Σύμφωνα με το περιοδικό Newsweek, ανυπεράσπιστη είναι η Ελλάδα απέναντι στις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση έχει αφήσει… χωρίς καύσιμα της Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Κολιόπουλος, δήλωσε στο περιοδικό ότι «η Τουρκία είναι ο μόνος λόγος που έχουμε μεγάλες ένοπλες δυνάμεις. Πλέον, η γείτονα χώρα επιδιώκει μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων, αυξάνοντας τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο Αιγαίο, σε μια προσπάθεια να επιφέρει φθορές».
Εξάλλου, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι τεταμένες για αρκετές δεκαετίες, λόγω της διαίρεσης της Κύπρου αλλά και της συνεχιζόμενης διαμάχης στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, αναφέρει το δημοσίευμα.
Από τις 31 Μαρτίου, καταγράφηκαν δέκα παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Στις 20 Μαρτίου, 12 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο περισσότερες από 38 φορές. Όπως αναφέρεται και σε σχετική αναφορά του ΓΕΕΘΑ, σημειώθηκαν δύο συμπλοκές με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη που εδρεύει στην Στοκχόλμη (SIPRI), οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας έφθασαν πέρυσι τα 4 δισ.ευρώ, δηλαδή 2,5% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι εξαιρετικά υψηλό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.«Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει συνάψει αρκετές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων, και αυτή που αφορά στην εξαγορά αρμάτων Leopard, το κόστος των οποίων ανέρχεται στα 1,7 δισ. ευρώ» αναφέρει ο διευθυντής του τμήματος στρατιωτικών δαπανών του SIPRI, Σαμ Πέρλο- Φρίμαν.
«Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο αυτές οι εξαγορές είναι απαραίτητες», σημειώνει, από την πλευρά του, ο κ. Κολιόπουλος, ο οποίος επισημαίνει με έμφαση ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη καυσίμων, κάτι που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το στρατιωτικό της δυναμικό, ωστόσο, μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν καλή ιδέα, δεδομένου ότι το ποσοστό της ανεργίας στους νέους αγγίζει το 50%.
Πηγή – Newsweek
onalert.gr