Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030

28 Οκτωβρίου 2021: εγκαινιάστηκε επίσημα από τον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ το Παγκόσμιο Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας, που περιλαμβάνει τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030.

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα στους δρόμους, που αντιστοιχεί σε σχεδόν 1,3 εκατομμύρια θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν και σε περίπου 50 εκατομμύρια τραυματισμούς κάθε χρόνο – καθιστώντας τον κορυφαίο δολοφόνο παιδιών και νέων παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν περαιτέρω 13 εκατομμύρια θανάτους και 500 εκατομμύρια τραυματισμούς κατά την επόμενη δεκαετία. Τα τροχαία δυστυχήματα παραμένουν μια κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, παρόλο που κάθε ένας από αυτούς τους θανάτους και τους τραυματισμούς μπορεί να προληφθεί.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του προβλήματος και την ανάγκη δράσης, οι κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο διακήρυξαν ομόφωνα – μέσω του Ψηφίσματος 74/299 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών – τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030 με ρητό στόχο τη μείωση των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία κατά τουλάχιστον 50% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η F.E.V.R (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων ) της οποίας ενεργό μέλος είναι η

ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από το 2005 εκπροσωπώντας την Ελλάδα, υποστηρίζει σθεναρά το Παγκόσμιο Σχέδιο πιστεύοντας ότι όλοι οι οργανισμοί-μέλη μπορούν να κάνουν διαφορά, προσφέροντας την ασύγκριτη υποστήριξή τους για την επίτευξη του συνολικού σχεδίου.

Η F.E.V.R(Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων ) μαζί με όλες τις ενώσεις θυμάτων τροχαίων υψώνουμε τη φωνή μας προς τους θεσμούς, για να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, να ξανασκεφτούν και να επανασχεδιάσουν ολόκληρη την έννοια της κυκλοφορίας προς την επίτευξη του στόχου.

Το Παγκόσμιο Σχέδιο περιγράφει τις ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου. Στόχος του είναι να εμπνεύσει χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων και των εταίρων, να ενεργήσουν με τόλμη και αποφασιστικότητα, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τη γνώση που αποκτήθηκαν από την τελευταία Δεκαετία Δράσης και να αλλάξουν πορεία. Το Παγκόσμιο Σχέδιο για τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια καθορίζει τα πρακτικά και τεκμηριωμένα βήματα που μπορούν να λάβουν όλες οι χώρες και οι κοινότητες για να σώσουν ζωές».

Οι στόχοι δεν περιορίζονται μόνο στα ακόλουθα στοιχεία:

• Μείωση ταχύτητας: π.χ. καθιέρωση ορίων των 30 km/h, όπου συνυπάρχουν οχήματα και πεζοί.

• Υιοθέτηση ασφαλέστερων υποδομών: οι οδικές υποδομές πρέπει να εγγυώνται υψηλό επίπεδο ασφάλειας

• Συμμετοχή των θεσμών: πρέπει να υπάρχουν όλοι οι απαραίτητοι πόροι, πολιτικοί και οικονομικοί

• Εφαρμογή βιώσιμης κινητικότητας: μετάβαση από ιδιωτικό αυτοκίνητο σε σύγχρονα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οι οργανώσεις θυμάτων τροχαίων είναι απαραίτητες για την εκστρατεία και τη μετάδοση αυτών των μηνυμάτων. Ας μας ακούσουν για την επίτευξη του στόχου. «ΜΗΔΕΝ ΘΑΝΑΤΟΙ» στους δρόμους.

Το Παγκόσμιο Σχέδιο περιγράφει συνιστώμενες ενέργειες που προέρχονται από αποδεδειγμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, καθώς και βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη του θανάτου και του τραυματισμού οδικής κυκλοφορίας. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως προσχέδιο για να ενημερώσει και να εμπνεύσει εθνικά και τοπικά σχέδια που είναι προσαρμοσμένα στα τοπικά πλαίσια, τους διαθέσιμους πόρους και τις δυνατότητες. Το Παγκόσμιο Σχέδιο δεν απευθύνεται μόνο σε ανώτερους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αλλά και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς που μπορούν να επηρεάσουν την οδική ασφάλεια, όπως η κοινωνία των πολιτών, η ακαδημαϊκή κοινότητα, ο ιδιωτικός τομέας και οι ηγέτες της κοινότητας και της νεολαίας.

Pin It on Pinterest

Share This