Διεθνές Σχολείο στη Ρόδο από τον οργανισμό UWC

Ομάδα μελών της Ελληνικής Επιτροπής των United World Colleges, (UWC) επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αλέξης Φυλακτόπουλος, επισκέφθηκε πριν από μερικές ημέρες τον δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, προκειμένου να συζητήσει μαζί του την πρόθεση του Οργανισμού UWC να δημιουργήσει ένα Διεθνές Σχολείο στη Ρόδο.
Ο Οργανισμός UWC ιδρύθηκε το 1962 και είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει σκοπό την προαγωγή της διεθνούς εκπαίδευσης σε προικισμένους μαθητές που δεν έχουν τις ευκαιρίες και την οικονομική δυνατότητα να εξελιχθούν σε θέματα σπουδών. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Οργανισμός υποστηρίζει σύντομα εκπαιδευτικά προγράμματα, χορηγεί υποτροφίες, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα ιδρύει σχολεία , στα οποία σπουδάζουν με υποτροφία ταλαντούχοι μαθητές από διάφορες χώρες. Μέχρι στιγμής ο UWC έχει εγκαθιδρύσει 12 διεθνή σχολεία (προκολλεγιακών και κολλεγιακών σπουδών), διαθέτει εθνικές επιτροπές σε περισσότερες από 130 χώρες και υποστηρίζει μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα σε πολλές χώρες.
Σύμφωνα με τις διακηρύξεις του Οργανισμού, ο UWC χρησιμοποιεί την εκπαίδευση σαν μια δημιουργική δύναμη που ενώνει ανθρώπους, έθνη και πολιτισμούς στο δρόμο για έναν κόσμο με ειρήνη και προοπτικές, προάγοντας τις αξίες της διεθνούς και διαπολιτισμικής κατανόησης, του σεβασμού και της αποδοχής της διαφορετικότητας, της προσωπικής υπευθυνότητας και ακεραιότητας, του αμοιβαίου σεβασμού, του σεβασμού προς το περιβάλλον, της δράσης και του προσωπικού παραδείγματος.
Όπως εξήγησε ο κ. Φυλακτόπουλος στον δήμαρχο Ρόδου, ο Οργανισμός επέλεξε την Ελλάδα για τη δημιουργία Διεθνούς Σχολείου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λαμβάνοντας υπόψιν τη γεωγραφική θέση (σταυροδρόμι πολιτισμών και σημείο συνάντησης τριών ηπείρων), την πολυπολιτισμική παράδοση της χώρας και τους ισχυρούς ιστορικούς, πολιτισμικούς και γεωπολιτικούς δεσμούς της με τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, της Μικράς Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Η επιλογή της Ρόδου, πιο συγκεκριμένα, έγινε με βάση την ιστορική και πολιτισμική σημασία της, τις ανεπτυγμένες υποδομές της σε θέματα τουρισμού και ξενοδοχίας, τη θέση της στο κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου, του φυσικού της τοπίου, που είναι ιδανικό για καλλιέργεια περιβαλλοντικής ευαισθησίας, και της συνύπαρξης διαφορετικών θρησκευτικών, φυλετικών και πολιτισμικών ομάδων.
Στα σχέδια του UWC είναι η επένδυση σε ένα χώρο κοντά στην πόλη της Ρόδου, επιφάνειας άνω των 10.000 τ.μ., για τη δημιουργία ενός σχολείου δυναμικότητας 200 περίπου μαθητών, εκ των οποίων οι 50 θα είναι από την Ελλάδα.
Ο κ. Κουσουρνάς άκουσε με πολύ ενδιαφέρον τις θέσεις και τις προτάσεις της Ελληνικής Επιτροπής του UWC, κατανοώντας τη σπουδαιότητα μιας τέτοιας κίνησης, και τους εξέφρασε την κατ΄ αρχήν αποδοχή από πλευράς του της βασικής ιδέας, δηλώνοντας παράλληλα ότι οι επαφές μεταξύ της Επιτροπής και του Δήμου θα συνεχιστούν.

Pin It on Pinterest