Σε απόγνωση οι επαγγελματίες από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς :
Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα : Σε απόγνωση οι επαγγελματίες από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Οι κλάδοι της οικοδομής και των δομικών έργων είναι από τους κλάδους που κατεξοχήν δοκιμάζονται, καθώς μεγάλος αριθμός αυτών των επιχειρήσεων ήδη έχει βάλει λουκέτο, λόγω της χειμαζόμενης οικοδομικής δραστηριότητας, ενώ οι εναπομείνασες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.
Σε απόγνωση βρίσκονται πάρα πολλοί επαγγελματίες, που ανέλαβαν τεχνικές εργασίες σε δικαιούχους του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Οι τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων βρίσκονται απλήρωτοι επί μήνες, εξαιτίας των καθυστερούμενων εκταμιεύσεων του προγράμματος. Την ίδια στιγμή, όμως, έχουν εκδώσει παραστατικά παροχής υπηρεσιών για τα οποία καλούνται τώρα να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ, χωρίς να έχουν εισπράξει, ενώ έχουν προπληρώσει προμηθευτές και λοιπά έξοδα για την προμήθεια υλικών. Επιπλέον, κάποιοι από αυτούς κινδυνεύουν να μπουν στον «Τειρεσία», λόγω αδυναμίας εξόφλησης των εργοστασίων από τα οποία προμηθεύτηκαν την πρώτη ύλη των κουφωμάτων που εγκατέστησαν ήδη σε κατοικίες ιδιωτών. Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι μια σειρά από ομοειδή και συνεργαζόμενα επαγγέλματα, όπως τεχνικές εταιρίες, ενεργειακοί επιθεωρητές, αλουμινοκατασκευαστές, τεντοποιοί, υδραυλικοί, ψυκτικοί, ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι, μονώσεις, γυψαδόροι και πολλοί άλλοι, εξαρτούν την επιβίωση τους από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αποτελεί άλλωστε και την μοναδική πηγή εισοδήματος τους.
Ιδιαίτερα προβλήματα σημειώνονται στις περιοχές της Μαγνησίας (σε 20 επιχειρήσεις οφείλονται, σύμφωνα με προσεγγιστικές εκτιμήσεις επαγγελματιών που ασχολήθηκαν με το αντικείμενο, συνολικά γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ), των Τρικάλων, της Βοιωτίας, όπου οι εκκρεμότητες ανέρχονται σωρευτικά σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Παρόλα αυτά, σε σχετικό έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Εφαρμογής Δράσεων στους Τομείς Ενέργειας, Φυσικού Πλούτου και Κλιματικής Αλλαγής (Φ4.1/320 συνημμένο στην απάντηση 2646β 27/2/2014 ΥΠΕΚΑ), το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία των πληρωμών έχει εξομαλυνθεί. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται «η διαδικασία πιστώσεων με τον επιπλέον Π/Υ ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στις τελικές εκταμιεύσεις των ωφελουμένων. Μετά από συνδυασμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων φορέων, στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και έγινε η πίστωση χρημάτων από την ΕΤΕΑΝ ΑΕ στους συνεργαζόμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, οι οποίοι ξεκίνησαν άμεσα την αποπληρωμή των ωφελουμένων.»
Εντούτοις, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες για τον βραδύτατο ρυθμό εκταμιεύσεων του προγράμματος και τις διαβεβαιώσεις των Υπουργείων, καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει συντελεστεί.
Επειδή, πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με «λουκέτο» εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας.
Επειδή, το δημόσιο, όταν είναι να πληρώσει, δεν δείχνει την ίδια αποφασιστικότητα που επιδεικνύει όταν πρόκειται να εισπράξει.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Με ποιο τρόπο θα επιλύσουν οριστικά τα προβλήματα καθυστερήσεων στις πληρωμές του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», ώστε να αναπνεύσουν οι επαγγελματίες που βρίσκονται στα πρόθυρα της απόγνωσης;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Παναγιώτα Δριτσέλη
Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος
Γιάννης Σταθάς
Απόστολος Αλεξόπουλος
Γιώργος Βαρεμένος
Δημήτρης Γάκης
Μαρία Κανελλοπούλου
Χαρά Καφαντάρη
Βασίλης Κυριακάκης
Νίκος Μιχαλάκης
Θανάσης Πετράκος
Γιώργος Σταθάκης
Νίκος Συρμαλένιος
Μαρία Τριανταφύλλου

Pin It on Pinterest