Μέχρι τις 31/12/2016 δωρεάν η διάθεση του νερού του Φράγματος Γαδουρά από την Περιφέρεια στη ΔΕΥΑΡ

  • Τον Δεκέμβριο θα επανεξεταστεί η απόφαση της Περιφέρειας, αναλόγως με τη στάση της ΔΕΥΑΡ
  • Γ. Χατζημάρκος: «Όσο η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για το Φράγμα, δεν συζητάμε να παραχωρήσουμε την διαχείριση του σε κανένα»

Έως τις 31/12/2016 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα παρέχει δωρεάν προς την ΔΕΥΑΡ το νερό του Φράγματος Γαδουρά, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, κατά την σημερινή του συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, στο διάστημα που μεσολαβεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους,  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχοντας τον ρόλο «θεσμικού» διαχειριστή του Φράγματος, θα αναθέσει με διεθνή διαγωνισμό την καθημερινή διαχείριση του έργου, σε νομικό πρόσωπο, με αναγνωρισμένη σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία, για χρονικό διάστημα διάρκειας πέντε ετών, με αποκλειστικό σκοπό την λειτουργία και την τακτική συντήρηση του.

Τον προσεχή Δεκέμβριο, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει αναδειχθεί ο διαχειριστής του Φράγματος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα επανεξετάσει το κόστος παροχής του νερού προς την ΔΕΥΑΡ, με την απόφασή της να εξαρτάται από την στάση που θα τηρήσει στο θέμα αυτό η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρόδου.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατάβαλε η σημερινή περιφερειακή αρχή, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, να καταστήσει το έργο λειτουργικό, σύμφωνα με τους όρους της ΕΕ και να αποσοβήσει τον κίνδυνο επιβολής προστίμων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της χώρας. Οι επίπονες αυτές προσπάθειες είχαν ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση του έργου που είναι έτοιμο να υδροδοτήσει την πόλη της Ρόδου με νερό ποιότητας εφάμιλλης του εμφιαλωμένου και ταυτόχρονα να απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο λειψυδρίας κατά την επόμενη θερινή περίοδο, λόγω της φετινής ανομβρίας.

«Παρόλα αυτά, κάποιοι δεν εκτίμησαν αυτή την προσπάθεια, δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να βοηθήσουν, ενώ είδαν την ευθύνη διαχείρισης του Φράγματος σαν παιχνίδι εξουσίας και προέταξαν το γόητρο και τον εγωισμό τους» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος που έκανε λόγο για παιδαριώδεις και ασόβαρες συμπεριφορές από πλευράς της ΔΕΥΑΡ.

Έστειλε δε μήνυμα ότι «όσο η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για το Φράγμα, δεν συζητάμε να παραχωρήσουμε την διαχείριση του σε κανένα άλλο»

Αναφερόμενος σε όσα ακούγονται από πλευράς ΔΕΥΑΡ για την τιμή διάθεσης του νερού στην κατανάλωση, ο κ. Χατζημάρκος κατέστησε σαφές  ότι «δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, αφού η Περιφέρεια θα διαθέσει εντελώς δωρεάν το νερό στην ΔΕΥΑΡ, χωρίς το παραμικρό ποσοστό κέρδους».

Σχετικά με την τιμή του νερού στην επόμενη φάση λειτουργίας του Φράγματος ο Περιφερειάρχης τόνισε πως  πρόκειται για μια συζήτηση αποπροσανατολιστική και άνευ αντικειμένου, που εξυπηρετεί άλλους σκοπούς εκείνων που την συντηρούν: «Η ΔΕΥΑΡ δεν θέτει θέμα κόστους του νερού. Θέτει θέμα διαχείρισής του. Θέλει να διαχειριστεί εκείνη το Φράγμα, όσο κι αν κοστίζει η παραγωγή του νερού. Συνεπώς, η συζήτηση για την τιμή του νερού είναι υποκριτική, αποπροσανατολιστική και  κρύβει άλλες σκοπιμότητες».