Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutritional Biochemistry, ανοίγει ο δρόμος ώστε να ονομαστεί το ελαιόλαδο «ιατρικό τρόφιμο», κάτι που θα μας κάνει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπαμε μέχρι σήμερα αυτή την θαυματουργή ουσία: για πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι το λάδι από ελιές μπορεί – υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις – να λειτουργήσει ως φάρμακο όχι μέσω σκευασμάτων αλλά μέσω της διατροφής.
Πρόκειται για λάδι παραγωγής της οικογένειας Δαφνή από τον Αγιο Ματθαίο της Κέρκυρας προερχόμενο από την ιθαγενή ελληνική ποικιλία Λιανολιά Κερκύρας, το οποίο είχε γίνει διεθνώς γνωστό το 2016, όταν βραβεύθηκε με το χρυσό βραβείο Olympia Health and Nutrition Award. Στον διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο από τους καθηγητές του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Μαγιάτη και Ελένη Μέλλιου και το World Olive Center for Health, το συγκεκριμένο ελαιόλαδο είχε διακριθεί ανάμεσα σε 565 υποψηφιότητες από οκτώ χώρες χάρη στην πολύ υψηλή του περιεκτικότητα στην «θαυματουργή» ουσία ελαιοκανθάλη – σε επίπεδα που προσέγγιζαν το 1 γραμμάριο ανά κιλό ελαιολάδου.
Εντυπωσιακά ευρήματα
Οπως εξηγούν οι αμερικανοί ερευνητές, η δόση ελαιολάδου που χορηγήθηκε στα πειραματόζωα αντιστοιχούσε στη μέση κατανάλωση του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή σε περίπου 40-50 γραμμάρια την ημέρα. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: τα πειραματόζωα που λάμβαναν είτε μόνο ελαιόλαδο είτε ελαιόλαδο σε συνδυασμό με το φάρμακο Donepezil, το οποίο καταπολεμά τη νόσο Αλτσχάιμερ, δεν εμφάνισαν σχεδόν κανένα σύμπτωμα της νόσου. Μάλιστα ο συνδυασμός με το φάρμακο έφερε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι όταν το φάρμακο χορηγείτο μόνο του.
Αδιαφόρησε το κράτος
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω κλινική μελέτη – η οποία συνιστά παγκόσμια πρωτοπορία – κρίθηκε «μη σημαντική» από το ελληνικό κράτος με αποτέλεσμα η αίτηση για χρηματοδότησή της μέσω του προγράμματος Ερευνώ-Καινοτομώ να απορριφθεί από το υπουργείο Παιδείας στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.