«Δεν θα πληρώνονται όσοι δεν εμβολιαστούν και βγουν σε αναστολή» διευκρινίζει η υφυπουργός Εργασίας

Διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και αφορούν τους εμβολιασμούς εργαζομένων σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων ή ΑμεΑ έδωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής της το πρωί της Τρίτης (13/7) η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Για να προστατεύσουμε του ανθρώπους που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων ή ΑμεΑ, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να εμβολιαστούν» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η υφυπουργός εξήγησε πως οι ηλικιωμένοι στις μονάδες φροντίδας είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένοι από τους εργαζόμενους.

«Συνολικά, στη χώρα υπάρχουν 340 ιδιωτικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων και 50-60 δομές χρόνιων παθήσεων. Στις ιδιωτικές μονάδες οι ηλικιωμένοι είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 85%, ενώ οι εργαζόμενοι 65%. Αντίστοιχα, στις δημόσιες μονάδες οι φιλοξενούμενοι είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 77%, ενώ οι εργαζόμενοι 45%» είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Πώς θα ελέγχεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί

Εστιάζοντας στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, η Δόμνα Μιχαηλίδου διευκρίνισε πως ο κάθε εργοδότης θα έχει την ευθύνη να ελέγχει αν οι εργαζόμενοί του είναι εμβολιασμένοι. Εάν δεν είναι, ούτε με την πρώτη δόση, μέχρι τις 16 Αυγούστου, θα γίνεται αναστολή των συμβάσεών τους, επομένως δεν θα πηγαίνουν στην εργασία τους και δεν θα λαμβάνουν μισθό.

«Το ίδιο θα ισχύει και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι δεν θα απολύονται, αλλά θα μπαίνουν σε αναστολή μέχρι να εμβολιαστούν» δήλωσε και συμπλήρωσε πως αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο λόγω της μετάλλαξης Delta.

Τέλος, σημείωσε ότι οι δημόσιες κοινωνικές δομές είναι υποστελεχωμένες και γι’ αυτό στην τροπολογία προβλέπεται να γίνουν γρήγορες προσλήψεις προσωπικού για να γίνει αναπλήρωση των εργαζομένων εκεί που χρειάζεται.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ