Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την προκλητική αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προχώρησε το ελληνικό υπουργείου Εξωτερικών προς την τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα στον Τούρκο Επιτετραμμένο. Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και την διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η Ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τονίστηκε ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Περαιτέρω τονίστηκε το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», «Γαλάζια Πατρίδα» και ούτω καθεξής.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις Πρεσβείες μας στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των ανωτέρω Οργανισμών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σημειώνεται πως ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους χθες αναφέρθηκε στα ελληνικά νησιά και σημείωσε πως «δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με καθεστώς αφοπλισμού».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Άγκυρα πήγε το θέμα στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ. «Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει, φυσικά, η προειδοποίηση θα γίνει σε υψηλότερο επίπεδο, και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο.

Μπορεί να μας αναγκάσουν να θίξουμε αυτά το ζήτημα προς συζήτηση. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο λέγοντας να μη μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα ζητήματα προς συζήτηση», είπε ακόμη.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest