Δεν στηρίζουν τον Πούτιν ούτε οι Ρώσοι – 7.000 Ρώσοι επιστήμονες και πανεπιστημιακοί ζητούν να σταματήσει ο Πούτιν τις επιθέσεις

Σχεδόν 7.000 Ρώσοι επιστήμονες, μαθηματικοί και καθηγητές πανεπιστημίων απηύθυναν ανοιχτή επιστολή στον Βλαντίμιρ Πούτιν εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Εμείς, επιστήμονες και δημοσιογράφοι που εργαζόμαστε στη Ρωσία, διαμαρτυρόμαστε σθεναρά για τη στρατιωτική εισβολή που εξαπέλυσε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία» πριν από μία εβδομάδα, γράφουν στην ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύτηκε στην ιστότοπο trv-science.ru news, και την οποία αναμεταδίδει το AFP.

Όσοι υπέγραψαν αυτήν την επιστολή -περισσότεροι από 6.900- μπορεί να τιμωρηθούν με πρόστιμο ή φυλάκιση με βάση έναν νόμο που εγκρίθηκε πριν από μερικά χρόνια και επιτρέπει στις αρχές να διώκουν ποινικά όποιον πολίτη επικρίνει την κυβέρνηση, αναφέρει η ίδια πηγή.

Αυτήν την εβδομάδα, άλλωστε, το ρωσικό κοινοβούλιο άρχισε να συζητά ένα νομοσχέδιο που ενισχύει τις κυρώσεις σε βάρος των επικριτών του πολέμου στην Ουκρανία.

«Οι ανθρωπιστικές αξίες είναι το θεμέλιο στο οποίο οικοδομείται η επιστήμη. Τα πολλά χρόνια που χρειάστηκαν για να εδραιωθεί η φήμη της Ρωσίας ως μαθηματικού κέντρου της πρώτης γραμμής αφανίστηκαν με την πρωτοφανή στρατιωτική επίθεση από τη χώρα μας», συνεχίζουν οι επιστήμονες.

Υπενθυμίζουν ότι για τον λόγο αυτό ματαιώθηκε το Διεθνές Κογκρέσο Μαθηματικών, το πιο περίβλεπτο συνέδριο μαθηματικών του κόσμου, που επρόκειτο να φιλοξενηθεί στη Ρωσία τον Ιούλιο.

Οι επισήμονες σημειώνουν ότι ο στόχος της ανάδειξης της Ρωσίας σε «ένα μεγάλο επιστημονικό έθνος» δεν μπορεί να επιτευχθεί «όταν η ζωή των στενότερων συναδέλφων μας, των επιστημόνων της Ουκρανίας, κινδυνεύει εξαιτίας του ρωσικού στρατού».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι κανένα γεωοπολιτικό συμφέρον δεν μπορεί να δικαιολογήσει τους νεκρούς και την αιματοχυσία. Ο πόλεμος θα οδηγήσει μονάχα στην πλήρη απώλεια της χώρας μας, για την οποία εργαζόμαστε», πρόσθεσαν.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This