Σημαντικές ειδήσεις και εξελίξεις προέκυψαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τη αντιμετώπιση του προβλήματος με τα ελάφια στη νήσο Ρόδο, που έγινε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, κ. Γιώργου Αμυρά και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Συμμετείχαν, επίσης, οι Βουλευτές Δωδεκανήσου, κ. Βασίλης Υψηλάντης, κα. Μίκα Ιατρίδη και κ. Γιάννης Παππάς, Ο Γενικός Διευθυντής ΟΦΥΠΕΚΑ, ο αρμόδιος μελετητής από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού της Ρόδου, η διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου, ο επίτιμος Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου – Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, ο πρόεδρος της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών, στελέχη της δημόσιας διοίκησης όπως κτηνίατροι και γεωπόνοι των ΟΤΑ, καθώς και παραγωγοί και αγρότες της περιοχής.
Ο Υφυπουργός, κ. Αμυράς έκανε δεκτή την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Κόνσολας για τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης για τα ελάφια στη Ρόδο με τη συμμετοχή και της αυτοδιοίκησης και επιστημονικών φορέων.
Ο κ. Αμυράς έκανε αποδεκτή, επίσης, την πρόταση του κ. Κόνσολα να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε μια δεύτερη μελέτη με την οποία θα μπορέσει να προσδιοριστεί και να καταγραφεί ο πληθυσμός των ελαφιών, ο οποίος σε σχέση με την βοσκοϊκανότητα του νησιού θα καθορίσει τις πολιτικές διαχείρισης για να διασφαλιστεί η ισορροπία στο φυσικό περιβάλλον.
Ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης θα ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν σε νέα τηλεδιάσκεψη που προγραμματίζεται.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέντζος, αναφέρθηκε θετικά στην ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε ο Μάνος Κόνσολας για να μπορούν να αποζημιώνονται οι αγρότες της Νότιας Ρόδου για τις ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειές τους από τα ελάφια.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος, η πρόταση του κ. Κόνσολα: «βάζει το νερό στο αυλάκι για το ζήτημα των αποζημιώσεων».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κόνσολας είχε αναφερθεί σε τέσσερα (4) προαπαιτούμενα, ζητώντας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία:
1ον: Για να καθοριστούν προϋπολογισμός και πόροι για τις αποζημιώσεις.
2ον: Για να προσδιοριστούν οι ζημιές που αποζημιώνονται.
3ον: Για να γίνει εξειδίκευση και κατηγοριοποίηση εξειδίκευση των καλλιεργειών που πλήττονται σε: 1. Μονοετείς Καλλιέργειες, 2. Πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες, 3. Αγροτικές καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου τις οποίες οι παραγωγοί ασφαλίζουν στον ΕΛΓΑ.
4ον: Για να καθοριστεί νέος υπολογισμός και προσδιορισμός της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ώστε να καλύπτονται και από τον κίνδυνο των ελαφιών DAMA DAMA οι παραγωγοί.