Δραματική αύξηση των περιστατικών AIDS την τελευταία 5ετία στη χώρα

Το 2010 παρακολουθούνταν από τις ΜΕΛ 8516 άνθρωποι με HIV/AIDs, ενώ στο τέλος του 2014 ο αριθμός τους είχε αυξηθεί στους 12.572

Την απρόσκοπτη λειτουργία των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) ζητεί από το υπουργείο Υγείας ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», μετά τη λήξη των συμβάσεων των νοσηλευτών που απασχολούνται στις ΜΕΛ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με το Σύλλογο, μόνο την τελευταία πενταετία ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στη χώρα μας αυξήθηκε συνολικά κατά 50%. Το 2010 παρακολουθούνταν από τις ΜΕΛ 8516 άνθρωποι με HIV/AIDs, ενώ στο τέλος του 2014 ο αριθμός τους είχε αυξηθεί στους 12.572, κάτι που συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση του όγκου εργασίας του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού τους, αλλά και των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή.

«Τα στοιχεία από τις ετήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ μαρτυρούν την ανάγκη όχι μόνο να παραμείνει το υφιστάμενο προσωπικό, αλλά να ενισχυθούν περαιτέρω οι Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της «Θετικής Φωνής».

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, εκτός από την υποστελέχωση, η συχνή έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ορισμένα φαρμακεία νοσοκομείων και ο μειωμένος προϋπολογισμός για το κόστος των εξετάσεων, των αντιδραστηρίων για την ανίχνευση του ιικού φορτίου και των αναλωσίμων, έχουν επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και εντείνουν την ανασφάλεια των οροθετικών ατόμων.

πηγή: protothema.gr

Pin It on Pinterest

Share This