Σεμινάρια απο το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «Δίοδος»

Το Κέντρο Πρόληψης «Δίοδος» ξεκίνησε τη δράση του το 2000, με σκοπό την πρωτογενή πρόληψη των εξαρτήσεων από ουσίες και την προαγωγή της υγείας, γενικότερα. Τα σεμινάριά του απευθύνονται σε ολόκληρη την κοινότητα (γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες, εφήβους, φοιτητές/ιες) καθώς περιλαμβάνουν θεματικές όπως η προσωπική ενδυνάμωση, η συναισθηματική εκπαίδευση, η καλλιέργεια κοινωνικών και ατομικών δεξιοτήτων, η αντιμετώπιση δυσκολιών που προκύπτουν από το απαιτητικό περιβάλλον που ζούμε.
Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε είναι βιωματικός, στηρίζεται δηλαδή στην ενεργή συμμετοχή των μελών της ομάδας. Τα σεμινάρια του Κέντρου υλοποιούνται από ομάδα εξειδικευμένων στελεχών με στόχο:
την ενδυνάμωση των υγιών μηχανισμών ατόμων και ομάδων (οικογένεια, σχολείο, σύλλογοι, επιστημονικά σωματεία, κ.λ.π.) που λειτουργούν ως φυσικοί φραγμοί ενάντια σε κάθε είδους εξάρτηση,
την εκπαίδευση σε νέες δεξιότητες που χρειάζεται σήμερα ο Άνθρωπος για να ζήσει σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει,
την ενθάρρυνση της αυτενέργειας, της επικοινωνίας και της ανάπτυξης σχέσεων συνεργασίας μεταξύ ατόμων και ομάδων μέσα στην Κοινωνία.
Στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης οι συμμετέχοντες/ουσες έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν σε ομάδες, να εξασκηθούν σε βιωματικές τεχνικές (παιχνίδια ρόλων, ασκήσεις επικοινωνίας και ανοιχτές συζητήσεις).Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τα θετικά, τις δεξιότητες , τις πρακτικές που βλέπουμε πως λειτουργούν μέσα από την ομάδα, καθώς η «Δίοδος» επιδιώκει να δημιουργήσει έναν κατάλληλο χώρο για την ανάπτυξη του ανθρώπου μέσα από την αλληλεπίδραση, τον αμοιβαίο σεβασμό και την συνεργασία.
Γιατί να λάβω μέρος;
Η φιλοσοφία της πρόληψης αποδεικνύεται επιστημονικά πως για να είναι αποτελεσματική χρειάζεται να προωθήσουμε τους θετικούς πυρήνες μέσα σε μια κοινότητα, μέσα στους χώρους που οι άνθρωποι μεγαλώνουν και αναπτύσσονται.
O άνθρωπος πλάθεται, ολοκληρώνεται και εξελίσσεται μέσα σε σχέσεις, μέσα σε ομάδες, είτε πρόκειται για την οικογένεια, το σχολείο, τους συνομήλικους, είτε τον χώρο εργασίας του. Oι διαπροσωπικές σχέσεις τον διαμορφώνουν βιολογικά, αλλά και ψυχοκοινωνικά (Βασιλείου, 1987). Η βιωματική μάθηση στο πλαίσιο μιας ομάδας σημαίνει ότι η διεργασία που θα προκύψει μεταξύ των μελών – συμμετεχόντων και του συντονιστή θα δημιουργήσει ένα ζωντανό σύστημα. Στο σύστημα αυτό, το κάθε μέλος θα έχει τη δυνατότητα να ψηλαφήσει και να δοκιμάσει νέες δεξιότητες έτσι ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να τις μεταφέρει στη ζωή του.
Έτσι, μέσω της ενσωμάτωσης της εμπειρίας, τα μέλη μιας ομάδας διευκολύνονται να επεξεργαστούν θέματα αναφορικά με:
Την κατανόηση εαυτού και τις ανάγκες μας.
Τις σχέσεις με τους άλλους και την αλληλεπίδραση.
Την διερεύνηση ορίων, στάσεων και αντιλήψεων.

Γι’ αυτό προσκαλούμε όσους/ες το επιθυμούν, να δηλώσουν συμμετοχή σε ένα από τα βιωματικά σεμινάρια που υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης «Δίοδος».
Για το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2014, η «Δίοδος» έχει προγραμματίσει:• 23/9: Βιωματικό Σεμινάριο στο γενικό πληθυσμό, με τίτλο: «Αντιμετωπίζοντας το άγχος μέσα και έξω από τον εργασιακό χώρο». Διάρκεια σεμιναρίου 5 συναντήσεις. (Ώρες 17: 30- 20:00).

• 24/9: Προβολή της ταινίας: “Τhe Straight Story”, του David Lynch, στον κήπο του Κέντρου Πρόληψης «Δίοδος», στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ηλικιωμένων. (Ώρα προβολής: 20:30).

• 26/9: Ημερίδα με τίτλο: «Bία στην κοινωνία ή βίαιη κοινωνία;», που θα πραγματοποιηθεί στο «Ακταίον» με εισηγητές τους κ.κ. Γιάννη Πανούση, Καθηγητή Εγκληματολογίας, Δημήτρη Τσοποτό, Επιμελητή Ανηλίκων Ρόδου και Γιάννη Ζερβάνο, Ψυχίατρο-Ψυχοθεραπευτή. H ημερίδα θα είναι ανοικτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο. (Ώρα έναρξης: 18:00).

• 3/10: Βιωματικό σεμινάριο με τίτλο: «Νέες μαμάδες»: Αναζητώντας ¨εργαλεία¨ για την τέχνη του γονέα». Διάρκεια σεμιναρίου 5 συναντήσεις. (Ώρες 17: 30- 20:00).

• 14/10: Βιωματικό σεμινάριο με τίτλο: «Γιαγιάδες εν δράσει: Ρόλοι & ευθύνες». Διάρκεια σεμιναρίου 5 συναντήσεις. (Ώρες 17: 30- 20:00).

• 22/10: Βιωματικό σεμινάριο που απευθύνεται σε γονείς με τίτλο: «Νέες εξαρτήσεις, νέες προκλήσεις για πρόληψη». Διάρκεια σεμιναρίου 10 συναντήσεις. (Ώρες 17: 30- 20:00).

• 23/10: Βιωματικό σεμινάριο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας, με τίτλο: «Η αξιοποίηση των εκφραστικών μέσων μέσα στο σχολείο». Διάρκεια σεμιναρίου 5 συναντήσεις. (Ώρες 17: 30- 20:00).
Παράλληλα δεχόμαστε αιτήματα για επίσκεψη, εργαστήρια και ενημερωτικές ομιλίες από σχολεία, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων καθώς και άλλους φορείς, για παρεμβάσεις αναφορικά με την πρόληψη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 22410-77205, να μας αναζητήσετε στο διαδίκτυο http://kpdiodos.pblogs.gr ή να επισκεφθείτε το Κέντρο μας, Ερυθρού Σταυρού 37 στην πόλη της Ρόδου.

Pin It on Pinterest