Αρκεί μισή ώρα σωματικής δραστηριότητας και μάλιστα ανεξάρτητα από την έντασή της, επί έξι μέρες την εβδομάδα, για να μειωθεί κατά 40% ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ενός ηλικιωμένου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, ακόμη και στην ηλικία των 73 ετών, υπάρχει αισθητή διαφορά στον κίνδυνο θανάτου ενός ανθρώπου, ανάλογα με το αν ασκείται τακτικά ή ζει καθιστική ζωή.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το όφελος είναι ανάλογο με το να κόψει κανείς το τσιγάρο σε προχωρημένη ηλικία. Αν μάλιστα η καθημερινή άσκηση είναι μέτριας έως μεγάλης έντασης, τότε ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει έως πέντε χρόνια περισσότερα, σε σχέση με αυτόν που κάνει καθιστική ζωή στην τρίτη ηλικία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ινγκαρ Χόλμε του Τμήματος Αθλητιατρικής του Πανεπιστημίου του Όσλο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατριακής «British Journal of Sports Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 5.700 άτομα 68 έως 77 ετών, τα οποία χωρίσθηκαν σε κατηγορίες, ανάλογα με το πόσο ασκούνταν στον ελεύθερο χρόνο τους.
Η μελέτη, σε βάθος 12ετίας έδειξε ότι όσοι ηλικιωμένοι έκαναν ελαφριά σωματική άσκηση λιγότερο από μια ώρα την εβδομάδα, δεν είχαν καμία μείωση στον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Ομως η δραστηριότητα πάνω από μια ώρα είχε όφελος, από 32% έως 56%, ανάλογα με τη συχνότητα και την ένταση της άσκησης.
Στην περίπτωση της έντονης άσκησης, ακόμη και λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα φάνηκε να έχει ορατό όφελος, καθώς σχετιζόταν με μια μείωση 23% έως 37% στον κίνδυνο καρδιαγγειακού ή άλλου θανάτου. Οσο περισσότερο χρόνο αφιέρωνε κανείς σε έντονη άσκηση μέσα στην εβδομάδα, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου (ως 49%).