Το έλαιο χαμομηλιού και θυμαριού έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση

Υπάρχουν παρά πολλές φυσικές τροφές και ενώσεις που έχουν μελετηθεί για την ικανότητά τους στην πρόληψη ή ακόμη και θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Διαρκώς έρχονται στο φως δημοσιεύσεις από ερευνητές που αποκαλύπτουν τον τρόπο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δώρα της φύσης για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών που κυμαίνονται από τον διαβήτη και την αρθρίτιδα μέχρι και τον καρκίνο. Για παράδειγμα, Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το έλαιο χαμομηλιού ή θυμαριού μπορεί να καταστρέψει ως και το 90% των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

Μελετώντας μερικά από τα πιο γνωστά αιθέρια έλαια, όπως η μέντα, το τζίντζερ, το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ, το γιασεμί, η λεβάντα, το χαμομήλι, το θυμάρι, το τριαντάφυλλο και η κανέλα, οι ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλύψουν πώς αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Εξέτασαν λοιπόν την αντιβακτηριακή τους δράση καθώς και την in vitro δράση τους στις ανθρώπινες καρκινικές κυτταρικές σειρές. Οι καρκινικές κυτταρικές σειρές που αξιολογήθηκαν ήταν τα κύτταρα καρκίνου του μαστού (MCF-7), τα κύτταρα καρκίνου του πνεύμονα (Α-549) και τα κύτταρα καρκίνου του προστάτη (PC-3).

Σε ποσοστό συγκέντρωσης περίπου 0.2%, όλα τα αιθέρια έλαια ήταν αποτελεσματικά στην αναστολή τόσο των καρκινικών κυττάρων του προστάτη όσο και των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα με εξαίρεση το αιθέριο έλαιο μέντας.

Όσον αφορά τις καρκινικές κυτταρικές σειρές του μαστού, κάποια έλαια ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Τα αιθέρια έλαια κανέλας, θυμαριού, χαμομηλιού και γιασεμιού παρουσίασαν σημαντικά αποτελέσματα ενάντια στα καρκινικά κύτταρα του μαστού προσφέροντας μεγαλύτερη προστασία.

Τα καρκινικά κύτταρα του μαστού ως επί το πλείστον καταστρέφονται από τα 4 αυτά έλαια, με το χαμομήλι να εξοντώνει ως και το 93% in vitro. Ακόμη πιο αποτελεσματικό ήταν το έλαιο θυμαριού, το οποίο κατέστρεψε το 97% των MCF-7 καρκινικών κυττάρων του μαστού. Είναι βέβαια σημαντικό να θυμόμαστε ότι η έρευνα διεξήχθη in vitro, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα μελετήθηκαν μέσα στο εργαστήριο και πρέπει να γίνουν κλινικές μελέτες και σε ανθρώπους για να είμαστε βέβαιοι για τα αποτελέσματα αυτά.

Οι ερευνητές εξηγούν: «Η κυτταροτοξική δράση των αιθέριων ελαίων της κανέλας, του θυμαριού, του χαμομηλιού και του γιασεμιού εναντίον των κυττάρων MCF-7 ήταν σε σημαντικό βαθμό πιο ισχυρή από εκείνη των άλλων 6 αιθέριων ελαίων. Το ποσοστό των βιώσιμων κυττάρων μειώθηκε σε 5,31%, 3,47%, 6,93% και 4,34% αντίστοιχα».

Συμπληρώνοντας τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας, σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Industrial Crops and Products» διαπιστώθηκε ότι το έλαιο χαμομηλιού διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Στην έρευνα, στην οποία αξιολογήθηκαν 11 αιθέρια έλαια, όπως λεβάντα, θυμάρι, θρούμπι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, μέντα, γαλλικό εστραγκόν, πικρό και γλυκό μάραθο, βρέθηκε ότι το ρωμαϊκό χαμομήλι διαθέτει την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση.

Στην περίληψη της μελέτης αναφέρονται τα εξής: «Τα έλαια από θυμάρι και θρούμπι εμφάνισαν τη μεγαλύτερη ανασταλτική δράση σε όλους τους έμβιους οργανισμούς στους οποίους έγιναν δοκιμές πιθανόν λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θυμόλη και καρβακρόλη αντίστοιχα».

Pin It on Pinterest