Αφιέρωμα του CNN στα νέα ευρήματα στον τύμβο Καστά

Ένα επιβλητικό αρχαίο ψηφιδωτό που απεικονίζει έναν άνδρα να οδηγεί ένα άρμα που σέρνουν δύο άλογα και καθοδηγείται από τον θεό Ερμή, αποτελεί το τελευταίο εύρημα των αρχαιολόγων στον τύμβο της Αμφίπολης.

Καθώς οι ειδικοί προσπαθούν να φτάσουν στην καρδιά αυτής της περίπλοκης και λεπτής κατασκευής, οι ανασκαφικές εργασίες αποκάλυψαν ένα τεράστιο ψηφιδωτό δάπεδο, γεμάτο μικροσκοπικά μαρμαράκια λευκά, μπλε, κόκκινα, μαύρα και κίτρινα, γράφει σε σημερινό του δημοσίευμα το CNN. Όπως σημειώνει, στα ευρήματα του τάφου περιλαμβάνονται επίσης δύο εντυπωσιακές Καρυάτιδες, όπως αυτές της Ακρόπολης.

Με κάθε εύρημα που αποκαλύπτει τον πλούτο του τύμβου, ο ενθουσιασμός αυξάνεται για το ποιος μπορεί να είναι θαμμένος στο σημείο. Χρονολογείται στον 4ο αιώνα πΧ και προφανείς συνδέσεις οδηγούν στον Μέγα Αλεξάνδρου. Κάποιοι λένε ότι μπορεί να «φιλοξενεί» τη σύζυγό του Ρωξάνη ή τη μητέρα του, Ολυμπιάδα. Κι ενώ ιστορικές πηγές λένε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έχει ταφεί αλλού, το γεγονός ότι ο τάφος του δεν έχει βρεθεί ποτέ, ενισχύει περαιτέρω τις θεωρίες.

Από την έναρξη της ανασκαφής τον περασμένο Αύγουστο, εκατοντάδες τουρίστες και εκδρομείς συρρέουν στην Αμφίπολη ελπίζοντας σε μια κλεφτή έστω ματιά στον τύμβο. Την ίδια ώρα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται λεπτομερώς στην πρόοδο των εργασιών.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε άρθρο της «Καθημερινής», στο οποίο τίθεται το ερώτημα αν «το Σύνδρομο της Αμφίπολης» είναι σε μεγάλο βαθμό ένα προϊόν της οικονομικής κρίσης την οποία βιώνει η Ελλάδα εδώ και έξι χρόνια. Διερωτάται επίσης αν πρόκειται για μία προσπάθεια αποκατάστασης της τσαλακωμένης εικόνας της χώρας και ενίσχυσης της εθνικής υπερηφάνειας και ηθικού.

Υπάρχει τόσος πολιτιστικός πλούτος στην Ελλάδα και κανείς δεν αρνείται ότι οι αρχαιότητες είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά της χώρας. Μαζί με τον τουρισμό, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων μετά τη ναυτιλία, η χώρα μπορεί να προωθήσει περισσότερο το θέμα, γράφει το CNN.

Πηγή : newsbeast.gr

Pin It on Pinterest