Λέκκας: “Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να υπάρξει”

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης, για την επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, παρουσία τουΕυθύμιου Λέκκα.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, με αφορμή την χθεσινοβραδυνή ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,1 ρίχτερ μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου,  έδωσε τα εύσημα για την επιχειρησιακή ετοιμότητα στην Περιφέρεια Κρήτης, στους δήμους και τις υπηρεσίες, ενώ αναφέρθηκε στον τομέα απόκρισης του κρατικού μηχανισμού σε μεγάλα σεισμικά γεγονότα.

Ωστόσο, η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη μετά τον μεγάλο σεισμό είναι έντονη, αφού έχουν καταγραφεί πάνω από 50 μετασεισμοί ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάσο, 12 εκ των οποίων είχαν ένταση από 4 έως 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κ. Λέκκας επισήμανε πως «Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι πλήρης και είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να υπάρξει».

Αναλυτικά σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε:

«Το ιστορικό της περιοχής που έδωσε χθες βράδυ  τα 6,1R δεν είναι και τόσο θετικό, είναι αρνητικό, από την άποψη ότι κατά μήκος του σεισμικού τόξου έχουμε ιστορικές καταγραφές με πολύ μεγάλους σεισμούς της τάξεως των 7 βαθμών. Χθες κινητοποιήθηκε άμεσα η κρατική μηχανή με προεξάρχοντα τον ΟΑΣΠ που ήρθε σε άμεση επιχειρησιακή εμπλοκή με όλους τους φορείς της Πολιτείας, την Περιφέρεια Κρήτης, τους δήμους, όπως επίσης και με τα Δωδεκάνησα. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ζημιές γεγονός που μας οδηγεί σε πάρα πολύ θετικά συμπεράσματα.

Το πρώτο ότι είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι σε τοπικό, Περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, και ο βαθμός ετοιμότητας είναι πάρα πολύ υψηλός. Χθες βράδυ η αντίδραση μας ήταν άμεση, και ο σεισμός ήταν μια άσκηση σε πραγματικές συνθήκες.

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι πλήρης και είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να υπάρξει. Το ότι δεν υπήρχαν ζημιές σημαίνει ότι το δομημένο περιβάλλον της Ελλάδας της Κρήτης των Δωδεκανήσων είναι τέτοιο ούτως ώστε να ανταπεξέρχεται σε τέτοιους μεγάλους σεισμούς και αυτό προήλθε μετά από προσπάθειες δεκαετιών από τον ΟΑΣΠ για την κατάρτιση των αντισεισμικών κανονισμών με την συνεργασία των Ελλήνων επιστημόνων.

Έχουμε λοιπόν ένα αντισεισμικό σχεδιασμό και κανονισμό από τον οποίο προκύπτουν ασφαλή κτίρια και υποδομές και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε μεγαλύτερα μεγέθη. Μεταξύ ΟΑΣΠ-Περιφέρειας Κρήτης και Δήμων υπάρχει άριστο επιχειρησιακό επίπεδο επικοινωνίας, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο  Αρναουτάκη που μιλήσαμε τηλεφωνικά άμεσα στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται. Στο συντονιστικό σήμερα συζητάμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την απόκριση του κρατικού μηχανισμού».

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, των δήμων, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και εθελοντικών οργανώσεων για την αντιμετώπιση των κινδύνων από δασικές πυρκαγιές το ερχόμενο καλοκαίρι βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ΣΟΠΠ, στην Περιφέρεια.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης αφού καλωσόρισε στο ΣΟΠΠ τον κ. Λέκκα αλλά και τους εκπροσώπους των φορέων ανέφερε ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τον ΟΑΣΠ, ευτυχώς δεν αντιμετωπίσαμε κάτι σοβαρό, εκτός της μεγάλης ανησυχίας που σημειώθηκε. Χθες πράγματι ο μηχανισμός σε επίπεδο Κρήτης τέθηκε σε συναγερμό με την εκδήλωση του σεισμού και διαπιστώσαμε την ετοιμότητα μας. Επρόκειτο για μια άσκηση που εξελίχθηκε σε πραγματικές συνθήκες. Τώρα σε σχέση με την αντιπυρική περίοδο επαγρυπνούμε με τις υπηρεσίες μας, τους φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις. Σήμερα συζητάμε το πλαίσιο προετοιμασίας του μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τις πυρκαγιές».

Τη σύσκεψη συγκάλεσε στην Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης με την συμμετοχή του εντεταλμένου συμβούλου για θέματα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Λεονταράκη του προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης Γιάννη Τζανοκοστάκη, και των εκπροσώπων εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων.

Πηγή: flashnews.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This