Ουαλία: Στο χωριό “Eglwyswrw” βρέχει συνεχώς επί σχεδόν τρεις μήνες

Οι κάτοικοι του μικρού χωριού «Eglwyswrw» στην Ουαλία πλήττονται εδώ και 81 συνεχόμενα μερόνυχτα από μία «βιβλική» βροχή, αφού από τις 26 Οκτωβρίου δεν έχει σταματήσει να βρέχει ούτε για μια στιγμή.
Τι σημαίνουν στην πράξη 81 μέρες βροχής για τους κατοίκους αυτού του μέρους με το δύσκολο όνομα; 6,998,400 δευτερόλεπτα, 116,640 λεπτά, 1944 ώρες, 11 εβδομάδες και τέσσερις μέρες, και 22.19% των ημερών που αντιστοιχούν σε ένα έτος, ασταμάτητου «πλιτς, πλιτς».
Αν η βροχόπτωση συνεχιστεί για ακόμη 8 μέρες, το χωριό θα σπάσει το μυθικό ρεκόρ των συνεχόμενων βροχοπτώσεων που κρατά από το 1923 το Eallabus στην βορειοδυτική Σκωτία.
«(Η βροχή) κάνει τους ανθρώπους δυστυχισμένους, το μόνο που βλέπουμε είναι γκρίζος ουρανός και βροχή», λέει στην Wales Online, ο 73χρονος Howard Lewis, ο οποίος διατηρεί κέντρο ιππασίας στo χωριό. «Περάσαμε κάποιες δύσκολες χρονιές, αλλά δεν θυμάμαι ποτέ να βρέχει για τόσο πολύ καιρό. Κάθε φορά που βγαίνεις στην είσοδο του σπιτιού βρέχει. Βρέχει ακόμη και τώρα.»
Ο Brian Llewellyn που διατηρεί το συνεργείο και το κατάστημα της περιοχής, δίνει μία διαφορετική οπτική της ζημιάς που προκαλεί η συνεχόμενη βροχόπτωση. «Έχει αρχίσει να ζημιώνει οικονομικά τους ανθρώπους, δεν μπορεί να γίνει καμιά δουλειά. Αγρότες, οικοδόμοι και κατασκευαστές φρακτών έχουν πληγεί. Πουλάω γαλότσες και ομπρέλες για τη βροχή, αλλά βρέχει τόσο πολύ που όλοι έχουν ήδη αγοράσει τις δικές τους».
Ακόμη και τα πρόβατα έχουν αρχίσει να ενοχλούνται από τη βροχή. Ο John Davies, αγρότης και κοινοτικός σύμβουλος, έχει φέρει τα πρόβατα του πίσω από τους λόφους γιατί το μαλλί τους έχει αρχίσει να σαπίζει. «Τα πρόβατα μας είναι αρκετά σκληροτράχηλα ζώα, αλλά ακόμα και αυτά έχουν γονατίσει. Το μαλλί τους δεν μπορεί να στεγνώσει εξαιτίας της ασταμάτητης βροχής.»
Το δελτίο καιρού προβλέπει ηλιοφάνεια και διακοπή της βροχόπτωσης για τις επόμενες μέρες. Υπάρχει όμως ακόμη η πιθανότητα βροχής και η ευκαιρία για το Eglwyswrw να σπάσει το ρεκόρ.