Εξοπλισμό και προσωπικό στέλνει η Μόσχα στη Συρία

Τουλάχιστον 15 ρωσικά φορτηγά αεροσκάφη που μετέφεραν «εξοπλισμό και προσωπικό» προσγειώθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες σε στρατιωτική βάση στη δυτική Συρία, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια στρατιωτική πηγή.

«Εδώ και δύο εβδομάδες και έως το Σάββατο το πρωί ένα φορτηγό αεροσκάφος προσγειώνεται καθημερινά στη στρατιωτική βάση Χμέιμιμ» που βρίσκεται στην επαρχία της Λαττάκειας, βασικό προπύργιο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, επεσήμανε η πηγή αυτή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Σύμφωνα με την ίδια, «τουλάχιστον 15 αεροσκάφη αυτού του τύπου που έφεραν τα χρώματα της ρωσικής σημαίας, μετέφεραν εξοπλισμό και προσωπικό» σε αυτή τη βάση που βρίσκεται στο πολιτικό και στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπάσελ αλ Άσαντ, 25 χιλιόμετρα νότια της Λαττάκειας.

Τα φορτηγά αεροπλάνα συνόδευαν κατά την απογείωση και την προσγείωσή τους μαχητικά αεροσκάφη «εν είδει προστασίας», διευκρίνισε.

Στη συνέχεια το φορτίο των αεροπλάνων μεταφέρεται σε φορτηγά τα οποία κατευθύνονται εκτός του αεροδρομίου, σημείωσε η ίδια πηγή.

Εδώ και εβδομάδες η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας στη Συρία με μαχητικά αεροσκάφη, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και σύγχρονο εξοπλισμό, ένα μέρος του οποίου δίνεται στον συριακό στρατό ο οποίος μάχεται εναντίον των εξεγερμένων εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Υψηλόβαθμος Σύρος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ρωσική στρατιωτική εμπλοκή αποτελεί «σημείο καμπής».

Οι ΗΠΑ έχουν επισημάνει ότι θα δεχόντουσαν θετικά μια ρωσική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους, όμως φοβούνται ότι οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν κυρίως να ενισχύσουν την κυβέρνηση Άσαντ και θα επιτεθούν εναντίον συριακών, κουρδικών ή μετριοπαθών ομάδων τις οποίες υποστηρίζει η Ουάσινγκτον.

Pin It on Pinterest