Μήνυμα Δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου για το Μνημόσυνο των Βενετοκλέων

Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος,  παρέστη στο Ετήσιο Μνημόσυνο των Μεγάλων Ευεργετών Μίνωος, Δημητρίου και Μαρουλίτσας  Βενετοκλή  στον Ιερό ναό Αγίου Δημητρίου του δήμου Ρόδου σήμερα 11 Νοεμβρίου 2015.

Το Μνημόσυνο διενεργεί η Μητρόπολη Ρόδου από το 1920 στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου την οποία δημιούργησαν οι Εθνικοί Ευεργέτες και έγινε  παρόντων των μελών της οικογενείας.

Αξίζει να τονιστεί ότι μεταξύ των άλλων παραχωρήσεων οι Μίνωας και Μαρουλίτσα Βενετοκλή παραχώρησαν το σπίτι τους για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης, σημείο στο οποίο φτιάχτηκε το Δημαρχείο Ρόδου ενώ  παραχώρησαν επίσης το χώρο από το Εθνικό Θέατρο έως το Ταχυδρομείο. Επιπλέον δημιούργησαν το αρδευτικό σύστημα της περιοχής  του Νεοχωρίου,  ίδρυσαν την Ελληνοορθόδοξη Κοινότητα σκοπός της οποίας ήταν η  συμβολή στην εκπαίδευση με πολλές δωρεές  σημαντικότερη των οποίων το Βενετόκλειο Γυμνάσιο,  και χορήγησαν πλήθος  υποτροφιών.

Ενεργά μέλη της Επανάστασης, μέλη της Φιλικής Εταιρείας, ειδικότερα  ο Μίνωας  ανακηρύχτηκε Ιππότης του Βασιλικού Τάγματος και ισόβιο Μέλος της Δημογεροντίας Ρόδου, ενώ ο Δημήτριος έγινε επίτιμος ισόβιος διευθυντής των Σχολών Ρόδου.

Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος με αφορμή το ετήσιο Μνημόσυνο των Μεγάλων Ευεργετών απηύθυνε το εξής μήνυμα:

«Έχουμε χρέος να τιμούμε τη μνήμη των Εθνικών Ευεργετών μας οι οποίοι στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας δημιούργησαν σχολεία, δώρισαν την περιουσία τους για να γίνουν  υποδομές και άνοιξαν δρόμους σε πολλαπλά επίπεδα.  Αποτελούν  φωτεινά παραδείγματα  που τόσο ανάγκη έχει σήμερα η εποχή μας».

Pin It on Pinterest

Share This