένο το σύνολο του ποσού ώστε να εγκριθεί από το ελεγκτικό συνέδριο (πολυετής δέσμευση). Αναγκαιότητα δε θεωρείται και η σύσταση γραφείου υποστήριξης για την υλοποίηση της ΠΣ, ως απόσπασμα της νέας σύμβασης , που θα στελεχωθεί με άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Το γραφείο αυτό θα επιφορτιστεί με την παρακολούθηση των έργων τα οποία προβλέπονται στην ΠΣ. Θα πρόκειται στην ουσία για μια ενισχυμένη γραμματεία η οποία θα αποτελείται από διάφορες ειδικότητες, θα πληρώνεται από την ΠΣ και θα ελέγχεται από τους φορείς από τους οποίους θα έχει προσληφθεί.

«Η εργώδης προσπάθεια θα συνεχιστεί ώστε πολύ σύντομα να καταφέρουμε να υπογράψουμε τη νέα ΠΣ για τη Μεσαιωνική μας Πόλη. Δουλεύουμε εντατικά τόσο εμείς στο Δήμο, όσο και τα υπουργεία Πολιτισμού και Ναυτιλίας &Νησιωτικής Πολιτικής για μια υπόθεση που κυριολεκτικά «σέρνεται σχεδόν δεκαπέντε χρόνια. Αυτή η δημοτική αρχή του Φ. Χατζηδιάκου έχει ταχθεί να κλείσει οριστικά και αυτή τη πληγή» τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων κ. Τέρης Χατζηιωάννου.

Σημειώνεται ότι εντός των ημερών θα ξεκινήσει η καταγραφή του τελικού κειμένου της ΠΣ , ενώ θα ακολουθήσει και νέα σύσκεψη με την συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου .

Pin It on Pinterest