Δερμιτζάκης: Αν μείνουμε όπως είμαστε ίσως φτάσουμε τα 5.500 κρούσματα

«Αν μείνουμε όπως είμαστε σήμερα, ενδεχομένως να φτάσουμε τα 5.000 και τα 5.500 κρούσματα», είπε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή GPS με τον Θάνο Σιαφάκα, σχολιάζοντας την αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση.

«Εάν ο κόσμος ήταν χύμα στον δρόμο θα ήταν χειρότερα τα πράγματα. Κανένας δεν είπε ότι αυτός ο περιορισμός δεν έχει καμία απολύτως αποτελεσματικότητα. Όμως είναι πολύ μακριά από αυτό που θα θέλαμε», είπε ο καθηγητής στη συνέντευξή του.

Σύμφωνα με τον ειδικό, όσο πλησιάζει το καλοκαίρι έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα στη διάθεσή μας, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας περιορίζει τη μετάδοση του ιού, άρα θα έχουμε και μικρότερο αριθμό μολύνσεων. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν δεν εκμεταλλευόμαστε αυτές τις συνθήκες και οι πολίτες συνεχίζουν να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους, καθώς τους ζητείται να μείνουν σπίτι. «Από τη στιγμή που έχουμε μια αυξητική τάση, ενδεχομένως θα μπορούσαμε να φτάσουμε τα 5.000 και τα 5.500 κρούσματα. Εμείς πιέζουμε τον κόσμο να μείνει μέσα, οπότε όλα τα πλεονεκτήματα του καλοκαιριού τα χάνουμε», προσθέτει ο κ. Δερμιτζάκης στη συνέντευξή του.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι μια νέα συμφωνία μεταξύ των πολιτών ώστε με υπευθυνότητα να διαχειριστούν αυτή την ελευθερία. «Να βγαίνουμε έξω μαζί με άλλους, αλλά τηρώντας τις αποστάσεις και φορώντας μάσκες». Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε και τον καιρό σύμμαχο και θα βοηθήσουμε στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Δερμιτζάκη θα μεταδοθεί στην εκπομπή GPS του Θάνου Σιαφάκα στο Πρώτο Πρόγραμμα στις 13.00.

https://webradio.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-audio-mp3.php?f=proto/20210331-proto-dermitzakis.mp3&bgimg=https://www.ertflix.gr/wp-content/uploads/2020/12/RADIO-prwto_1280x720gri.jpg

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8

Pin It on Pinterest

Share This