Έρευνα για ασπιρίνη και στατίνες κατά του καρκίνου του μαστού

Ειδικοί εξετάζουν την αντιφλεγμονώδη δράση της ασπιρίνης

Συσχέτιση ανάμεσα στην κακή χοληστερίνη και τον καρκίνο του μαστού βρέθηκε σε μεγάλη έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ασθενείς για 14 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο.Ο Δρ. Rahul Potluri, που ηγήθηκε της μελέτης εξήγησε ότι φάνηκε ότι οι γυναίκες με υψηλή χοληστερίνη μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο του μαστού.

Συμπλήρωσε επίσης, ότι έχει βρεθεί σε άλλες μελέτες ότι η παχυσαρκία μπορεί να ευνοεί τον καρκίνο του μαστού, ενώ μία πρόσφατη έρευνα σε ποντίκια υπονόησε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην υψηλή χοληστερίνη που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Έτσι, οι ειδικοί σκέφτονται να διερευνήσουν κατά πόσο οι στατίνες, τα φάρμακα που ρίχνουν τη χοληστερίνη, θα μπορούσαν να λειτουργούν προληπτικά και κατά του καρκίνου του μαστού.

Την ίδια ώρα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης δείχνει ότι η ασπιρίνη, που χρησιμοποιείται ήδη για την πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων, θα μπορούσε να βοηθήσει και στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού. Η έρευνα συμπεριέλαβε 4.627 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού ανάμεσα στο 1998 και το 2008. Σε περισσότερες από 1.000 συστήθηκε να παίρνουν ασπιρίνη μετά τη διάγνωση και αυτές φάνηκε ότι ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία στη διάρκεια της μελέτης.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην αντιφλεγμονώδη δράση της ασπιρίνης. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν εστίασε στο πόσο συχνά πρέπει να παίρνουν την ασπιρίνη αλλά προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι 2 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να φανεί η θετική της δράση.

Είναι επίσης γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι η ασπιρίνη μπορεί να δρα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη, τόσο προληπτικά όσο και αφού έχει γίνει σχετική διάγνωση.

Πηγή: vita.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This